‘We Were Soldiers’ op VTM 4: de beste films over de Vietnamoorlog

Films | VTM 4 zendt vanavond de oorlogsklassieker ‘We Were Soldiers’ uit, een film van Randall Wallace met Mel Gibson in de hoofdrol. De plot start op 14 november 1965, toen 395 Amerikaanse soldaten naar la-Drang in hartje Vietnam trokken om de confrontatie aan te gaan met 4.000 Vietnamese strijders. ‘We Were Soldiers’ geldt als één van de beste voorstellingen van de waanzin van de Vietnamoorlog. Proximus Pickx lijst die andere iconische Vietnamfilms op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Full Metal Jacket

VS, jaren zestig. Enkele jonge soldaten ondergaan een loodzware training in het kamp van Parris Island. De meedogenloze Gunnery Sergeant Hartman wil de mannen met zijn onmenselijke driloefeningen voorbereiden op de gruwel die hen in Vietnam te wachten staat. Hij laat geen kans onbenut om de soldaten te vernederen. Vooral de gevoelige Leonard lijdt onder de voortdurende beledigingen. Uiteindelijk grijpt de jongeman naar de wapens...

Regisseur Stanley Kubrick spaarde moeite noch kosten om zijn Vietnam-epos uit 1987 tot in de puntjes uit te werken. Hij kreeg geen medewerking van het Amerikaanse leger, dus liet hij in Groot-Brittannië een leegstaande gasfabriek in Londen en een legerkamp ombouwen tot Vietnam aan de Theems, inclusief Amerikaanse legerbasis. Nog een leuk weetje: Kubrick had de grootste moeite om Amerikaanse legertanks te vinden. Een niet nader genoemde Belgische kolonel, die een groot fan was van zijn werk, leende hem vier M41-tanks. Zo kon Kubrick de productie van deze Oscargenomineerde prent voortzetten.

'Full Metal Jacket' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Apocalypse Now

In deze onvolprezen oorlogsklassieker wordt een groep Amerikaanse soldaten het hart van de duisternis ingestuurd tijdens de Vietnamoorlog. De soundtrack is van niemand minder dan Carmine Coppola, de vader van regisseur Francis Ford Coppola. Hij besloot 'Ride of the Valkyries' van Richard Wagner te gebruiken om de helikopteraanval op een vijandelijke basis te illustreren, waar helaas burgers en kinderen aanwezig waren. Het klassieke lied zet het wilde en brutale aspect van deze legendarische scène kracht bij.

Francis Ford Coppola gebruikte volgens de overlevering meer dan 300.000 meter film om het epos in te blikken. Die opnames draaiden trouwens uit op een ware calvarietocht: de talloze problemen achter de schermen zijn bijna even bekend als de prent zelf.

Good Morning, Vietnam

De kreet ‘Good Morning, Vietnam!’, waarmee radioman Adrian Cronauer zijn luisteraars in Saigon elke ochtend begroette tijdens de Vietnamoorlog, staat in ieders geheugen gegrift. In deze klassieker vertolkt de betreurde Robin Williams de rol van de Armed Forces Radio Saigon-dj tijdens de Vietnamoorlog. Cronauer zorgde met zijn onnavolgbaar enthousiasme voor een beetje kleur in de grauwe dagelijkse oorlogsrealiteit.

De jonge Williams heeft heel wat geïmproviseerd tijdens de opnames en dat leidde tot hilarische toestanden. Hij werd niet voor niets genomineerd voor een Oscar voor beste acteur.

Born on the Fourth of July

Een film met een kritische kijk op patriottisme is ‘Born on the Fourth of July’ van regisseur Oliver Stone. Als Tom Cruise in ‘Top Gun’ nog een arrogante, vaderlandslievende piloot speelt, dan vertolkt hij in dit biografische oorlogsdrama de rol van Ron Kovic, een toegewijde soldaat die transformeert in een scherpe criticus van de oorlog als hij verlamd uit Vietnam terugkeert. Goed voor een Oscar beste regie en beste montage.

Rescue Dawn

Christian Bale schitterde in dit waargebeurde verhaal van de Amerikaanse straaljagerpiloot Dieter Dengler, die tijdens de Vietnamoorlog in een gevangenenkamp belandde. Een uitgemergelde krijgsgevangene dus, een filmrol waarvoor de doorgewinterde method actor Bale voor de zoveelste keer in zijn carrière een pak kilo’s moest vermageren, tot hij nog zo’n 61 kilo woog. Tijdens de opnames moest hij trouwens ook nog eens larven eten.

De film van Werner Herzog uit 2006 kreeg lovende kritieken, maar staat desondanks te boek als een kassaflop: het bracht amper 7,2 miljoen dollar op, tegen een budget van circa 10 miljoen dollar. 

Bekijk ‘We Were Soldiers’ vanavond om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top