De geschiedenis van de Gouden Schoen voor vrouwen

Sport |

Is in het mannenvoetbal de Gouden Schoen al sinds 1954 een jaarlijkse gewoonte, dan moesten de vrouwen er godbeterd op wachten tot 2017. Pas sinds dat jaar kan de beste Belgische speelster, van een binnen- of buitenlandse club, beloond worden voor haar goede prestaties. Dat het Tessa Wullaert was die in 2017 met de eerste Gouden Schoen ging lopen, was dan ook alleen maar logisch. Een geschiedenis van een trofee die eigenlijk te lang een geschiedenis ontkend werd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Al zeventig jaar beloont de Gouden Schoen de beste voetballer op de Belgische velden tijdens het afgelopen kalenderjaar. Te lang bleef die prijs exclusief voor mannen, tot in 2017 de vrouwelijke Gouden Schoen in het leven werd geroepen. Gelukkig waren er wel al eerdere pogingen om de beste Belgische speelsters te eren.

Twee precedenten

In 2005 zag de Voetbal Ster voor het eerst het daglicht. Vijf jaar lang, tot 2009, werden de beste speelsters van zowel eerste als tweede klasse bekroond met de prijs. De herkenbaarste naam: Janice Cayman. Zij won de prijs in 2008, toen ze bij KVK Tienen speelden. Andere winnaressen van de prijs waren Femke Maes (2x, Rapide Wezemaal), Nadia Dermul (Anderlecht) en Maud Coutereels (Standard).

De Voetbal Ster leefde dus niet lang maar werd in 2015 wel opgevolgd door de Sparkle, georganiseerd door onder andere Belgian Football Coaches (BFC) en de Liga Vrouwenvoetbal. De eerste winnaar was ook hier de geweldige Tessa Wullaert, die toen nog bij Standard speelde. Ook de Sparkle ging snel ter ziele en kende een laatste editie in 2019. Ze bestond dus een tijdje samen met de Gouden Schoen. De vier andere winnaressen waren Aline Zeler, Lien Mermans, Laura De Neve en Kassandra Missipo.

Beste Belgische speelster

Op initiatief van Het Laatste Nieuws werd in 2017 dan eindelijk de beste speelster van het jaar 2016 in de bloemetjes gezet met een Gouden Schoen. Tessa Wullaert, spelende bij Wolfsburg, kreeg haar verdiende prijs en is op dit moment nog altijd de recordhoudster met drie Gouden Schoenen. Achter haar volgen nog Janice Cayman met er twee, en Tine De Caigny met eentje. Belangrijk: de prijs voor de vrouwen wordt ook op dezelfde avond uitgereikt als die voor de mannen. Een grote stap vooruit, waardoor het vrouwenvoetbal en haar speelsters extra in de spotlights worden gezet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top