Van Stephen King tot Jane Austen, deze auteurs krijgen binnenkort hun boek verfilmd

Films |

Op zaterdag 23 april vieren we de ‘Internationale Dag van het Boek’. Voor die gelegenheid zoomt Proximus Pickx eens in op de bestsellerboeken die binnenkort als verfilming in de cinemazalen te zien zullen zijn. Van spannende thrillers tot lyrisch beschreven romantiek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Salem

Stephen King zag al meerdere boeken van hem verfilmd, deze ‘Salem’ is het nieuwste paradepaardje in de rij. Een boek (in het Nederlands beter bekend als ‘Bezeten Stad’) dat de Amerikaanse thrillerspecialist al in 1975 schreef en zelf als een van zijn strafste en spannendste schrijfsels bestempelde. Regisseur Gary Dauberman neemt ‘Salem’ nu onder handen. Het verhaal speelt zich af in 1970 in een klein Amerikaanse plattelandsdorpje in Maine waar Ben Mears gaat wonen, maar na zijn intrek in het Marsten House merkt hij al snel dat er iets vreemd aan de hand is met de plek. De vorige bewoners blijken een gruwelijke dood gestorven… De verfilming van deze horrorbestseller wordt in de bioscoop verwacht tegen 9 september 2022.

Where the crawdads sing

‘Where the crawdads sing’ is een roman van Delia Owens, die daarmee in 2018 heel wat applaus oogstte. Op 22 juli krijgen we de filmversie te zien. Het verhaal speelt zich af in een moerasgebied nabij North-Carolina, waar in een dorpje het gerucht de ronde doet dat er een “moerasmeisje” onder hen leeft, een kind dat op haar eentje wist te overleven in de natuur nadat ze verlaten werd door haar familie. Kya is haar naam, maar tot verbazing van de inwoners van het dorpje blijkt ze geen ongeletterde wildevrouw te zijn. Integendeel, ze is beschaafd en volledig aangepast. Hoewel ze sinds haar tiende alleen door het leven moest, leerde ze dankzij enkele ontmoetingen de nodige skills om te overleven in onze maatschappij. Met name haar band met Tate was cruciaal in haar ontwikkeling. De jongeman leerde haar schrijven, lezen en wijdde haar in in de wereld van wetenschap en poëzie. Wanneer ook hij andere oorden opzoekt om verder te studeren, wordt Kya weer aan haar lot overgelaten. Nog maar eens. Bovendien krijgt ze op datzelfde moment te maken met beschuldigingen van moord, ze moet zich verweren in een maatschappij die haar niet wil. Reese Whiterspoon is de drijvende kracht achter deze verfilming, zij zorgde voor de productie, Olivia Newman neemt de regie voor haar rekening. Op het scherm herkennen we Daisy Edgar-Jones (bekend van ‘Normal People’) in de hoofdrol van Kya.

Persuasion

‘Persuasion’ is een klassieker uit het bejubelde oeuvre van Jane Austen. Het boek dateert al van 1817, toen het postuum uitgegeven werd als het laatste werk dat Austen ooit schreef. We volgen het personage Anne Eliott, een jonge vrouw die opgroeit in de nodige financiële miserie. Haar toekomst oogt uitzichtloos, tot ze Frederick Wentworth ontmoet, een man uit haar verleden. Ze waren ooit verloofd, maar zij verbrak die verloving op aanraden van een vriendin, die Frederick niet waardig genoeg vond voor Anne. Zoveel jaren later blijkt het haar voormalige liefdespartner echter voor de wind te gaan, hij behoort tot de kapitaalkrachtige beau monde van die tijd. Austens roman verkent de evolutie van die complexe relatie en dat is uiteraard ook de in film de hoofdlijn. Dakota Johnson (‘Fifty Shades of Grey’) speelt de hoofdrol, de Britse Carrie Cracknell -vooral bekend van haar theaterwerk- is de regisseuse. ‘Persuasion’ komt later dit jaar uit via Netflix.

Peter Pan & Wendy

Disney heeft er de laatste jaren een handje van weg om de klassieke titels uit haar catalogus in een realistisch kleedje te steken. De legende van Peter Pan ontsnapt niet aan die tendens. De kleine jongen die weigert volwassen te worden, verscheen voor het eerst op het scherm in 1953, toen als tekenfilmversie. Anno 2022 krijgt hij een zoveelste leven als live action personage in een exclusieve productie van Disney+.

Aan de plot verandert echter weinig, die gaat nog steeds uit van de roman die J.M. Barrie neerpende in 1904. We volgen de avonturen van Peter Pan, een ondeugend jongetje dat kan vliegen en zijn vriendjes meelokt naar Nooitgedachtland (Neverland), een imaginair rijk bewoond door piraten, indianen en zeemeerminnen. Zo beleven Peter Pan, zijn vriendinnetje Wendy en haar twee broertjes de rit van hun leven. Ze ontmoeten de verloren jongens, Tinkerbell, Tijgerlelie… maar moeten ook het hoofd bieden aan de gevreesde Kapitein Haak. Nostalgie troef, ook in deze moderne adaptatie van Disneyklassieker. Het wordt vooral uitkijken naar Jude Law in de rol van Kapitein Haak.

The Wonder

Een Netflix-adaptatie van de bestseller van de Ierse schrijfster Emma Donoghue. Het verhaal situeert zich in de Ierse midlands van de negentiende eeuw, waar we ene Anna O’Donnell volgen. Een 11-jarig meisje dat beslist om niets meer te eten en op miraculeuze wijze toch blijft functioneren. Er worden haar magische krachten toegedicht. Wat uiteraard de aandacht opwekt van de overheidsinstanties. Een Britse verpleegster (een rol van Florence Pugh) wordt op onderzoek uitgestuurd, met in haar zorg een nieuwsgierige journalist (rol van Tom Burke) die een interessant verhaal ruikt. Hij is ervan overtuigd dat het een frauduleuze zaak betreft, waarbij Anna stiekem te eten krijgt, maar ook mishandeld wordt. De plot is niet zo vergezocht als je op het eerste zich zou denken, want het is gebaseerd op een bestaand sociaal fenomeen uit dat Victoriaanse tijdsperk: heel wat jonge meisjes hielden er in die periode zeer verregaande rituelen van vasten op na. In boek en weldra dus ook filmvorm mondt dat uit in een psychologische thriller.

White Bird: A Wonder Story

‘White Bird: A Wonder Story’ komt uit in oktober 2022. De film is geïnspireerd op de Amerikaanse stripreeks ‘Auggie & Me: Three Wonder Stories’ van auteur R.J. Palacio. Daarin wordt gefocust op Julian Albans, de schrik van de school. Hij terroriseert al zijn klasgenootjes. Maar op een dag komt zijn Franse grootmoeder op bezoek, ze vertelt over haar jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin ze als meisje van Joodse komaf opgejaagd werd door de Nazi’s. Op die manier hoopt ze haar kleinzoon in positieve zin te beïnvloeden en van hem een vriendelijker en zorgzamer mens te maken. We krijgen een film te zien vol geschiedkundige weetjes en wijze levenslessen, in deze warrige tijden wel eens goed om aan herinnerd te worden.

Luckiest Girl Alive

In 2015 scoorde schrijfster Jessica Knoll met haar detectiveroman ‘Luckiest Girl Alive’, dat via The New York Times uitgegeven werd. Voor Netflix reden genoeg om er het potentieel in te zien voor een verfilming. De filmversie, dit jaar nog in de bioscoop verwacht, vertelt het verhaal van Ani Fanelli, een New Yorkse die schijnbaar het perfecte leven leidt. Maar die plots geconfronteerd wordt met een drama uit haar verleden… hetgeen een ingrijpende wending geeft aan haar rustige leventje. Een documentairemaker nodigt Ani uit om het verhaal te komen doen van de verschrikkelijke ervaring die ze beleefde tijdens haar puberjaren op de prestigieuze Bradley School. Het resultaat is een thriller vol intriges, onderzoekstechnieken en spanning. Alles wat het genre vereist.

Mrs. Harris goes to Paris

Gebaseerd op de roman ‘Mrs. 'Arris goes to Paris’ van Paul Gallico, dat midden vorige eeuw gepubliceerd werd. Een historisch drama dat zich afspeelt in het Londen van de jaren 1950. Regisseur Anthony Fabian herschreef het scenario zodat het beter past voor een film en nam ook de productie op zich. Een heel persoonlijk project dus voor de Amerikaanse regisseur en documentairemaker. In zijn cast is de Franse actrice Isabelle Huppert de meest ronkende naam, zij speelt de rol van Claudine Colbert. De plot draait rond een huisvrouw die weduwe werd (Ada Harris, gespeeld door Lesley Manville) en vervolgens in de ban geraakt van een zeer exclusieve jurk van Dior. Onbetaalbaar en onbereikbaar voor haar, maar toch wil ze het kledingstuk koste wat kost in haar bezit krijgen. Ze doet alles om het nodige geld te verzamelen en vertrekt dan naar Parijs, waar een geheel nieuwe wereld voor haar opengaat. Ook het emblematische Franse modehuis doet daar voordeel mee. Deze verfilming combineert geschiedenis en mode tot een cinematografisch pareltje.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top