Clint Eastwood: superheld voor én achter de camera

Films |

Meer Hollywoodlegende dan Clint Eastwood kan je moeilijk zijn. Als acteur, regisseur en producer drukt de nu 91-jarige Amerikaan al decennia lang zijn stempel op de filmsector. Proximus Pickx zet nog eens de rollen en projecten op een rijtje die van Eastwood zo’n gigant maken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Westernheld als The Man with No Name

De in San Francisco geboren Clinton Eastwood brak als acteur door met zijn rol als Rowdy Yates in de tv-hit ‘Rawhide’, een populaire westernreeks die van 1959 tot 1966 liep. Het bepaalde meteen de richting van zijn carrière. Met zijn doordringende maar veelzeggende blik, zijn starre mimiek en rauwe stem slaagde de jonge Clint er als geen ander in de machocultuur van de Amerikaanse cowboys naar beeldtaal te vertolken. Dat was ook Sergio Leone niet ontgaan, de bekendste en meest succesvolle westernregisseur ooit. Samen maakten ze drie klassiekers uit het genre: ‘A Fistful of Dollars’ (1964), ‘For a Few Dollars More’ (1965) en ‘The Good, the Bad and the Ugly’ (1966). Een regelrechte hattrick die van Clint Eastwood toen al een van de grootste acteurs van zijn generatie maakte, ironisch genoeg in een rol als The Man with No Name.

Dirty Harry

De archetypische mannelijke kenmerken van Eastwood pasten ook uitstekend bij het politiegenre en in de jaren 70 en 80 was het dan ook vooral in dat filmsegment dat hij zijn faam vergrootte. Eastwood kroop meermaals in de rol van de bikkelharde flik Harry Callahan, beter bekend als ‘Dirty Harry’, uit de gelijknamige filmfranchise. Zijn jacht op de Zodiac Killer was er eentje die vele filmliefhebbers in de ban hield. Eastwood zette met ‘Dirty Harry’ een blauwdruk neer voor de flikkenfilm: dat van de onvermurwbare inspecteur, gevreesd door criminelen én collega’s, die zijn heldendaden vermengt met droge humor. Leuk weetje: eigenlijk was Clint Eastwood allerminst de eerste keuze voor deze rol. Maar nadat onder andere John Wayne, Frank Sinatra, Paul Newman en Steve McQueen de rol afsloegen, kwam regisseur Don Siegel bij Eastwood terecht. Het succesvolle origineel kreeg nog vier sequels: ‘Magnum Force’ (1973), ‘The Enforcer’ (1976), ‘Sudden Impact’ (1983) en ‘The Dead Pool’ (1988). In diezelfde periode legde Eastwood trouwens een aanbod naast zich neer om Sean Connery op te volgen als James Bond, omdat hij vond dat die rol naar een Brit moest gaan.

Een van de meest succesvolle regisseurs ooit

Zijn debuut achter de camera’s maakte Clint Eastwood al in 1971, met de veelgeprezen jazzproductie ‘Play Misty for Me’. Maar de echte erkenning als regisseur kwam er in 1992, met ‘Unforgiven’, een magistraal cowboyepos dat het westerngenre nieuw leven inblies en Eastwood zijn eerste Oscars als regisseur bezorgde, hij won zowel beste film als beste regie. In 2005 kreeg hij opnieuw de eer om een beeldje voor beste regie op te halen tijdens de Academy Awards, deze keer voor ‘Million Dollar Baby’, een emotioneel en intens sportdrama over een vrouwelijke bokser (gespeeld door Hilary Swank, die daarmee een Oscar won voor beste actrice) en haar oudere coach (door Eastwood zelf gespeeld).

Op dat moment had Eastwood de gezegende leeftijd van 74 jaar bereikt, waarmee hij de oudste regisseur ooit was die een Oscar won. Maar daar eindigde het succesverhaal niet. Op zijn oudere dag is het Westernicoon zich steeds meer op zijn regisseurscarrière gaan toeleggen en bouwde hij zijn acteerwerk af. Met onder meer ‘Mystic River’ (2003), ‘Changeling’ (2008), ‘Invictus’ (2009), ‘Letters from Iwo Jima’ (2006), ‘Gran Torino’ (2008), ‘American Sniper’ (2014), ‘The Mule’ (2018) en recent nog ‘Cry Macho’ (2021) bouwde hij ondertussen een indrukwekkend oeuvre uit als filmmaker. Vooral zijn no nonsense-stijl en budgetvriendelijke manier van werken worden geloofd door acteurs en productiehuizen.

Bekijk ‘The Mule' op zondag 8 mei om 19u55 op Play 6, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

De documentairereeks 'Clint Eastwood: A Cinematic Legacy' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top