'Irma Vep': een remake van een verhaal over... een remake

Films | Als er één format is dat werkt in Hollywood, is het wel de remake. Veel klassiekers worden tegenwoordig in een nieuw jasje gestoken. Maar de nieuwe HBO-serie 'Irma Vep' gaat nog een stapje verder. Dat is een remake van een verhaal over een remake!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tot nu toe zijn horrorfilms de grootste kandidaten geweest om een remake te krijgen. Maar geen van die films pakte het aan als de nieuwe serie 'Irma Vep'. HBO besloot namelijk een serie te maken die een remake is van de gelijknamige film uit 1996. En die film vertelt het verhaal van, je raadt het al: een remake van een andere serie.

'Irma Vep' anno 1996 gaat over de aan lager wal geraakte Franse regisseur René Vidal (Jean-Pierre Léaud). Hij hoopt zijn carrière nieuw leven in te blazen door een remake te maken van 'Les Vampires', een meesterwerk over een beruchte dievenbende onder leiding van de sluwe oplichtster Irma Vep. René haalt de Chinese ster Maggie Cheung (die zichzelf speelt) binnen om Vep te spelen, maar op de set ontstaan onverwachte obstakels. Maggie spreekt namelijk geen woord Frans, wordt gestalkt door een crewlid Zoë en de criminele gewoontes van haar personage beginnen op haar over te slaan.

Andere naam, zelfde plot

26 jaar later is het tijd voor de remake anno 2022. Daarin neemt Oscarwinnende actrice Alicia Vikander de rol van Maggie Cheung op zich. Het grote verschil is dat Vikander, anders dan Cheung, niet zichzelf speelt. In de achtdelige serie staat de Amerikaanse filmster Mira namelijk centraal, die in de hoop haar filmcarrière een nieuwe wending te geven en te herstellen van een recente breuk, naar Parijs reist om de hoofdrol te spelen in een arthouse remake van de Franse stomme film 'Les Vampires'. Het personage verandert dus van naam en nationaliteit, maar het plot blijft wel trouw aan dat van de cultfilm. 

"Ik speel mezelf niet, ik speel Mira", legt Vikander uit in Cannes, waar ze de serie lanceerde samen met regisseur Olivier Assayas. "Maar in deze serie is ze angstig omdat haar rol al is gespeeld door een Aziatische actrice. Dus ik moest eigenlijk mijn eigen angst uitdrukken over het opnieuw maken van iets dat een heel buitengewoon getalenteerde actrice al had gedaan."

Ontdek 'Irma Vep' van 7 juni op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top