‘The Italian Job’: de ene job is de andere niet

Films |

In 1969 verwierf de komische gangsterprent ‘The Italian Job‘ een cultstatus dankzij de destijds vernieuwende visuele stijl. Maar de gelijknamige remake uit 2003 -vanavond te zien op VTM2- deed beter, dankzij een veelvoud aan spectaculaire achtervolgingsscènes, zwierige dialogen en grote Hollywoodnamen. Pickx zet de verschillen tussen origineel en remake op een rij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2003 was er veel te doen rond ‘The Italian Job’. Vanwege de oogverblindende sterrencast (Mark Wahlberg! Charlize Theron! Edward Norton! Seth Rogen! Donald Sutherland! Jason Statham!), maar evenzeer vanwege de historie die aan de filmtitel kleefde. In 1969 kwam immers het origineel uit, met een schitterende Michael Caine in de hoofdrol. Het werd een cultklassieker, en iedere cinefiel weet: daar morrel je niet aan. Zo viel er dus behoorlijk wat kritiek te lezen en horen toen bleek dat regisseur F. Gary Gray behoorlijk wat veranderingen aanbracht in de moderne versie van ‘The Italian Job’. En in feite een heel nieuw verhaal verzon, “als hommage aan het origineel”, zoals hij het noemde.

Zo kwam er veel meer nadruk te liggen op de actiescènes en het visuele aspect in deze heist movie. De film werd opgenomen in de straten van het mondaine LA en op de kanaaltjes van Venetië. Dat decor en de Hollywoodgezichten die de hoofdrollen vertolkten waren belangrijker dan een getrouw of coherent verhaal. Het scenario is dan ook vrij klassiek: een bende criminelen beraamt een overval op de goudstock van een voormalige handlanger… maar dat loopt uiteraard niet geheel volgens plan.

Intensieve voorbereiding

Mark Wahlberg kreeg de hoofdrol als Charlie Croker, het meesterbrein achter de operatie, dankzij zijn rol in ‘Boogie Nights’, waar regisseur Gray grote fan van was. Charlize Theron speelt Stella, een jonge, verleidelijke vrouw die undercover moet binnendringen in de entourage van Steve, de geviseerde ex-collega die de goudbuit van een vroegere overval voor zich hield en daarmee in luxe leeft in LA. Voor Stella is het tevens een gelegenheid om persoonlijk revanche te nemen op Steve, de moordenaar van haar vader John. Maar Steve ruikt onraad en dan ontploft de boel.

Naast de sterrencast is er ook een hoofdrol weggelegd voor de blitse bolides in de film. Omgebouwde Mini Coopers, gepantserde trucks, speedboten, flitsende motorfietsen en dreigende helikopters: ‘The Italian Job’ heeft meer weg van de knallende actiefranchise ‘The Fast and the Furious’ dan van de eerder komische ensemblefilm die het originele ‘The Italian Job’ was. De acteurs moesten voor de opnames begonnen dan ook eerst een intensieve rijcursus volgen en kregen een fitnessprogramma voorgeschreven. Later zou Charlize Theron verklaren dat het in die tijd nog behoorlijk seksistisch aan toeging op de set, want zij moest een aantal weken meer voorbereiden. “Maar destijds motiveerde mij dat om net te bewijzen dat ik meer dan mannetje kon staan bij die actiescènes”, aldus de Zuid-Afrikaanse actrice. Inspiratie haalde regisseur Gray bij autocommercials.

Ook gelijkenissen

De originele ‘The Italian Job’ speelt de film zich af in Turijn, waar Charlie Croker (Michael Caine), net uit de gevangenis vrijgelaten, meteen alweer een overval op een goudtransport beraamt. Daarvoor stelt hij een team van criminelen samen. Maar meer dan gespecialiseerde bad guys, zijn het komische figuren. Niet toevallig vertolkt de gekende slapstickkomiek Benny Hill een belangrijke rol in die originele prent, net als de flamboyante zanger/acteur Noël Coward. De muziek kwam van Quincy Jones, de man die later vele hits zou schrijven voor Michael Jackson. De soundtrack was dan ook een van de grote troeven van dit origineel uit 1969.

Toch is niet alles anders aan deze remake. De drie Mini Coopers bijvoorbeeld zijn een duidelijke referentie aan het Britse origineel, dat destijds veel faam vergaarde voor zijn uitstekende selectie aan hippe wagens. Ook het formaat waarin de film werd gedraaid, met een Super 35-camera, geschikt voor breedbeeld, was een ode aan de film uit de jaren 60. De heist movies uit die periode beleefden in hun globaliteit trouwens een revival rond de eeuwwisseling, want met ‘The Thomas Crown Affair’, ‘Ocean’s Eleven’ en ‘Gone in 60 Seconds’ kwamen er rond 2000 nog drie gelijkaardige remakes uit.

Bekijk ‘The Italian Job' op zaterdag 7 mei om 22u55 op VTM2, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top