‘Legally Blonde’-actrice Selma Blair wordt 50: terugblik op haar glansrollen

Films | Selma Blair blaast vandaag vijftig kaarsjes uit. De Amerikaanse actrice doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar de Hollywoodster – die in 2001 schitterde naast Reese Witherspoon in ‘Legally Blonde’ – heeft in die halve eeuw wel degelijk een rijk cv bijeen geacteerd. Proximus Pickx frist je geheugen op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mom & Dad (2017)

Selma Blair en Nicolas Cage spelen de hoofdrollen in deze zwarte horrorkomedie over raadselachtige straling die een stadje treft en ouders dwingt hun eigen kinderen te doden. Blair en Cage spelen Kendall en Brent Ryan, die onder invloed van de straling hun eigen kinderen aanvallen. Tegelijk moeten Kendall en Brent ontsnappen uit de klauwen van hun ouders, die eveneens gehersenspoeld zijn en jacht maken op hun kinderen.

Variety bewierookte de acteerprestatie van Blair: “Ze etaleert een breed scala aan emoties, gaande van bitterzoete sympathie over waanzin tot beestachtigheid, losgeslagen zoals een kat op pianotoetsen die desondanks elke noot accuraat aan elkaar breit tot een harmonieus geheel. Dit is geen film die acteerprijzen zal wegkapen, maar in een rechtvaardige wereld was ‘Mom & Dad’ dat wél.”    

Cruel Intentions (1999)

Buzzfeed schreef dat er ‘nog nooit zo'n film als deze is geweest’, en dat heeft veel te maken met het feit dat de twee hoofdrolspelers zo listig zijn als een persoon maar kan zijn. Sebastian en Kathryn – broer en zus – maken het zo bont dat ze zelfs weddenschappen afsluiten over het al dan niet kunnen kapotmaken van iemands leven op de meest creatieve manier. Waarom? Omdat ze rijk zijn en zich vervelen.

Wanneer hun ouders op vakantie zijn, vraagt Kathryn haar broer om een gunst: hij moet haar liefdesrivaal Cecile, het nieuwe lief van Kathryns ex, verleiden. Blair kruipt in de huid van de naïeve Cecile – een rol die door filmcritici omschreven wordt als ‘komische perfectie’. In 2000 werd haar kusscène met Sarah Michelle Gellar bekroond met een MTV Award voor ‘Best Kiss’.

Hellboy (2004)

Hellboy is een fictief superheldenpersonage gecreëerd voor Dark Horse Comics. In de film uit 2004, geschreven en geregisseerd door Guillermo del Toro, speelt Selma Blair Liz Sherman, één van Hellboys naaste bondgenoten en uiteindelijk ook liefdespartner. Liz is één van Blairs beroemdste rollen tot nu toe. “Selma Blairs kwetsbare doch krachtige vertolking van Liz Sherman is geweldig, en haar chemie met Ron Perlman is om van te smullen. Het verhaal zelf bevat momenten van humor, drama en actie die ons van begin tot eind blijven vermaken”, aldus filmrecensiesite Lolo Loves Films.

Liz heeft zich ingeschreven in een psychiatrische inrichting omdat ze ontdekt heeft dat ze pyrokinetische gaven heeft die ze niet kan controleren. Deze gaven worden een troef wanneer Hellboy haar hulp nodig heeft om een groep booswichten - overgebleven nazi's die vastbesloten zijn om de Apocalyps te ontketenen - onder leiding van een herrezen Raspoetin, uit te schakelen.

Hellboy II: The Golden Army (2008)

Blair hernam haar rol als Liz Sherman in dit vervolg op de ‘Hellboy’-film uit 2004. In ‘The Golden Army’ komt Liz, die nu officieel Hellboys vriendin is, tot volle wasdom en omarmt ze haar macht.

Het hernieuwde zelfvertrouwen dat de actrice meegeeft aan haar personage is overweldigend, zeker in vergelijking met haar vertolking in het origineel, toen Liz nog een schuchter, bang meisje was. Dat die evolutie zoveel opzien baart is volledig te danken aan Blairs grandioze acteerprestatie.

The People V. O.J. Simpson: American Crime Story (2016)

In deze bekroonde miniserie over het proces van OJ Simpson voor de moorden op zijn vrouw Nicole Brown Simpson en haar vriend Ron Goldman speelt Selma Blair Kris Jenner. Zij was een van Browns beste vriendinnen, en had van meet af aan vermoedens over OJ's betrokkenheid bij de moord. Ze was namelijk op de hoogte over het vele misbruik dat plaatsvond binnen het huwelijk. Blair werd samen met de rest van de cast geprezen voor haar accurate vertolking in dit intense, waargebeurde verhaal.

Legally Blonde’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top