De hoogtepunten uit de geschiedenis van het Filmfestival van Cannes

Films | De 75ste editie van het Filmfestival van Cannes gaat van start op 17 mei en duurt tot 28 mei. Als opwarmer komt Proximus Pickx terug op enkele van de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van het prestigieuze festival.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Pulp Fiction

Het aantal legendarische films die voorgesteld werden op het Filmfestival van Cannes is bijna niet te tellen. In 1994 stond een jonge, maar revolutionaire filmmaker genaamd Quentin Tarantino er met ‘Pulp Fiction’. Hij won er zijn eerste en voorlopig enige Palme d’Or mee – hij werd nadien nog twee keer genomineerd. Dat jaar won hij overigens ook de Oscar voor het beste originele scenario. ‘Pulp Fiction’ betekende zijn grote doorbraak als regisseur en zorgde voor een comeback van John Travolta. Tien jaar later werd Tarantino, nochtans een rebelse enfant terrible, de juryvoorzitter van het festival. Dat jaar deelde hij de Palme d’Or uit aan Michael Moore voor zijn ‘Fahrenheit 9/11’.

‘Pulp Fiction’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

La vie d’Adèle

De film ‘La vie d’Adèle’ werd in 2013 voor het eerst vertoond op het Filmfestival van Cannes en de adaptatie van een graphic novel kreeg meteen unaniem lof van de vakpers. De film won de Palme d’Or en de onderscheiding werd voor de allereerste keer niet alleen toegekend aan regisseur Abdellatif Kechiche, maar ook aan de twee hoofdrolspeelsters: Léa Seydoux en Adèle Exarchopoulos. Het brutale liefdesverhaal tussen twee jongedames legt niet alleen de nadruk op de liefde, maar ook op de moeilijkheden. Later zou de prent ook verkozen worden tot de beste Franse film van 2013.

Apocalypse Now

Oorlogsepos ‘Apocalypse Now’ won in 1979 de Palme d’Or nog voor de film af was. Het Vietnamdrama van Francis Ford Coppola blijft een van zijn beste films. Daarin volgen we een Amerikaanse soldaat (vertolkt door Martin Sheen) die op een missie wordt gestuurd om kolonel Walter Kurtz (Marlon Brando) te doden. Het resultaat is een van de bekendste en meest memorabele oorlogsfilms ooit gemaakt, mede dankzij uitzonderlijke acteerprestaties en beeldvoering die revolutionair was voor zijn tijd. Maar dat jaar werd het festival ook overschaduwd door controverse. Françoise Sagan, die dat jaar de juryvoorzitter was, beweerde dat Robert Favre Le Bret, de directeur van het festival, druk had gezet op de jury om de film van Coppola te bekronen. Volgens haar was ‘Die Blechtrommel’ van de Duitse regisseur Volker Schlöndorff de beste film en ze bleef tot op de laatste minuut volhouden dat die moest winnen. Uiteindelijk werd de Palme d’Or gedeeld door de twee films.

Stijl op La Croisette

Sinds de oprichting in 1946 maken de grootste sterren ter wereld hun opwachting op de rode loper van het Filmfestival van Cannes. De filmprijzen willen het talent van gedurfde vernieuwers in de verf zetten, dus houdt het steek dat ook op de rode loper de gewaagde outfits het best werken. We denken aan Madonna die in 1991 haar grote satijnroze mantel opende en de lingerie toonde die ze eronder droeg: de iconische kegelvormige bustier ontworpen door Jean Paul Gaultier. Het haalde de voorpagina’s van kranten over de hele wereld. In 1953 en 1956 was het Brigitte Bardot die het festival op zijn kop zette. In 1977 toonde Arnold Schwarzenegger zijn spierballen en recenter liet Kristen Stewart van zich horen toen ze haar hoge hakken uitdeed voor ze de trappen op liep. “Er is wel degelijk een strikte dress code”, zei ze. “Mensen worden echt kwaad als je niet op hakken loopt.”

Ter gelegenheid van het Filmfestival van Cannes vind je in de VOD-catalogus van Proximus Pickx enkele van de grootste films die aan het grote volk getoond werden in Cannes. Deze titels vind je van 3 tot 28 mei in de VOD-catalogus in de verzameling ‘Van Cannes tot Pickx’. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top