‘The Northman', het jongste meesterwerk van Robert Eggers

Films |

De derde speelfilm van de Amerikaanse regisseur Robert Eggers met in de hoofdrollen Alexander Skarsgård, Nicole Kidman en Anya Taylor-Joy draait nu in de bioscoop. Proximus Pickx vertelt je meer over deze getalenteerde regisseur.

 

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De avonturenfilm 'The Northman' voert je terug naar de 5de eeuw. Het volgt de avonturen van de jonge Vikingprins Amleth. Zoals de naam al doet vermoeden, is zijn verhaal gebaseerd op het beroemde toneelstuk van Shakespeare. Na de dood van zijn vader begint Amleth aan een missie om hem te wreken. De erfeniskwestie is bijzonder belangrijk in de Vikingcultuur, tussen heersers onderling, maar ook tussen krijgers. Tijdens zijn verrassende reis met heel wat actie reist Amleth door adembenemende en eindeloze landschappen van bergen, wouden, valleien en ongerept natuurschoon. De fotografie van de film is subliem, net als de cast met onder meer Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk en Willem Dafoe.

Een minutieus regisseur

Regisseur Robert Eggers, hij wist ons te verrassen met zijn twee vorige speelfilms, 'The Lighthouse' en 'The Witch', schreef 'The Northman' samen met de IJslandse dichter Sjon, waarbij ze zich lieten inspireren door de oude IJslandse wraaksaga's. In vergelijking met zijn vorige films is 'The Northman' een aanzienlijk ambitieuzer project voor de regisseur. In feite moest Eggers zijn hele voorbereidingsproces veranderen: voor het eerst werkt hij samen een hechte filmploeg om het visuele ontwerp van de film te helpen vormgeven in plaats van alles zelf te doen.

Acteur Alexander Skarsgård zegt ook dat Eggers op zoek ging naar het minutieuze detail in elk aspect van de film, en dat dit ook een fysieke tol van hem eiste. De acteur beschrijft Eggers als een "perfectionist" en een "genie", maar die "nauwgezette gestileerde" aanpak betekende ook dat bepaalde scènes tientallen keren opnieuw moesten worden opgenomen. Een vechtscène die in een lange ononderbroken opname moest gefilmd worden, was zo uitputtend dat hij zin had om te "huilen" en Skarsgård beweert dat hij nog nooit zo uitgeput was als na de zes maanden opnamen die bij deze film kwamen kijken.

The Witch

The Witch, Eggers eerste speelfilm uit 2015, is een horrorfilm met Anya Taylor-Joy in de hoofdrol. De film is gebaseerd op de eerste heksenjacht die plaatsvond in het koloniale New England. Het gaat over het puritanisme en de repercussies daarvan in een tijd waarin vrouwen vaak van alle kwaad werden beschuldigd. In 1630 vestigen het vrome echtpaar William en Katherine zich in New England, aan de rand van de beschaving. Ze leiden er een rustig leven met hun vijf kinderen en bewerken er hun midden in een wildernis gelegen stuk land. Maar de mysterieuze verdwijning van hun pasgeboren kind en het plotselinge verlies van hun oogst zal hen er snel toe brengen dat ze zich tegen elkaar beginnen te keren...

The Lighthouse

Opvolger 'The Lighthouse' (2019), een beklemmende indie die zich afspeelt op een afgelegen eiland in New England, belandde dan weer in heel wat lijstjes van de beste films van het jaar. Eggers cast Willem Dafoe en Robert Pattinson als twee vuurtorenwachters die hun gezond verstand verliezen, onder meer omdat ze aan de drank raken. Vanaf de eerste scène schept deze zwart-witfilm een heel bijzondere verontrustende sfeer, en de prestaties van de twee acteurs zijn opmerkelijk.

In Cannes won 'The Lighthouse' de prestigieuze Fipresci-prijs in de parallelle sectie Quinzaine des réalisateurs. Met deze film wierp Pattinson definitief het etiket tieneridool van zich af.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top