Kristel Verbeke toont het ware gelaat van armoede in tweede seizoen van 'Zorgen voor mama'

Films | Kristel Verbeke weet als geen ander hoe het voelt om op te groeien in armoede en wil in het tweede seizoen van ‘Zorgen voor mama’ opnieuw een licht werpen op de dagelijkse strijd van zij die ermee te maken krijgen. In de tweede jaargang gaat ze nog dieper in op de omstandigheden waarin jonge moeders in financiële problemen komen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Armoede is veel meer dan een tekort aan geld, maar daar begint de miserie wel. In het tweede seizoen van ‘Zorgen voor mama’ leeft Kristel Verbeke mee met vier mama’s die aan kijkend Vlaanderen tonen wat het echt betekent om in armoede te leven. “Ik heb vier jonge mama’s ontmoet die zich schuldig voelen omdat ze hun kinderen niet alle kansen kunnen geven. Je kind een fruitabonnement op school van zeven euro moeten weigeren of een deurwaarder de tablet van je zoontje in beslag zien nemen… Het breekt je moederhart in duizend stukken”, zegt Kristel over het seizoen.

Zowel de onzichtbaarheid van armoede in de stad als generatiearmoede komen aan bod in het tweede seizoen, waarin nog meer dan in het eerste tot op het bot wordt gegaan om te achterhalen waar het foutloopt. En opnieuw staan straathoekwerker Joost Bonte en medewerker van Kind en Gezin Claudia Di Vaio klaar om mee met de moeders te zoeken naar oplossingen en een weg door het kluwen van administratie en regelgeving.

De mama's

De 28-jarige Lucinda woont met haar partner, vierjarige zoon en broer in een huurwoning in Aarschot. Ze heeft een mooie job als thuisverpleegkundige, maar partner Nick leeft van een invaliditeitsuitkering. Samen hebben ze schulden bij maar liefst acht verschillende deurwaarders, dus Lucinda leeft constant in angst dat hun huis leeggehaald zal worden.

Erika (26) is de moeder van Shane (5) en Alexis (4). Samen wonen ze in een klein appartement in Deurne. Doordat ze vrij geïsoleerd leeft en met een depressie en de ziekte van Crohn worstelt, voelt ze zich vaak suf en eenzaam. De financiële stress en het moeilijke evenwicht van co-ouderschap weegt zwaar door.

Kimberly (28) woont met haar tweejarige dochter in een sociale woning in Vilvoorde. Ze is verzorgster in een kinderdagverblijf, maar halverwege de maand is haar loon telkens op. Ze is uitgeput, waardoor ze niet de energie heeft om haar problemen aan te pakken. Gelukkig helpt mama Martine waar ze kan.

Brenda (28) voedt met haar partner Jonas drie kindjes op (8, 7 en 1,5 jaar oud). Zij wonen in een sociale woning in Herent. Brenda krijgt een bescheiden loon voor haar werk in de kringloopwinkel en Jonas leeft van een invaliditeitsuitkering. Ze hebben het gevoel dat ze niet meetellen in de maatschappij en hebben geen vertrouwen meer in de instanties die er zijn om hen te helpen.

De vier mama's gunden de programmamakers en de kijkers thuis een blik in hun gezinsleven en in hun financiële situaties. Een dappere daad die hopelijk helpt om het onderwerp beter begrepen en meer bespreekbaar te maken.

Bekijk ‘Zorgen voor mama’ op maandag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top