'Gone in 60 seconds': de actiefilm met Nicolas Cage die eigenlijk een remake is

Films | Het is donderdag en bij Proximus Pickx wil dat zeggen: Throwback Thursday! Vandaag gaan we maar liefst 22 jaar terug in de tijd, want dan kwam op 9 juni de Amerikaanse actiefilm 'Gone in 60 Seconds' uit. Wist je dat de film met Nicolas Cage en Angelina Jolie eigenlijk een remake is?

Door Pickx

Deel dit nieuws

22 jaar geleden is er meer gebeurd dan alleen de eeuwwisseling, er kwam namelijk een nieuwe film uit met Nicolas Cage in de hoofdrol. 'Gone in 60 Seconds' vertelt het verhaal van Randall "Memphis" Raines (Nicolas Cage), een voormalige carjacker die de laatste jaren eindelijk zijn leven heeft gebeterd. Maar wanneer zijn broer Kip (Giovanni Ribisi) bedreigd wordt door een meedogenloze gangster, moet Memphis de onmogelijke taak volbrengen om binnen 72 uur 50 auto's te stelen. Als het hem niet lukt, zal zijn broer het niet overleven. Raines verzamelt zijn oude team, waaronder Robert Duvall als Otto Halliwell, Angelina Jolie als Sara "Sway" Wayland en Vinnie Jones als Sphinx, en wil alle auto's in één nacht stelen. Maar hij moet voorzichtig zijn, want politierechercheurs Roland Castlebeck en Drycoff zijn druk naar hem op zoek.

'Gone in 60 Seconds' werd geregisseerd door Dominic Sena en kreeg geen lovende kritieken van de recensenten, maar in de cinema en op televisie was het wel een hit. Toch weten niet veel mensen dat de actiefilm eigenlijk niet uit het niets kwam, maar een remake was van een film die jaren eerder uitkwam in 1974.

Geïmproviseerde dialogen en flitsende achtervolgingsscènes

'Gone in 60 Seconds' uit 2000 is een losse remake van de gelijknamige film van H.B. Halicki uit 1974. Die eerste film was sterk geïnspireerd door Halicki's liefde voor auto's en had naar verluidt zelfs geen script. Het geheel werd opgemaakt uit geïmproviseerde dialogen. Zelfs de acteurs waren geen professionals, omdat de regisseur daar geen budget voor had. Hij trommelde dus familieleden en vrienden op om de verschillende rollen op zich te nemen. Een vriend van hem had een autosloperij, dus de auto's waren ook meteen geregeld. In totaal werden 127 auto's vernietigd tijdens de productie. Maar het waren de lange achtervolgingsscènes die van die eerste 'Gone in 60 Seconds' een culthit maakten. De film bracht ondanks het beperkte budget zelfs 40 miljoen dollar op.

Halicki's liefde voor de film werd echter wel zijn einde, want tijdens het filmen van een vervolg in 1989 kwam hij om het leven tijdens een stunt. 'Gone in 60 Seconds 2' werd dus nooit afgemaakt. Maar zijn levenswerk kreeg uiteindelijk toch de eer dat het verdiende, door de remake in 2000.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top