Veertig jaar geleden kwam 'Sophie's Choice' uit, een film waarvoor Meryl Streep Pools heeft geleerd

Films | Bijna 40 jaar geleden verscheen 'Sophie's Choice' voor het eerst in de filmzalen. Deze dramafilm was niet alleen opmerkelijk vanwege de regie door thrillerspecialist Alan J. Pakula maar ook vanwege de vertolking van Sophie door Meryl Streep. De actrice zette alles op alles om de film zo realistisch mogelijk te maken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Meryl Streep wordt vandaag erkend als een van de grootste actrices in Hollywood. Zij is een van de zeldzame actrices die het talent heeft om helemaal op te gaan in een rol en haar eigen persoonlijkheid weg te cijferen. Ze wordt veelvuldig geprezen voor de nauwkeurigheid waarmee ze acteert, de verschillende genres van films waarin ze speelt en de emotionele betrokkenheid bij haar rollen. Het is onder meer dankzij haar acteertalent dat 'Sophie's Choice' in 1982 een succes werd.

Dit drama, een bewerking van de gelijknamige roman van William Styron, vertelt het verhaal van een jonge New Yorkse schrijver die bevriend raakt met een jong koppel dat net bij hem is komen wonen. Sophie is een jonge vrouw die de nazi-concentratiekampen heeft overleefd, en haar minnaar is een jonge joodse Amerikaan die geobsedeerd is door de geschiedenis van de Holocaust. Terwijl de drie de zomer samen doorbrengen, beseffen de twee mannen al snel dat Sophie verschrikkelijke geheimen voor hen verborgen houdt.

Een moeilijke laatste scène

Om Sophie te spelen, wilde Meryl Streep, die toen al in de dertig was, haar rol zo realistisch mogelijk invullen. Hiervoor leerde Streep Duits en Pools, zodat zij kon spreken met het accent van een Poolse vluchtelinge. Naar verluidt heeft zij Pools geleerd van een van de assistenten die aan de film werkte. 

Bovendien was het filmen van de laatste scène van de film - die van de beroemde keuze - bijzonder zwaar voor de actrice, die slechts één take wilde doen. Als moeder vond ze het te pijnlijk en emotioneel uitputtend om de scène over te doen. Een paar jaar later werd het beroemde fragment in aanwezigheid van de actrice herhaald tijdens een uitzending van Oprah Winfreys talkshow. Streep was zichtbaar geëmotioneerd en vertrouwde Oprah toe dat zij het bewuste fragment nog nooit zelf op het scherm had gezien.

Dankzij deze vertolking wist Meryl Streep een Oscar voor Beste actrice te winnen, haar tweede na 'Kramer vs Kramer'. De film werd ook genomineerd voor Beste scenario, Beste kostuumontwerp, Beste cinematografie en Beste originele filmmuziek.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top