Internationale Dag van de Dans: wist je dat deze acteurs eigenlijk dansers zijn?

Films | Deze vrijdag 29 april is het Internationale Dag van de Dans. Om deze muzikale dag te vieren, ging Proximus Pickx op zoek naar enkele dansers die je misschien kent omwille van hun andere kwaliteiten. Wist je dat deze acteurs eigenlijk danser zijn van opleiding? 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sinds 40 jaar vieren we elke 29 april de Internationale Dag van de Dans. De feestdag werd in 1982 in het leven geroepen door het Internationaal Danscomité, een zijtak van het Internationaal Theaterinstituut (ITI), een aan de UNESCO gelieerde NGO. Het doel is "dans te vieren, de universaliteit van deze kunstvorm te onthullen, alle politieke, culturele en etnische barrières te doorbreken en mensen samen te brengen met een gemeenschappelijke taal, dans", dat vertelt ITI op zijn website.

Ryan Gosling

Ondertussen is hij niet van het witte doek weg te denken, maar eigenlijk wilde de Canadese acteur een carrière als danser. In zijn geboorteland Ontario begon hij te zingen en te dansen met zijn zus in talentenjachten. In 1993 werd hij op 12-jarige leeftijd gecast in de nieuwe televisieshow 'The Mickey Mouse Club' naast Britney Spears, Christina Aguilera en Justin Timberlake. Ryan Gosling werd voor het eerst bekend in 2004 in de romantische film 'The Notebook', en in 2017 won hij de Golden Globe voor Beste Acteur in een Musical of Komedie in de musical 'La La Land'. In deze nostalgische musical toont hij zijn kunsten als danser en het is meteen duidelijk dat hij het dansen in zijn bloed heeft zitten. 

Zoe Saldana

De Amerikaans-Dominicaanse actrice, regisseur en producente, Zoe Saldana is vooral bekend door haar vertolking van Gamora, de buitenaardse superheldin uit het Marvel-universum die ze speelde in 'Guardians of the Galaxy' (2014). Maar voor ze zich op het acteren smeet, volgde ze als kind balletlessen. Ze leerde ook moderne jazz, hedendaagse dans en Latin, maar ballet was haar favoriet. Saldana gaf haar passie uiteindelijk op toen ze zich realiseerde dat haar voeten niet flexibel genoeg waren voor een professionele carrière, maar die jaren aan de barre kwamen haar later goed van pas. Ze leidden tot haar eerste grote filmrol in 2000 in 'Center Stage', een film over een paar jongeren die ervan dromen om lid te worden van een van 's werelds meest prestigieuze balletten. Saldana speelde de rol van danseres Eva Rodriguez. Haar doorzettingsvermogen en beheersing van het klassieke ballet bereidden haar ook voor op haar toekomstige rollen als actieheld. "Ballet heeft me getraind voor actie", vertelde ze aan Time.

Tom Holland

De huidige Peter Parker, alias Spider-Man, begon zijn carrière op 12-jarige leeftijd toen hij in 2008 de titelrol op zich nam in de musical 'Billy Elliot, the Musical'. Zijn lenigheid, gratie en expressieve kracht als danser worden ondertussen ook weerspiegeld in zijn filmprestaties. Vooral als hij Peter Parker speelt die in zijn Spider-Man-kostuum behendig over plafonds moet kruipen en van het ene naar het andere gebouw vliegt. Holland doet de meeste stunts zelf en heeft dat te danken aan de coördinatie, fysieke kracht en elegantie die hij aan zijn jaren als danseres heeft over gehouden.

Charlize Theron

Voordat ze actrice werd, volgde de ster uit 'Bombshell' en de nieuwste 'Fast and Furious' een opleiding als balletdanseres. Na ballet te hebben gestudeerd in Johannesburg, ging ze naar de Joffrey Ballet School in New York totdat een knieblessure haar dwong te stoppen. Haar elegantie en fysieke kracht weerspiegelen vooral in haar rollen als superheld, waaronder het personage van Aeon Flux in de gelijknamige film. In deze Amerikaanse sciencefictionfilm voerde ze een deel van de stunts zelf uit. Ook in 'Atomic Blonde' (2017), waarin ze een MI6-agente speelt, stond Theron in voor het merendeel van haar eigen stunts.

Penélope Cruz

De Spaanse actrice studeerde negen jaar klassieke dans aan het Spaans Nationaal Conservatorium. Toen ze 16 was, kreeg ze haar eerste televisierol en in 1992 volgde de rol van Silvia in de film 'Jamón Jamón', waarmee haar filmcarrière begon. Zelfs als ze gewoon over straat loopt, kun je zien dat ze danseres is, met haar knappe uiterlijk, haar elegantie en haar tomeloze energie. Kijk voor een glimp hiervan maar eens naar de prachtige salsascène in de film 'Christmas' (2004).

Channing Tatum

Deze Amerikaanse acteur heeft dansen in zijn bloed. Hij maakte er namelijk even zijn beroep van toen hij op het podium stond als stripper. Die carrière vormde later de inspiratie voor zijn stripperpersonage in de film 'Magic Mike'. We zagen Channing Tatum verder ook dansen in de dansfilm 'Step Up' en hij liet zijn talenten zien in een videoclip van Ricky Martin. Een paar jaar later danste hij nog eens de pannen van het dak in 'Hail, Caesar' (2016), als tapdansende matroos.

Catherine Zeta-Jones

Catherine Zeta-Jones, geboren in Swansea, Wales, begon al op jonge leeftijd met dansen. Omdat ze hyperactief was, stuurden haar ouders haar vanaf haar vierde op dansles. Op 11-jarige leeftijd won ze een Brits kampioenschap Tapdansen, wat later leidde tot haar doorbraak in de musical "42nd Street" op West End in Londen. De rol van Velma Kelly in de filmversie van 'Chicago' was haar op het lijf geschreven en leverde haar in 2003 de Oscar voor beste bijrol op. In deze film zien we haar niet in lange choreografische sequenties, maar wat ze uitstraalt, is de onuitgesproken intentie van een danseres: de houding, de gratie en zekerheid van haar tred.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top