Les Ardentes: Luiks festival blaast 16 kaarsjes uit

Muziek | Van 7 tot 10 juli neemt Les Ardentes Luik weer over voor vier dagen feest en muziek. In 16 jaar is het evenement een vaste waarde voor de Belgische festivalzomer geworden met een mix van urban en hiphop. Tijd voor een terugblik op de geschiedenis van Les Ardentes en de headliners die nog steeds nazinderen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Van 7 tot en met 10 juli mag het festival Les Ardentes nog eens de stad Luik overemen voor een vierdaags muzikaal festijn. De allereerste editie dateert al van 2006 en 16 jaar later is het festival een van de niet te missen afspraken op de vaderlandse festivalagenda. Voor de eerste keer gaat Les Ardentes deze zomer niet door in het Astridpark, maar verhuizen de festiviteiten naar Rocourt, waar een nieuw festivalterrein van om en bij de 10 tot 25 hectare wacht. De capaciteit is verdubbeld, Les Ardentes bereikt nieuwe hoogtepunten.

Ook de line-up is in de loop der jaren steeds straffer geworden. Aanvankelijk concentreerden de organisatoren zich exclusief op elektrorock, maar de deuren werden geopend voor pop, Franse chansons, jazz en hiphop. Sinds 2018 domineren rap en hiphop de affiches, wat van Les Ardentes een van de grootste urban festivals van ons land maakt.

Iconische headliners

Wie naar de grootste festivals van België (denk Rock Werchter, Tomorrowland of Pukkelpop) kijkt en ziet welke legendes daar op het podium stonden, zal vermoeden dat Les Ardentes daar niet aan kon tippen. Niets is minder waar, want de headliners die het Luikse festival doorheen de jaren wist te strikken, moeten zeker niet onderdoen. Enkelen van de groten der aarde zakten al af naar Luik.

In de eerste editie in 2006 al stond een mooie naam bovenaan de affiche: de Franse cultgroep Indochine. Toen het festival de tiende verjaardag vierde, mochten zij nog eens terugkeren. In 2007 prijkten namen als Martin Solveig, Joey Starr en Hooverphonic op het programma (die laatsten keerden nog eens terug in 2013). Een jaar later was het aan Cypress Hill (ook op de affiche in 2010), Calvin Harris en Arno (die terugkeerde in 2013) en in 2009 zagen de Luikenaars Kid Cudi, Mogwai en hiphoppionier Grandmaster Flash aan het werk. In 2010 lokten de organisatoren Amerikanen als Missy Elliott en N.E.R.D. (met Pharell Williams) naar ons land. De namen werden steeds groter, het festival was goed en wel gelanceerd.

In 2011 pakte Les Ardentes uit met Snoop Dogg, Stromae, Mika en Sum 41, maar de records sneuvelden pas echt in 2012, toen 50 Cent en Marilyn Manson de grootste namen op de affiche waren. Nog nooit vlogen er zo veel kaartjes over de toonbank. In 2013 ging het festival verder op dat elan met NAS, Steve Aoki, Mika, dEUS en Kaiser Chiefs op het podium. In 2014 stond Stromae er nog eens, naast Placebo, Wiz Khalifa en de legendarische groep IAM. In 2015 wist Luik de sensatie van het moment te boeken, Kendrick Lamar. Hij werd geflankeerd door Nicki Minaj, A$AP Rocky en de Franse rapper Nekfeu, die een jaar later mocht terugkeren voor de tiende verjaardag van Les Ardentes.

Die jubileumeditie werd er eentje voor de geschiedenisboeken. Opnieuw zakte Pharell Williams af naar Luik, net als grote namen als Tyler The Creator, Cat Power en Suede. 2017 luidde de komst van Booba, DJ Snake, Sean Paul, Young Thug, Tyga, Mac Miller, Damso en Romeo Elvis in, waarmee de overgang naar een hiphop-geöriënteerd festival vorm kreeg. Die trend werd in 2018 bevestigd met namen als Migos, Wiz Khalifa, Damso, Orelsan, Lil Pump, Vald, Rilès en een snel opkomende Angèle. In de laatste versie voor de coronacrisis stokken in de wielen stak, lokte Luik onder anderen Black Eyed Peas, Rick Ross, Nekfeu, Juice Wrld, Romeo Elvis en Aya Nakamura naar het Luikse park.

Ook in 2022 staat er geen rem op de namen die Les Ardentes weet in te plannen. Dit jaar zien we Stromae terugkeren, net als Damso, Orelsan, Tyler The Creator en A$AP Rocky. Andere headliners zijn Megan Thee Stallion, PNL, Sexion d’Assaut en Burna Boy.

Als het voorgaande overzicht iets aantoont, dan is dat wel hoe het festival in de afgelopen 16 jaar gegroeid en geëvolueerd is. Toch blijven de organisatoren een hart hebben voor Franstalige muziek en artiesten van eigen bodem naast al dat internationale geweld. Les Ardentes is en blijft een festival waar je niet alleen groten der aarde aan het werk kan zien, maar net zo goed nieuw en opkomend talent kan ontdekken.

Ontdek hier alles wat je moet weten over het festival Les Ardentes.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top