‘Mine’ op VTM 4: waarom films die zich op één plaats afspelen toch zo beklijvend zijn

Films | VTM 4 zendt vanavond ‘Mine’ uit, een psychologische oorlogsthriller over een Amerikaanse soldaat die tijdens een missie op een mijn stapt in de woestijn en moet wachten op hulp. Proximus Pickx somt nog vijf andere films op die op één locatie gedraaid zijn: waarom werden ze zo succesvol?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Buried (2010)

In deze Spaans-Amerikaanse psychologische thriller is Paul Conroy (een glansrol van Ryan Reynolds) een Amerikaanse vrachtwagenchauffeur die in Irak werkt. Na een aanslag van een groep terroristen wordt Paul wakker in een kist, onder de grond. Hij heeft enkel een aansteker en een mobieltje ter beschikking.

Reynolds is de hele film continu in beeld. Ivana Miño is de enige andere acteur die, kortstondig, in beeld komt. De film speelt zich volledig af in een houten kist onder de grond, en voelt daarom heel claustrofobisch aan. Ook de ijzersterke acteerprestatie van Reynolds draagt bij aan dat gevoel. De thriller is in een tijdspanne van amper zeventien dagen ingeblikt in Barcelona. Rodrigo Cortés' bekwame regie bewijst dat er niet zoiets bestaat als een slecht idee; wel een idee dat schreeuwt om een goede uitvoering.

Devil (2010)

De Schrödingers kat onder de M. Night Shyamalan-films: de film draagt zijn stempel, maar is toch ook atypisch. Aan de ene kant krijgt M. Night Shyamalan hier de credits voor het scenario en de productie, en de idiote wending aan het eind van de film komt recht uit zijn draaiboek. Maar de officiële regie is in handen van John Erick Dowdle, het brein achter het slechtere ‘No Escape’.

De plot draait rond een groep vreemdelingen in een vastgelopen lift, en de vindingrijkheid van een vakman met beperkt materiaal. Binnen de grenzen van één enkele lift slaagt de regisseur erin meer dan een half dozijn personages op misselijkmakende doch creatieve manier het hoekje om te helpen. Je zou verbaasd zijn hoeveel verminkte lijken er in een standaard liftkooi passen.

Carnage (2011)

Afgaand op de titel zou ‘Carnage’ een horrorfilm kunnen zijn, maar dat is niet het geval: het is wel een heerlijk giftig drama van Roman Polanski. Twee getrouwde koppels ontmoeten elkaar in een appartement, nadat hun kinderen ruzie hebben gehad op school. De zoon van Alan en Nancy ging lichtjes uit de bocht en sloeg de tanden van z’n leeftijdsgenoot uit met een stok. Oorspronkelijk is het de bedoeling om op een beleefde en beschaafde manier te discussiëren over de gebeurtenissen maar de sfeer slaat al snel om in een scheldpartij van jewelste. De ouders blijken zich daarbij nog onvolwassener te gedragen dan hun kinderen. Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz en John C. Reilly zijn op hun best als ontspoorde ruziemakers. De film is een bewerking van het stuk ‘Le Dieu du Carnage’ van Yasmine Reza.

Het briljante van Yasmina Reza's script ligt in hoe de personages het been stijf houden en absoluut de overhand willen halen in het verbale steekspel, want anders betekent het dat ze hun nederlaag toegeven. Op het moment dat Winslet roept: “Wat doen we nog in dit huis?!” is het droomhuis veranderd in een chique gevangenis.

The Invitation (2015)

Wie van ons kan met opgeheven hoofd zeggen dat hij of zij niet heeft gefantaseerd over het breken met het fatsoen en het onaangekondigd wegrennen van een gespannen sociaal evenement? De avond verloopt in ‘The Invitation’ als de perfecte ongemakkelijke storm, wanneer van elkaar vervreemde vrienden een reünie houden en heel wat lijken uit de kast vallen. Een ‘dinner party from hell’ dus.

De kritische consensus luidde: "The Invitation maakt briljant gebruik van zijn spannende premisse om een unieke - en verrassend intelligente - langzaam opbouwende thriller af te leveren." Justin Chang van Variety schreef: "Deze thriller vertegenwoordigt regisseur Karyn Kusama's sterkste werk in jaren."

Funny Games (1997)

Oostenrijkse film van Michael Haneke uit 1997, met Susanne Lothar, Ulrich Mühe en Arno Frisch in de hoofdrollen. Deze psychologische horrorthriller draait rond twee onverlaten die een familie gijzelen in hun vakantiehuisje en ermee dreigen hen het hoekje om te helpen als ze hun sadistische opdrachten niet willen uitvoeren.

Ze knippen de telefoonlijn door, binden hun slachtoffers vast en de hond van het gezin valt ten prooi aan zinloos geweld. Een film die best wel even blijft hangen, ook al speelt hij zich volledig af binnen de vier muren van het vakantiehuis. Tien jaar na het origineel maakte Haneke een Amerikaanse remake met Naomi Watts en Tim Roth in de hoofdrollen.

Bekijk ‘Mine’ vanavond om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top