Duik in de circuswereld van 1940 met ‘Nightmare Alley’ in de Proximus VOD-catalogus

Films |

‘Nightmare Alley’, Guillermo del Toro’s duistere dramatische thriller, neemt je mee naar de fascinerende wereld van het freakshowcircus uit de jaren 40 waar merkwaardige beesten, mentalisme en helderziendheid samengaan. De film is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Nightmare Alley’, de laatste bioscooprelease van Guillermo del Toro, speelt zich af in de populaire ‘freakshows’ van de jaren 1940. Daar trekt een vreemde verschijning de nieuwsgierigen onweerstaanbaar aan: een “wezen” dat “half mens, half beest” is. In het midden van al deze opwinding arriveert Stanton Carlisle, een man met duistere bedoelingen. Hij raakt bevriend met een helderziende, Zeena, en haar mentalistische echtgenoot Pete.

Carlisle wil gebruik maken van hun buitengewone krachten om een professionele oplichter te worden. Met de hulp van hun leer neemt hij het makkelijk op tegen de New Yorkse bourgeoisie van die tijd. Totdat hij zijn vleugels verbrandt door te proberen een man op te lichten die even rijk als machtig en gevaarlijk is. Hebzucht en sluwheid vormen het decor van deze donkere en mysterieuze periodefilm.

‘Nightmare Alley’ is de elfde speelfilm van Guillermo del Toro, die eerder al een Oscar won voor ‘The Shape of Water’. Hij heeft zich gewapend met een vijfsterrencast voor deze film waar reikhalzend naar wordt uitgekeken. Het hoofdpersonage, de mentalistische oplichter, wordt gespeeld door niemand minder dan Bradley Cooper. Ook Cate Blanchett en Toni Collette verschijnen in de hoofdrollen.

Historische film met actuele thema’s

Een van de sterke punten van de film, afgezien van de acteurs en het script, is de ongelooflijke setting. De kermis en de circustenten zijn een levensgrote replica van wat er in die tijd écht werd gedaan. ‘Nightmare Alley’ is geïnspireerd op de razend populaire freakshows van de jaren veertig, waar allerlei rariteiten werden vertoond met weinig empathie of menselijkheid.

De oorsprong van dit mysterieuze scenario is een boek: de roman ‘The Charlatan’ van William Lindsay Gresham, geschreven in 1946 – het jaar waarin dit duistere verhaal zich afspeelt. Het was het jaar daarop al eens bewerkt voor de bioscoop, maar deze versie brengt het ongetwijfeld weer tot leven.

Hoewel het een bijzonder geslaagde historische film is, behandelt ‘Nightmare Alley’ toch actuele thema’s. Het stelt de begrippen werkelijkheid en bedrog ter discussie, een vraagstuk dat nog steeds zeer actueel is. De film richt zich ook op marginale personages, die buiten de maatschappij staan, maar alleen medeleven willen. ‘Nightmare Alley’ werd vier keer genomineerd voor de Academy Awards van 2022.

‘Nightmare Alley’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top