Dit zijn de beste Jane Austen-adaptaties

Films |

Terwijl de filmfanaat vol ongeduld wacht op de Netflix-release van ‘Persuasion’ (met Dakota Johnson) op 15 juli, lijst Proximus Pickx bij wijze van opwarmertje nog eens de meest geslaagde boekverfilmingen op van literair zwaargewicht Jane Austen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sense & Sensibility

Deze film kwam in 1995 uit en werd door niemand minder dan Emma Thompson herschreven naar een scenario voor het witte doek. De Engelse topactrice deed er maar liefst vijf jaar over om tot een adaptatie van de gelijknamige roman van Jane Austen te komen. Dat engelengeduld loonde uiteindelijk ook, want ze won er een Oscar voor. De regie kwam in handen terecht van Ang Lee en Emma Thompson vertolkte samen met Kate Winslet de hoofdrol als de zusjes Dashwood, om wie heel het verhaal draait. Elinor en Marianne moeten na het overlijden van hun vader vaststellen dat ze geen aanspraak maken op zijn erfenis, waardoor ze verplicht zijn om samen in een klein plattelandshuisje te gaan wonen. Hugh Grant en Greg Wise kruipen in de rol van respectievelijk Edward Ferrars en John Willoughby, de jongemannen die in de gunst proberen te komen van de zusjes. De betreurde Alan Rickman schittert in de rol van Colonel Brandon.

Ontdek ‘Sense & Sensibility' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Clueless

Deze cultfilm uit de jaren 90 probeert de Jane Austen-roman ‘Emma’ naar de moderne tijd te vertalen. In plaats van het fictieve dorpje Highbury wordt zo bijvoorbeeld gekozen voor het mondaine Beverly Hills als decor voor het verhaal. Alicia Silverstone, in die periode ‘hot’ dankzij verschijningen in de videoclips van Aerosmith, speelt de rol van Cher Horowitz. Een rijkeluismeisje dat nogal naïef in de wereld staat en er hopeloos romantische idealen op nahoudt. Ze maakt er haar persoonlijke levensmissie van om haar vriendinnen aan een lief te helpen. Het resultaat is luchtig en licht verteerbaar Hollywoodamusement, maar net daardoor werd het een zeer geliefde film onder jongeren. Dat de critici de film afkraakten, droeg net bij tot de cultstatus die ‘Clueless’ nadien zou vergaren. Ook bij pubers van vandaag blijft het een favoriet. Naast Silverstone zien we ook het filmdebuut van acteur Paul Rudd.

Ontdek ‘Clueless' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Pride & Prejudice

In de 19de eeuw restte jonge vrouwen maar een manier om te ontsnappen aan een armtierig bestaan: een rijke echtgenoot vinden. Jane, Mary, Kitty en Lydia Bennet zijn vier zussen die hun lotsbestemming vol ongeduld afwachten. Maar er is nog een vijfde zus, Elizabeth Bennet (gespeeld door Keira Knightley), en die is anders. Afkerig van een huwelijk zonder echte liefde, besluit ze alleen te blijven, ondanks de verregaande interesse van heel wat mannelijke bewonderaars. Een van die mannen is Mister Darcy (een rol van Colin Firth), die geregeld over de vloer komt bij de zusjes, maar Elizabeth is niet te vermurwen en zweert bij haar principes. Op die manier speelt ze een belangrijke rol in de emancipatie van de vrouwen binnen die Britse gemeenschap van dat tijdperk. Joe Wright vertaalde het gelijknamige boek van Jane Austen met veel succes naar het grote scherm, en wist voor zijn film een indrukwekkende cast te verzamelen: Donald Sutherland (M. Bennet), Rosamund Pike (Jane), Carey Mulligan (Kitty), Judi Dench (Lady Catherine de Bourgh) en Rupert Friend (George Wickham).

Persuasion

De roman ‘Persuasion’ werd door schrijfster Jane Austen uitgebracht in 1817 en ontpopte zich vervolgens als een regelrechte klassieker in de Britse literatuur. Het was haar laatste boek, dat bovendien postuum uitgegeven werd. Het verhaal speelt zich af in de periode waarin het geschreven werd en volgt de gebeurtenissen in het leven van Anne Eliott, een jonge vrouw wiens familie in grote financiële problemen terechtkomt. Net op dat moment kruist haar weg die van Frederick Wentworth, de man waarmee ze een tijdje verloofd was, maar die ze liet stikken op aanraden van een vriendin. Die vond immers dat Anne beter kon krijgen dan Frederick. Maar de situatie is veranderd en haar ex-verloofde blijkt ondertussen een succesvolle zakenman te zijn… In de film wordt, net als in het boek, de complexe relatie tussen beide (ex-)geliefden ontrafeld. In de hoofdrol zien we Dakota Johnson, een van de hotste actrices van het moment, aan het werk.

Ontdek ‘Persuasion' vanaf 15 juli op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top