Vijf dingen die je wellicht niet wist over Tarantino’s ‘The Hateful Eight’

Films |

Vrijdagavond kan je op Play4 genieten van ‘The Hateful Eight’, een western van de onnavolgbare Quentin Tarantino uit 2015. We zouden je een uitgebreide samenvatting van het verhaal kunnen geven, een lovende recensie schrijven over het heerlijke scenario, acteerwerk en regie, maar… We vertellen je liever vijf leuke feitjes die je misschien nog niet kende over deze film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zoals wel vaker het geval is met het werk van Tarantino, is ‘The Hateful Eight’ eerst en vooral een genrefilm: het is een ode aan, maar natuurlijk ook een geheel eigen kijk op het westerngenre. De besloten setting – acht personages zitten tijdens een sneeuwstorm samen vast in een afgelegen pleisterplaats – geeft geeft de film ook wel iets van een toneelstuk. Dat alles wordt ten tonele gebracht door een ijzersterke cast met onder anderen Samuel L. Jackson, Tim Roth, Michael Madsen (oude getrouwen in de films van Tarantino), Jennifer Jason Leigh, Channing Tatum en Walton Goggins. De soundtrack, geschreven door niemand minder dan ‘The Good, the Bad and the Ugly’-componist Ennio Morricone, versterkt nog meer het authentieke westerngevoel.

Maar wist je ook dat…?

De film werd bijna geannuleerd nadat het script uitlekte

In 2014 lekte een concept van Tarantino’s oorspronkelijke script voor ‘The Hateful Eight' online uit, wat leidde tot een grote rechtszaak tegen de website die het had gepubliceerd. De regisseur was zo radeloos bij de gedachte dat zijn verhaal zou worden verpest doordat iedereen het op voorhand kende, dat hij helemaal afzag van het maken van de film en overwoog om het in plaats daarvan uit te brengen als een roman.

Maar tijdens een voorlezing van het script in aanwezigheid van een aantal acteurs, zag Tarantino de opwinding van alle betrokken acteurs. Toen Samuel L. Jackson, een oude medewerker van Tarantino, hem overhaalde om de film toch te maken, ging de regisseur akkoord. Hij veranderde echter wel het einde, waardoor het uitgelekte script uiteindelijk niet de definitieve versie werd.

Bioscopen moesten nieuwe projectoren kopen om de film te tonen

Om de omvang, schaal en reikwijdte van het Amerikaanse westen goed te vatten koos Tarantino ervoor om ‘The Hateful Eight’ te filmen op Ultra Panavision 70mm film, een superbreed maar ook zeer zeldzaam filmformaat. De film was de eerste die in dit formaat werd opgenomen in 50 jaar, sinds de release van ‘Khartoum’ in 1966. Nog sterker: het is slechts de elfde film in de geschiedenis van de cinema die gebruikmaakt van Ultra Panavision 70mm.

Om de film te kunnen vertonen, moesten veel bioscopen worden uitgerust met de juiste projectoren om de 70mm-film te kunnen afspelen. In totaal werden in de Verenigde Staten alleen al 96 zalen aangepast, met een ruwe kostprijs van 8 à 10 miljoen dollar.

Spelbreker tijdens de opnames was het goede weer

De opnames vonden voornamelijk plaats in de bergen van Colorado, tijdens de winter. Voor de buitenscènes die zich afspeelden in een sneeuwstorm, stuitte de productieploeg echter steeds op… goed weer.

Om een sneeuwstorm te simuleren, gebruikte de crew grote ventilatoren, stijfsel en zonneblokkerende vizieren. Toen zelfs de nepsneeuw te snel wegsmolt, moest de productie tijdelijk worden stilgelegd. Tarantino, Kurt Russell en anderen op de set deden een smeekbede aan de weergoden voor een sneeuwstorm, die een paar dagen later gelukkig ook toesloeg.

‘The Hateful Eight’ had eigenlijk een ‘Django’-sequel moeten worden

Tarantino bedacht ‘The Hateful Eight’ oorspronkelijk als een vervolg op ‘Django Unchained’. Het idee ontstond als een roman genaamd ‘Django in White Hell’, maar toen Tarantino moeite ondervond om het verhaal rond te krijgen, veranderde hij van gedachten.

Er werd overwogen om het personage van Django (Jamie Foxx) in deze film te laten verschijnen, maar Tarantino schrapte uiteindelijk het idee. Toch zijn er subtiele visuele verwijzingen naar Django te vinden in de film. Majoor Marquis Warren zit aan het begin van de film bovenop Django's zadel, en Django's groene jasje is te zien op de vloer van Minnie’s Haberdashery.

Voorts is er nóg een opvallende link met een andere Tarantino-prent: op het einde van de film blijkt de echte naam van Tim Roths personage (Oswalso Mobray) eigenlijk Pete Hicox te zijn, de grootvader van luitenant Archie Hicox (Michael Fassbender) uit ‘Inglorious Basterds’.

Kurt Russell sloeg een kostbare, antieke gitaar aan diggelen

Het liedje dat het personage Daisy in de film zingt, werd live op de set uitgevoerd door actrice Jennifer Jason Leigh. Dezelfde opname is te horen op de soundtrack, inclusief John Ruths achtergronddialoog en het geluid van spijkers die in de deur worden geslagen.

De gitaar die Leigh op de set gebruikte was een echte antieke gitaar uit de jaren 1870, die Tarantino had geleend van het Martin Guitar Museum om de scène authentieker te maken. Er werden zes replica's gemaakt voor de scène waarin Ruth de gitaar aan stukken slaat. Kurt Russell was echter niet op de hoogte gebracht van één belangrijk feit: Jason Leigh speelde het nummer op de échte gitaar, en de acteur sloeg dan ook het authentieke museumstuk onherroepelijk kapot tijdens de eerste take. De geschrokken reactie van Leigh is dan ook niet gespeeld – zij wist namelijk wél dat haar collega zonet een antiek instrument ter waarde van 40.000 dollar (ruim 37.000 euro) aan diggelen had geslagen.

Of Tarantino dit opzettelijk liet gebeuren, is sindsdien een veelbesproken onderwerp waarover nog steeds onzekerheid bestaat. Het Martin Guitar Museum was in ieder geval razend, en heeft sindsdien geweigerd om nog gitaren uit te lenen aan filmproducties.

Bekijk ‘The Hateful Eight’ op vrijdag om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top