In afwachting van 'Black Mirror' seizoen 6: de zes beste afleveringen om te herbekijken

Series | De Britse anthologieserie ‘Black Mirror’, het geesteskind van Charlie Brooker, is in juni terug met een nieuw seizoen, vier jaar na het vorige. Brooker zegt zichzelf te hebben overtroffen met de nieuwe afleveringen, en dat wil wat zeggen. Aan wie zich wil voorbereiden door enkele afleveringen te herbekijken, kunnen we deze spannende, ontroerende en huiveringwekkende verhalen aanraden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Seizoen 1, aflevering 2: “Fifteen Million Merits”

Maakte de eerste aflevering van 'Black Mirror' al een blijvende indruk, de tweede neemt ons mee naar een heel andere en angstaanjagende wereld. De mensen leven opgesloten in torens bedekt met beeldschermen waarop reclame alomtegenwoordig is. De hele dag moeten ze in speciale centra op een fiets trappen om punten te verdienen die ze nodig hebben in het leven om bijvoorbeeld eten te kopen of accessoires voor hun avatar. Als ze genoeg punten verdienen, kunnen de fietsers deelnemen aan een talentenjachtprogramma, dat de deur opent naar een beter leven. Bing erft de punten van haar overleden broer en geeft ze aan een vriendin zodat die ook haar kans zou wagen, maar de tv-show pusht haar om pornoactrice te worden. Bing besluit vervolgens om extra op de fiets te gaan trappen om zelf aan de show deel te kunnen nemen en, vooral, de werking ervan aan de kaak te stellen. Zijn toespraak krijgt geen enkele reactie, maar hij wordt er wel een ster door en krijgt zijn eigen show. Zo wordt hij een karikatuur van zichzelf, ook al geeft hij in zijn show af tegen het systeem waarin hij leeft.


Seizoen 2, aflevering 2: White Bear

Sommige afleveringen zijn vooral gedenkwaardig vanwege de finale plotwending. Een schoolvoorbeeld daarvan is 'The Hunt', een aflevering die de kijker achterlaat met het onaangename gevoel voor de gek te zijn gehouden of iets cruciaals te hebben gemist. Het plot speelt ook duidelijk met de gevoelens van de kijker! Het verhaal volgt een jonge vrouw met geheugenverlies die helemaal niet weet waar ze zich bevindt. Wanneer ze haar somber huis verlaat, wordt ze bespied door de hele buurt, die van ver foto's van haar neemt en haar negeert wanneer ze om hulp vraagt. Iedereen is uiterst vijandig tegen haar en ook al beleeft ze enkele flashbacks, ze kan zich niet herinneren waarom. Ze wordt zelfs achtervolgd en ook aangevallen door enkele sadistische gemaskerde mensen. Aan het eind van de aflevering begrijpen we dat degene van wie de kijker dacht dat ze een slachtoffer was, in feite de beul van het verhaal is. De vrouw ontvoerde, folterde en verbrandde een jong meisje. Ze filmde dat ook allemaal, en alles wat ze in de aflevering meemaakt, is in werkelijkheid haar straf die het misbruik weerspiegelt dat ze zelf heeft gepleegd. Aan het eind van elke dag wordt haar geheugen telkens opnieuw gewist, zodat de straf en ‘het vermaak’ opnieuw kunnen beginnen.

Seizoen 3, Episode 1: Nosedive

Deze aflevering is waarschijnlijk de aflevering die het eerst in je hoofd opkomt als je aan 'Black Mirror' denkt. Dat komt waarschijnlijk omdat er nogal wat duidelijke vergelijkingen zijn met onze eigen maatschappij, waarin sociale media en interacties alomtegenwoordig zijn. Hier krijgen ze een nog angstaanjagender dimensie, want elke inwoner heeft een score van 0 tot 5 die wordt bepaald door wie hij ontmoet en hoeveel mensen van hem houden, iets wat gebeurt met behulp van oogimplantaten en alom mobiele apparaten. Deze score geeft toegang tot steeds luxueuzere sociale sferen, en de diensten die daarmee horen. We volgen het personage van Lacie, die een zeer respectabele score van 4,2 heeft, maar die ze moet verhogen als ze de bruiloft van een jeugdvriendin wil bijwonen. Helaas ervaart Lacie precies het tegenovergestelde: haar cijfers zakken, tot het punt waarop ze een sociale paria wordt. Opgesloten in de gevangenis, is dit de eerste keer dat ze zich echt kan laten gaan en haar façade kan laten vallen door haar frustraties uit te schreeuwen en haar celgenoot beledigingen naar het hoofd te slingeren.Seizoen 3, aflevering 4: San Junipero

Deze aflevering is zonder twijfel een van de meest aangrijpende uit de serie 'Black Mirror'. Hij maakt gebruik van een gimmick die vaak in de plot voorkomt, namelijk het kopiëren van onze persoonlijkheid in een digitaal universum. Deze keer zijn het ouderen die de kans krijgen om hun geest te downloaden naar een zachtere wereld genaamd San Junipero. Het is hier dat twee jonge vrouwen, Yorkie en Kelly, elkaar ontmoeten en verliefd worden, hoewel ze eigenlijk twee oude vrouwen op het einde van hun leven zijn. Terwijl zij in de virtuele wereld van San Junipero een sterke relatie vormen, is hun tijd in het echte leven nabij. Kelly besluit haar verpleeghuis te verlaten om de echte Yorkie te ontmoeten, en de twee vrouwen moeten beslissen of ze de dood zullen aanvaarden, of elkaar digitaal, en voor altijd, zullen blijven ontmoeten in San Junipero.Seizoen 4, aflevering 1: USS Callister

Als deze aflevering een uitschieter is, dan is dat niet alleen vanwege de popcultuurreferenties, maar ook vanwege de indrukwekkende visuals. We worden getransporteerd naar het universum aan boord van het sterrenschip USS Callister, waar de bemanning een vijand opspoort, Valdack. Het blijkt dat dit schip virtueel is en een creatie is van Robert Daly, een producent van het mutiplayerspel Infinity. Hij heeft een slechte gewoonte ontwikkeld om virtuele kopieën van echte mensen en zijn bemanning te maken om in zijn privéspel te implanteren. Dat is ook gebeurd met Nanette Cole, een nieuwkomer in het bedrijf, wiens DNA Daly heeft ingepikt en geüpload. Ze heeft echter nog herinneringen aan haar originele zelf en is geschokt als ze de perverse handelingen van haar baas ontdekt. Met de hulp van de andere leden van deze Star Trek-achtige bemanning zal ze alles in het werk stellen om een einde te maken aan het spel en de machtswellust van haar baas. Opnieuw: wat bijblijft zijn de vintage ‘Star Trek’-geïnspireerde sets, kostuums en speciale effecten.Bandersnatch

‘Black Mirror' heeft ook meer dan eens geëxperimenteerd. De serie heeft 'Bandersnatch' gemaakt, de eerste interactieve film op het streamingplatform Netflix. Het is met andere woorden de kijker die bepaalt wat er in 'Bandersnatch' gebeurt, zelfs als dat betekent dat de personages knettergek worden. De aflevering volgt Stefan, een jonge programmeur die ervan droomt het boek 'Bandersnatch' te adapteren tot een avontuurlijk videospel. Hij beseft al gauw dat zijn keuzes worden gemanipuleerd en hij wordt volledig paranoïde, ervan overtuigd dat een organisatie hem in de gaten houdt. Hij vertrouwt niemand meer, niet zijn vader, niet zijn psychiater. Er zijn verschillende eindes aan deze verhaallijn, die we niet zullen onthullen zodat het voor de eventuele kijker mysterieus en verrassend blijft. Het enige wat we je nog willen vertellen is dat een van de keuzes van verhaallijnen van deze speelse aflevering is om aan Stefan uit te leggen dat hij gemanipuleerd wordt door een Netflix-kijker uit de 21e eeuw... Maar dit is misschien niet het beste scenario van deze interactieve film.

Ontdek 'Black Mirror' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top