Een muzikale openingsceremonie van het Filmfestival van Cannes met een exclusieve boodschap van Zelensky

Films |

Vandaag wordt het startschot gegeven van de 75e editie van het filmfestival van Cannes. Eén jaar nadat de Franse organisatie door het coronavirus een minder glamoureus feest moesten houden, worden opnieuw alle registers opengetrokken. Welke dat zijn licht Proximus Pickx graag toe.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het filmfestival van Cannes is sinds jaar en dag de hoogmis van de internationale filmwereld en dat is dit jaar niet anders. Tal van beroemde filmsterren zakken vanaf vandaag tot en met 28 mei af naar de Franse Côte d’Azur om daar te paraderen op de rode loper, hun nieuwe film voor te stellen of gewoonweg om gezien te worden. De pers heeft er alvast een vette kluif aan maar de happening draait in de eerste plaats om films en die zijn dit jaar weer talrijk aanwezig.

Het festival opent met ‘Final Cut’ van de Franse regisseur Michel Hazanavicius. ‘Final Cut’ is een komische zombiefilm en een remake van de Japanse film ‘One Cut of The Dead’ uit 2017. De Franse acteur Romain Duris speelt de hoofdrol. ‘Final Cut’ is voor velen het voorproevertje in vergelijking met de vele andere topfilms die op Cannes vertoond zullen worden. Zo wordt er reikhalzend uitgekeken naar ‘Elvis’ van de Australische regisseur Baz Luhrmann waarin Austin Butler in de huid kruipt van de overleden rocklegende en Tom Hanks een memorabele rol speelt. Tom Cruise zal ook in Cannes rondlopen om zijn nieuwe film ‘Top Gun: Maverick’ te promoten. Deze spannende actiefilm werd door de Amerikaanse regisseur Joseph Kosinski ingeblikt die er naar verluidt alles aandeed op de opvolger van de allereerste ‘Top Gun’-film tot een kwalitatief hoge actiefilm te maken.

'Broker', 'Crimes of the Future', 'Armageddon Time'

De Japanse regisseur Hirokazu Koreeda is al jarenlang een graag geziene gast in Cannes en ook dit jaar is de man opnieuw van de partij met zijn nieuwe film: ‘Broker’. Daarin volgen we het leven van enkele mensen die in contact zijn gekomen met een Zuid-Koreaanse vondelingenschuif. Koreeda doet met zijn film mee om de Gouden Palm te winnen nadat hij deze prestigieuze prijs in 2018 al eens won met de film ‘Shoplifters’.

Maar ook regisseur David Cronenberg wil nog eens die Gouden Palm winnen. Hij brengt daarvoor ‘Crimes of the Future’ mee naar Zuid-Frankrijk waarin Viggo Mortensen, Kirsten Stewart en Léa Seydoux in schitteren. In deze sci-fi horrorfilm zien we hoe mensen nieuwe mutaties hebben ontwikkeld waardoor ze beter kunnen overleven in de kunstmatig geworden wereld. Eén van die mensen is kunstenaar Saul Tenser (Viggo Mortensen) die de mogelijkheid heeft om nieuwe organen te kweken. We vermelden tot slot ook ‘Armageddon Time’, een film van de Amerikaanse regisseur James Gray waarin we het leven van de twaalfjarige Paul te zien krijgen. Die wordt naar een privéschool gestuurd waarin heel wat vooringenomen en bevoorrechte studenten zitten.

Ereprijs voor Forest Whitaker

Net voor de start van het filmfestival van Cannes maakte de vakjury bekend dat de Amerikaanse acteur Forest Whitaker een ere-Palme d’Or zal krijgen voor zijn acteerprestaties doorheen de jaren. De jury looft het carrièrepad dat Whitaker heeft gelopen, zijn impact op de gehele filmindustrie en de vele memorabele filmrollen die de inmiddels zestigjarige man heeft gespeeld. De zestigjarige Whitaker, die in 2007 de Oscar voor Beste Acteur won voor zijn rol in 'The Last King of Scotland', is een van de vaste gasten van het festival. Hij bezocht in 1988 voor het eerst het festival. Toen wist hij de Gouden Palm voor Beste Acteur binnen te slepen voor zijn acteerprestatie in Clint Eastwood's 'Bird'. Hij noemde dit een levensveranderende ervaring.

Boodschap van Zelensky

Op de openingsceremonie had de organisatie van het filmfestival alvast een verrassing van formaat klaarstaan. Na een muzikaal intermezzo met Vincent Delerm, waarbij Virginie Efira de zaal warm maakte met "Que je t'aime" van Johnny Hallyday, volgde een speciale oproep. Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne, videobelde live naar het publiek in het Palais. In een speech vroeg hij aan de filmwereld om hun stemmen te laten horen in de moeilijke tijden voor zijn land. Hij verwees onder andere naar de film ‘The Great Dictator’ van Charlie Chaplin, waarin de komiek in 1940 de draak stak met en waarschuwde voor het regime van Hitler. “De film verwoestte de dictator niet, maar dankzij deze scherts hulde de filmwereld zich niet in stilzwijgen.”

Ook in de oorlog die vandaag woedt in Oekraïne is een nieuwe Chaplin nodig, vindt Zelensky, die waarschuwt dat Poetin dieper in Europa zal willen doordringen en nog veel levens verloren zullen gaan. “Zal de cinema stil blijven of zal het helpen om de eenheid te bewaren? We hebben een Chaplin nodig die kan aantonen dat ook in onze tijd, de cinema niet zal zwijgen.”Volg de 75ste editie van het filmfestival van Cannes op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-optie van Proximus? Dan vind je Pickx+ terug op zender 263! Ontdek het volledig aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Proximus Pickx!

'Top Gun’ en 'Shoplifters' zijn nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Wil je nog meer lezen over het filmfestival van Cannes? Klik dan snel op deze links:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top