Wie zijn de meest invloedrijke voetbalmakelaars ter wereld?

Sport |

Het overlijdensbericht van Mino Raiola, een van de bekendste en befaamdste voetbalmakelaars op deze planeet, zorgde donderdag voor flink wat deining. Zeker toen kort nadien bleek dat het bericht fout was. Maar wie is die Mino Raiola eigenlijk? En wie zijn de andere zwaargewichten onder de voetbalmakelaars? Pickx+ Sports zocht het uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mino Raiola

De Nederlander met Italiaanse roots is een man van vele stielen. Voor hij officieel makelaar van voetbalspelers werd, studeerde hij rechten, werkte hij als ober in een pizzeria, was hij eigenaar van een McDonald’s-filiaal, richtte hij een verzekeringsmaatschappij op en functioneerde hij als sportief directeur in een club. Maar het is dus als voetbalmakelaar dat hij uiteindelijk het meest succesvol zal blijken. Het volstaat om zijn lijstje van cliënten te overlopen om te beseffen dat hij een van de meest invloedrijke actoren in het vak is: het begon met Zlatan Ibrahimovic en Gianluigi Donnarumma, maar tegenwoordig zitten ook Matthijs De Ligt en Erling Haaland in zijn portefeuille. Er passeert geen contract van hen zonder dat Raiola er zijn handtekening onder zet.

Pini Zahavi

De 78-jarige Israëli draait al enige tijd mee als voetbalmakelaar en vertegenwoordigt momenteel kleppers als Robert Lewandowski, Wilfried Zaha en Alex Telles. In 2017 was hij ook betrokken in de recorddeal die Neymar Jr van FC Barcelona naar PSG loodste, een transferactie waar hijzelf een commissie van 10,7 miljoen euro aan overhield. Niet slecht voor een man die zijn carrière nog begon als -ocharme- sportjournalist. Ook bij de volgers van de Jupiler Pro League zal er ongetwijfeld een belletje rinkelen bij het horen van deze naam. Pini Zahavi zetelde immers even in het bestuur van Excel Mouscron en dat hebben ze in het Belgische voetbal geweten: hij wordt beschuldigd van witwaspraktijken, belastingontduiking en valsheid in geschrifte.  

Volker Struth

Misschien niet de meest ronkende naam in dit overzicht, maar vergis je niet, deze Duitse ondernemer heeft tentakels die zeer ver reiken. Dat heeft hij te danken aan de grote namen in zijn klantenbestand, zoals Toni Kroos, Mario Götze, Marco Reus, Dayot Upemecano of huidig Bayern-trainer Julian Nagelsmann. Struth opereert liever in de luwte en zoekt dus zelden de spotlights op, hij begon in 2007 als voetbalmakelaar, met ondertussen bij zowat alle clubs in de Bundesliga spelers uit zijn portefeuille.

Jorge Mendes

Van mediaschuwheid heeft deze Portugees veel minder last. Jorge Mendes verwierf mondiale faam dankzij zijn vertegenwoordigerswerk voor niemand minder dan Cristiano Ronaldo. Naast de nodige aandacht en macht leverde hem dat ook een geschat fortuin van om en bij de 100 miljoen euro op. Als je de optelsom maakt van de transfers die hij al tot stand bracht, kom je op een bedrag van boven het miljard euro uit. Anno 2022 is het dus nogal evident dat hij bij de machtigste mensen in het voetbalwereldje behoort. Vooral bij Chelsea, Porto en Real Madrid heeft hij meer dan een voet tussen de deur. Een straffe verwezenlijking van iemand die opgroeide als zoon van een fabrieksarbeider en aanvankelijk in de petrochemie aan de slag was.

Jonathan Barnett

Jonathan Barnett mag nu dan wel omnipresent zijn in het voetbal, zijn naam maakte hij eerst in de bokssport, waar hij als manager van de Britse bokskampioen Lennox Lewis optrad, en in het cricket, als manager van de vedette Brian Lara. Heden ten dage is Barnett voorzitter van de Stellar Group, een makelaarskantoor dat voornamelijk in Engeland en Spanje actief is. Bij de bekendste cliënten horen Gareth Bale, Jack Grealish, Saul Niguez en Mason Mount. In 2019 betitelde het economische vakblad Forbes hem als de machtigste voetbalmakelaar ter wereld.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top