Dit zijn de 5 belangrijkste films uit de carrière van de jarige Morgan Freeman (85)

Films | Op 1 juni 2022 mag de Amerikaanse acteur Morgan Freeman 85 kaarsjes uitblazen. Ter gelegenheid van de mans verjaardag blikt Proximus Pickx terug op zijn vijf meest invloedrijke films.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Morgan Freeman behaalde zijn eerste grote succes in Hollywood met de film ‘The Shawshank Redemption’ van regisseur Frank Darabont. De film, gebaseerd op een kortverhaal van schrijver Stephen King, kon bij zijn release in de cinema geen potten breken, maar groeide daarna uit tot een van de meest populaire films uit de jaren negentig. Critici waren ook lovend. ‘The Shawshank Redemption’ werd bijvoorbeeld opgenomen in de Top 100-lijst van het American Film Institute en de Amerikaanse politiek besloot om een kopij van de film op te nemen in de collectie van de Library of Congress.‘The Shawshank Redemption’ werd in 1994 genomineerd voor zeven Oscars, maar verzilverde er geen enkel van. Dat komt omdat de film heel wat concurrentie kreeg, waaronder van ‘Forrest Gump’.

In de film volgen we Andy Dufresne (Tim Robbins). Een jonge bankier die in 1947 veroordeeld wordt tot een levenslange opsluiting nadat hij zijn vrouw en diens minnaar vermoord had. Dufrese claimt in de film onschuldig te zijn, maar de rechters geloven hem niet. Hij wordt opgesloten in een van de meest beveiligde gevangenissen in de Verenigde Staten, Shawshank. Daar ontmoet hij Red (Morgan Freeman), een Afro-Amerikaanse man die al meer dan twintig jaar in de gevangenis zit.

Ontdek ‘The Shawshank Redemption’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.Seven 

Amper een jaar na ‘The Shawshank Redemption’, was Freeman te bewonderen in de psychologische thriller ‘Seven’ van regisseur David Fincher. Deze keer speelde hij een ervaren politieagent die samen met zijn veel jongere partner (Brad Pitt) een seriemoordenaar achterna zat. Die moordenaar gebruikte de zeven hoofdzonden uit de Christelijke leer om zijn slachtoffers uit te kiezen en ging meedogenloos te werk.

‘Seven’ was een groot succes. Zowel bij het algemene publiek als bij de gespecialiseerde vakpers. De film kostte 33 miljoen dollar om in te blikken en bracht 327 miljoen dollar op aan de kassa. Het scheelde ook niet veel of Morgan Freeman had nooit opgedraaid in de film. Regisseur David Fincher had namelijk zijn zinnen gezet op Al Pacino om de rol van oudere politieagent te spelen. Pacino koos er echter voor om de film ‘City Hall’ te maken.

Ontdek ‘Seven' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.


Amistad

Datzelfde jaar speelde Morgan Freeman ook een rol in Amistad, een film van regisseur Steven Spielberg waarin de waargebeurde slavenopstand aan boord van het slavenschip La Amistad in 1839 werd verteld. In de film zien we hoe de slaven zich verzetten tegen de plannen van hun overheersers en zelf het roer overnemen, maar uiteindelijk toch in een list van de bemanning trappen. Het verhaal (en de film) groeide uit tot een symbool tegen de slavernij en ongelijkheid. Niet enkel Morgan Freeman speelde een belangrijke rol in Amistad, ook Anthony Hopkins, Chiwetel Ejiofor en Matthew McConaughey deden hun duit in het zakje.


The Dark Knight

In 2008 blikte Christopher Nolan ‘The Dark Knight’ in, volgens sommigen een van de beste Batman-films ooit. De hoofdrol was weggelegd voor Christian Bale die Batman speelde. Hij kreeg de hulp van Morgan Freeman die Lucius Fox speelde, de eeuwig experimenterende sidekick van de gevleugelde superheld. In de film neemt Batman het op tegen The Joker en die rol werd dan weer gespeeld door wijlen Heath Ledger die in januari 2008 overleed. ‘The Dark Knight’ was een van de meest succesvolle films uit 2008 en werd genomineerd voor verschillende Oscars. Ledger won postuum nog een Oscar voor zijn rol als ‘The Joker’.

‘The Dark Knight’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Lucy

Bijna tien jaar geleden, in 2014, nam de Franse regisseur Luc Besson de telefoon van de haak om te bellen naar Morgan Freeman. Hij wou de man laten opdraven in zijn allernieuwste sciencefictionfilm ‘Lucy’ en dit als professor Samuel Norman. Die professor heeft onderzoek gedaan naar de capaciteiten van het brein en komt in aanraking met Lucy Miller (Scarlett Johansson), een jonge vrouw die door onheuse omstandigheden een zekere drugs in haar lichaam heeft gehad waardoor ze plots enorm slim is geworden en over superkrachten beschikt. Lucy werd in 2014 een van de meest succesvolle Franse films in het buitenland met meer dan 53 miljoen bezoekers.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top