Onze coproducties die dit jaar te bewonderen zijn in Cannes

Films | De 75ste editie van het Filmfestival van Cannes vindt plaats van 17 tot 28 mei en tussen al die topfilms van over de hele wereld zitten ook enkele films die mee ondersteund zijn door Proximus. Een overzicht van onze coproducties op het prestigieuze festival.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Officiële selectie

In de officiële selectie vinden we de film ‘Tori et Lokita’, de nieuwste worp van het Belgische regisseursduo en kind aan huis in Cannes Jean-Pierre en Luc Dardenne. Met hun film ‘Rosetta’ wonnen ze de Palme d’Or al in 1999, in 2005 gingen ze met die hoofdprijs naar huis voor hun film ‘L’enfant’. In 2008 wonnen ze de prijs voor het beste scenario met ‘Le silence de Lorna’, in 2011 de Grand Prix voor ‘Le gamin au vélo’ en in 2019 de prijs voor de beste regie met ‘Le jeune Ahmed’. Ook met hun recente films ‘Deux jours, une nuit’ en ‘La fille inconnue’ waren ze in de running voor de prijzen. Om maar even te schetsen dat onze landgenoten echt vaste waarden zijn in de hoofdcompetitie van het filmfestival. Als ze voor de derde keer de Palme d’Or zouden kunnen winnen, is dat een record. Acht regisseurs hebben er momenteel twee op het palmares.

Met de hartverscheurende dramafilm ‘Tori et Lokita’ doet het regisseursduo in elk geval weer een verdienstelijke worp naar een derde hoofdprijs. De jongen Tori (Pablo Schils) en het tienermeisje Lokita (Joely Mbundu) zijn samen van het Afrikaanse continent naar België gereisd en ontdekken de moeilijkheden die hen hier te wachten staan. Gelukkig hebben ze elkaar en hun ijzersterke vriendschap om hen door moeilijke periodes te sleuren. Met ook bijrollen voor Charlotte De Bruyne en Tijmen Govaerts.

In première

Enkele coproducties zijn niet opgenomen in de officiële selectie, maar gaan wel in première op het festival. Een daarvan is ‘Dodo’ van de Griekse filmmaker Panos Koutras. Hij debuteerde in 1999 met de sciencefictionparodie ‘The Attack of the Giant Moussaka’ en wist sindsdien steeds meer internationaal aanzien te verwerven. Zijn ‘Xenia’ was in 2014 te zien in de selectie Un Certain Regard in Cannes. Daarna bleef het even stil rond Koutras, maar nu is hij terug met ‘Dodo’. Daarin volgen we Mariella en Pavlos, een koppel op de rand van de afgrond, dat het aankomende huwelijk van hun dochter viert. Maar dan steekt een dodo, een vogel die al 300 jaar uitgestorven is, ineens de kop op.

Ook ‘La nuit du 12’ van de Franse regisseur Dominik Moll gaat in première. Hij is de auteur van zes langspelers, waaronder het bekroonde ‘Harry, un ami qui vous veut du bien’ (2000). In 2005 opende zijn film ‘Lemming’ het Filmfestival van Cannes. Ook met ‘Des nouvelles de la planète Mars’ gooide hij hoge ogen. In ‘La nuit du 12’ verkent hij hoe en waarom sommige zaken in het hoofd van de gerechtelijke politie blijven spoken. Yohan, die pas benoemd is tot chef van de Brigade Criminelle de Grenoble, raakt geobsedeerd door de moord op Clara. Alweer een thriller van formaat van deze ervaren rot in het genre.

Dan is er ook ‘Don Juan’, de nieuwe film van de Franse filmmaker en acteur Serge Bozon. In de hoofdrollen zien we Tahar Rahim (bekend van Netflix-serie ‘The Serpent’), Jehnny Beth (een Franse zangeres die al samenwerkte met namen als Julian Casablancas, Tindersticks, the xx en Gorillaz) en onze Belgische Virginie Efira, intussen ook kind aan huis in Cannes en dit jaar het gezicht van de openings- en slotceremonie. De film gaat over een moderne Don Juan. In 2022 is dat geen rokkenjager die elke vrouw in zwijm kan doen vallen, maar wel een man die geobsedeerd is door één vrouw: degene die hem verliet.

Nevencompetities

De Quinzaine des Réalisateurs is een onafhankelijke selectie in Cannes die werd opgericht door de regisseursgilde. De selectie zet opkomende namen in de filmwereld in de verf door zowel documentaires, kortfilms als langspelers in de selectie op te nemen. In die selectie zit dit jaar ‘Le parfum vert’ van Franse filmmaker Nicolas Pariser. Hij brak door in 2008 met zijn tweede kortfilm ‘La République’ en maakte met ‘Le parfum vert’ zijn derde langspeelfilm. Daarin zien we het dolle avontuur van komiek Martin nadat hij getuige is van de moord op een van zijn collega’s. Voor een volle zaal werd die dodelijk vergiftigd en de organisatie die daarvoor verantwoordelijk is, zit nu ook hem op de hielen.

De nevencompetitie Semaine de la Critique vertoont de selectie van het Franse syndicaat van filmcritici, een verzameling beloftevolle films van over de hele wereld waar onder anderen regisseurs als Leos Carax, Ken Loach, Gaspar Noé, Wong Kar-wai, Alejandro González Iñarritu en Guillermo del Toro ooit een groter publiek konden vinden. Dit jaar vinden we er het langspeeldebuut van Emmanuelle Nicot terug, een Franse regisseuse die in België opgeleid werd en met haar eerste kortfilms internationaal furore maakte op de filmfestivals. ‘Dalva’ gaat over het gelijknamige twaalfjarige meisje dat zich kleedt, opmaakt en gedraagt als een volwassen vrouw. Nadat ze op een avond bruusk weggerukt wordt uit haar ouderlijk huis, krijgt ze eindelijk de kans om toch een echte jeugd te beleven.

Proximus Pickx biedt je in de Proximus VOD-catalogus tot 28 mei een selectie van in Cannes bekroonde films aan. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top