Viggo Mortensen, Léa Seydoux en Kristen Stewart brengen je aan het huiveren in horrorthriller ‘Crimes of the Future’

Films |

Deze vrijdag verschijnt een nieuwe film van David Cronenberg in de bioscopen: ‘Crimes of the Future’. De duistere thriller, onlangs nog in Cannes voorgesteld, gaat over transhumanisme en orgaanverwijdering en kan met Viggo Mortensen, Léa Seydoux en Kristen Stewart bogen op een heuse sterrencast.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De gruwelijke thriller ‘Crimes of the Future’ werd vertoond op Cannes in aanwezigheid van niemand minder dan Croisette-regular David Cronenberg. ‘Body horror’ is opnieuw het kenmerk van de regisseur, die niet de gewoonte heeft zijn publiek te sparen.

In deze speelfilm verkent hij een nabije toekomst waarin de wereld geconfronteerd wordt met ‘transhumanisme’, waarbij de evolutie van het menselijke lichaam een centrale rol speelt. In een dystopische toekomst past het DNA van de wereldbevolking zich steeds meer aan zijn kunstmatige en vervuilde omgeving, door steeds sneller te muteren. Performance-kunstenaar Saul Tenser maakt gebruik van deze evoluties en laat nieuwe organen groeien in zijn lichaam, die hij samen met zijn partner Caprice operatief verwijdert in hun huiveringwekkende optredens voor een live publiek. Tenser wordt gespeeld door Viggo Mortensen, en die laatste wordt bijgestaan door een sterke cast met onder anderen Léa Seydoux en Kristen Stewart.

Cronenberg en zijn metaforen

Schrijver en regisseur David Cronenberg maakt er geen probleem van om zijn publiek te provoceren en verwarren. Hij destabiliseert, niet met demonen of moordenaars, maar door een wereld te presenteren waarin mysterieuze nieuwe organen in het lichaam groeien. Of een wereld waar het verwijderen van organen performance-kunst is geworden voor Saul Tenser. Ook voelen mensen geen fysieke pijn meer en zoeken nieuwe sensaties op door elkaar op straat te vermoorden. Veel traumatischer dan monsters, niet…?

Cronenberg heeft altijd graag metaforen gebruikt. Een voorbeeld is zijn eerste bioscoopfilm, ‘They Came From Within’ (1975), die zich afspeelt in een wooncomplex waar kruipende parasieten de bewoners veranderen in razende seksbeesten, als libido-zombies. Hetzelfde geldt voor ‘The Brood’ (1979), waarin een vrouw die de voogdij over haar kinderen wil parthenogenetisch bevalt van een broedsel dwergkinderen, voorgesteld als de belichaming van haar woede.

Cronenberg is een ongelooflijk eclectisch filmmaker geworden (zijn werk omvat verfilmingen van ‘M. Butterfly’ en ‘Naked Lunch’, de graphic novel-thriller ‘A History of Violence’, de psychotische doolhoffilm ‘Spider’ en het Freud en Jung-kostuumdrama ‘A Dangerous Method’), maar ‘Crimes of the Future’ markeert een terugkeer naar de vreemde, slijmerige look van zijn vroege films.

 ‘Crimes of the Future’ is vanaf vrijdag 3 juni 2022 in de bioscopen te zien.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top