Onze landgenoten oogsten veel prijzen in Cannes, maar de Gouden Palm is voor Zweden

Films | De 75ste editie van het Filmfestival van Cannes kan je geen grand cru noemen, want onze landgenoten hebben geen Gouden Palm in ontvangst mogen nemen. Maar met in totaal vijf filmprijzen, waarvan drie in de officiële competitie, heeft de Belgische filmwereld een bijzonder straffe beurt gemaakt. Zo won voor het eerst een Vlaamse film de Grand Prix op het festival. En de speciale prijs van deze editie werd toegekend aan 'Tori et Lokita' van de gebroeders Dardenne.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ça sent les frites

De ceremonie zaterdagavond kleurde hoofdzakelijk Belgisch: 'Close' van Lukas Dhont is bekroond met de Grand Prix, 'De acht bergen' van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch gaat naar huis met de Prix du Jury en 'Tori et Lokita' van de gebroeders Dardenne mocht de Prix du 75ème in ontvangst nemen. 

Eerder ging de Caméra d'Or al naar 'War Pony' van het Belgische productiehuis Caviar, die door Belgische Oscarwinnaar Bert Hamelinck geproduceerd werd. 'Dalva', het langspeelfilmdebuut van de Belgische cineaste Emmanuelle Nicot, werd door de vereniging van de internationale filmkritiek verkozen tot beste film van twee belangrijke nevensecties in Cannes. En de Franse film 'Les Pires', met de Vlaamse acteur Johan Heldenbergh in een van de hoofdrollen, won vrijdag de Prijs 'Un Certain Regard'.

Twee ex-aequo's

De Grote Prijs is afgelopen zaterdag uitgedraaid op een ex-aequo. Lukas Dhont werd samen met de Française Claire Denis gelauwerd voor respectievelijk 'Close' en 'Stars at noon'.

'Close' is de opvolger van 'Girl', Dhonts succesvolle debuutfilm. Dhont noemde tederheid en kwetsbaarheid de sleutelbegrippen van de film, die gaat over twee jeugdvrienden wier hechte vriendschap ineens verbroken dreigt te worden.

Het lijkt er niet op dat de 31-jarige regisseur teleurgesteld is dat hij naast de Gouden Palm greep. "Ik gun het Ruben Östlund, die ik erg bewonder. Met hem een glas champagne mogen drinken is geweldig", verklaart hij in een interview met De Standaard. Hij vond het ook niet erg om de prijs te delen met Denis en geeft aan dat hij enorm naar haar opkijkt. "Dat ik naast haar op het podium mocht staan, is een enorme eer. Even ben ik tot op de hoogte van Claire Denis gehesen", aldus Dhont in de krant.

De Prijs van de Jury werd ook een ex-aequo. De Belgen Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch delen de prijs voor 'De acht bergen' met Jerzy Skolimowski ('Eo'). "We willen het festival bedanken om zo'n enorm podium te geven aan onze film. En ook de juryleden. Wauw! De juryprijs is heel mooi! Heel erg bedankt", reageerde Vandermeersch op het podium.

Speciale prijs

Bij het uitreiken van de speciale prijs van het Filmfestival van Cannes is de jury gezwicht voor de film 'Tori et Lokita', een aangrijpend epos over het leven in illegaliteit dat de gebroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne hebben geregisseerd. De prijs werd voor hen speciaal in het leven geroepen. 'Tori et Lokita' volgt twee jonge Afrikaanse vluchtelingen, de adolescente Lokita en het jongetje Tori, die in België terechtkomen.

De broers hebben naast deze speciale prijs een indrukwekkend palmares verzameld op het gerenommeerde filmfestival. Zo wonnen ze de Gouden Palm en de prijs voor beste actrice (Emilie Dequenne) voor 'Rosetta' in 1999, de prijs voor beste acteur (Olivier Goumet) voor 'Le Fils' (2002), de Gouden Palm voor 'L'Enfant' in (2005), de prijs voor het beste scenario voor 'Le Silence de Lorna' (2008), de Grand Prix voor 'Le Gamin au vélo' (2011) en de prijs voor de beste regie voor 'Le Jeune Ahmed' (2019).

Gouden Palm voor Zweden

De Gouden Palm, traditioneel de hoogste prijs die er te winnen valt in Cannes, is zaterdagavond toegekend aan de Zweed Ruben Östlund en zijn film 'Triangle of Sadness'. Deze zwarte komedie gaat over een cruiseschip dat vergaat, met in de hoofdrollen Harris Dickinson, Charlbi Dean en Woody Harrelson. De rijke opvarenden moeten daarna op een onbewoond eiland een nieuw bestaan opbouwen. De film werd zeer goed ontvangen in Cannes en kreeg een staande ovatie van acht minuten.

De film choqueerde de jury ook, zei juryvoorzitter Vincent Lindon. "Toen we begonnen aan deze film, hadden we maar één doel: een film proberen te maken die de interesse opwekt van het publiek en het doet nadenken door te provoceren", aldus de Zweed nadat hij als winnaar werd uitgeroepen. De film biedt een compromisloze kritiek op het kapitalisme en zijn excessen. Volgens sommige commentatoren is de Zweedse regisseur hier wat uit de bocht gegaan, met onder meer "de langste en walgelijkste kotsscène sinds 'Monty Python's The Meaning of Life'". Als je 'Triangle of Sadness' wilt zien, moet je zeker letten op de rol die de Filipijnse actrice Dolly de Leon vertolkt. Toonaangevende magazines als Variety loven de verrassende transformatie die ze ondergaat in de film.


Proximus heeft de exclusieve preshow, de slotceremonie van het Filmfestival van Cannes en de aftershow zaterdag uitgezonden op de zender Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-optie van Proximus? Dan vind je Pickx+ terug op zender 263! Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil. Ontdek het volledig aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Proximus Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top