Nicole Kidman stapt op tram vijf: vijf glansrollen van de Oscarwinnares

Films | Nicole Kidman blaast vandaag vijftig kaarsjes uit. De Australische actrice, die faam verwierf met haar rollen in ‘Dead Calm’, ‘Eyes Wide Shut’, ‘Moulin Rouge!’ en ‘Australia’, is al zo’n twee decennia een gevestigde waarde in Hollywood en behoort anno 2022 tot het kruim van de acteursgilde. Ter ere van haar verjaardag somt Proximus Pickx haar vijf beste rollen op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Others (2001)

In een van haar eerste horrorrollen speelt de ex van Tom Cruise de verontruste moeder Grace Stewart, die met haar twee kinderen verhuist naar een schijnbaar behekst huis in Jersey. ‘The Others’ was één van de bepalende horrorfilms van de jaren 2000 en betekende de comeback van het bovennatuurlijke genre.

Kidman leverde een uitmuntende prestatie af met haar hoofdrol, die op sprekende wijze toont hoe Grave verteerd wordt door angst en bezorgdheid, en hoe haar instinct om haar kinderen te beschermen tegen het kwaad uiteindelijk de overhand neemt. De bloedstollende horrorfilm is onder meer memorabel door de schokkende wending in het derde bedrijf.

Moulin Rouge! (2001)

‘Moulin Rouge!’, onder regie van musicalauteur Baz Luhrmann, vertelt het verhaal van de Engelse dichter Christian en cabaretière Satine, die een relatie beginnen. De film speelt zich af in de Moulin Rouge, de grootste cabaretnachtclub van Parijs.

Kidman mag er dan uitzien als een klassieke actrice, ze maakte carrière door typecasting te ontwijken in haar streven naar donkerdere, meer uitdagende rollen. In ‘Moulin Rogue!’ combineerde ze het beste van beide werelden. Als Satine, het kroonjuweel van de beruchte Parijse burlesque, vertolkt Kidman de rol van een klassieke tragische jongedame, maar ze mag daarin veel grilliger en speelser zijn dan het standaard archetype. Ze steelt de show met haar gedans, gezang en prikkelende chemie met Ewan McGregor. De rol leverde Kidmans eerste Oscarnominatie op.

The Hours (2002)

De rol die haar een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol opleverde. ‘The Hours’ draait om drie vrouwen die op zoek zijn naar een diepere betekenis in hun leven. Een van deze vrouwen is schrijfster Virginia Woolf, de twee andere zijn vrouwen uit de toekomst die troost vinden in de woorden van haar roman ‘Mrs Dalloway’.

De film heeft veel te zeggen over vrouwelijkheid en autonomie. Het verweeft een fictief verhaal van twee moderne vrouwen op zoek naar een doel op organische wijze met het biografische verhaal van de iconische Britse schrijfster en feministe. Kidmans optreden in de prachtige, meditatieve film van Stephen Daldry is een huzarenstukje. Met haar stem, haar accent en haar houding brengt ze Woolf op vakkundige wijze weer tot leven, maar het indrukwekkendst is de manier waarop Kidman die ongrijpbare essentie van haar personage weet te vangen.

Het is geen evidente uitdaging om een iconisch figuur tot leven te wekken, vooral als je geen videobeelden voorhanden hebt ter inspiratie, maar Kidman slaagt er wonderwel in om een hartverscheurend portret van een geestesziek genie neer te zetten. En, nog belangrijker, van de mens die al te vaak herleid wordt tot haar ziektebeeld.

Lion (2016)

‘Lion’ is een hartverscheurend biografisch drama over Saroo Brierly, die op jonge leeftijd van zijn familie werd gescheiden en met behulp van Google Earth zijn weg terug naar huis vond. Kidman speelt zijn adoptiemoeder Sue, in een zeer emotionele bijrol.

Kidmans prestatie is een treffend voorbeeld van hoe de actrice erin slaagt om een grote impact te hebben met een nochtans vrij beperkte rol. Ze verschijnt slechts in een handvol scènes, maar doordat ze de intieme band tussen Saroo en Sue en het emotionele gewicht van een adoptiegezin in beeld brengen, vormen die scènes de emotionele ruggengraat van de film. Kidman, zelf een adoptiemoeder, legt zoveel warmte en genegenheid in haar personage dat ze je onmogelijk koud kan laten.

The Beguiled (2017)

‘The Beguiled’, geregisseerd door Sofia Coppola, vertelt het verhaal van een gewonde soldaat uit de Burgeroorlog die wordt opgevangen door een leerling op een meisjeskostschool. De komst van de man brengt echter een golf van lust, verlangen en jaloezie teweeg onder de meisjes van de school.

Kidman speelt de directrice van de school, Martha Farnsworth, en levert een uiterst intense en subtiele prestatie af. Coppola schreef de film met Kidman in gedachten, die ze al bewondert sinds haar vroege indiefilmwerk. "Ik wist dat ze humor en emotie zou combineren met gezag in haar vertolking van Miss Martha", aldus Coppola.

Bewonder de acteerkunsten van Nicole Kidman in ‘Eyes Wide Shut’, ‘Days of Thunder’ en ‘Just Go With It’, beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Bekijk ook de recente 'Nine Perfect Strangers' en 'Being the Ricardos' op Prime Video via je Android TV Box!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top