Het einde nadert voor Peaky Blinders, de serie die realiteit met fictie mengt

Series |

Het zesde en laatste seizoen van ‘Peaky Blinders’ wordt op 11 juni uitgebracht op Netlix. We kijken reikhalzend uit naar de laatste avonturen van Tommy Shelby’s bende in deze serie die fictie en historische realiteit met elkaar vermengt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is een dubbel gevoel: fans van de serie wachten al sinds 2019 vol ongeduld op dit moment, maar willen tegelijk ook niet dat er een einde komt aan hun geliefde serie. Dat einde is binnenkort echter een feit, want seizoen zes is wel degelijk het laatste voor de BBC-serie ‘Peaky Blinders’ van schrijver-regisseur Steven Knight. De reeks, geproduceerd met een indrukwekkend budget, volgt het wedervaren van hoofdpersonage Tom Shelby en zijn familie van bookmakers in Small Heath, een achtergestelde wijk van Birmingham in de jaren twintig. Het verhaal is deels gebaseerd op een levensechte bende: de Peaky Blinders.

Een straatbende

Hoewel de Peaky Blinders in de serie op een echte maffia lijken ging de echte Peaky Blinders-bende, die eigenlijk in het Birmingham van de jaren 1890 opereerde en niet de jaren 1920, bijlange niet zo ver. De echte Blinders waren vooral een eenvoudige straatbende die zich bezighield met zaken als beroving, gokken en geweld.

Steven Knight, de bedenker van de serie, vertelde aan History Extra dat de ooms van zijn vader deel uitmaakten van de bende. “Een van de verhalen waardoor ik over de Peaky Blinders wilde schrijven, was iets wat mijn vader me vertelde: mijn grootvader had hem gevraagd hem een boodschap aan zijn ooms te geven. Mijn vader klopte op de deur en er zaten ongeveer acht mannen rond een tafel, allemaal uitgedost met hoeden en met geweren in hun zakken. De tafel was bedekt met geld... Dat beeld alleen al leek me mythologisch. Dat was het eerste beeld waarmee ik aan de slag ging.”

Politieke strijd

Naarmate de seizoenen van de Netflix-serie vorderen, wordt de bende steeds invloedrijker en verwijdert het verhaal zich alsmaar verder van de historische realiteit. Winston Churchill verschijnt ten tonele, de familie Shelby doet zaken met Russen, verhuist naar de VS... Een sterk contrast met de kleine, eerder onbeduidende straatcriminelen die vroeger effectief in Birmingham opereerden. In seizoen vijf neemt de serie bovendien een politieke wending wanneer Tommy Shelby het tot parlementslid schopt ten tijde van de beurscrash van 1929.

Het personage, gespeeld door Cillian Murphy, werkt zich tot in de kringen van Oswald Mosley met als ultiueme doel om hem te elimineren. Deze politicus, die echt heeft bestaan, werd voor de Tweede Wereldoorlog het gezicht van het fascisme in Engeland. Seizoen vijf van Peaky Blinders eindigt met een poging van de Shelby’s om Mosley te vermoorden. Maar de operatie draait uit op een fiasco: Tommy Shelby lijkt zijn tegenstander te hebben onderschat.

Ontdek het laatste seizoen van ‘Peaky Blinders’ vanaf 11 juni op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top