5 verschillen tussen beide 'West Side Story'-adaptaties

Films | Toen bekendraakte dat Steven Spielberg de klassieker 'West Side Story' opnieuw naar de cinemazalen zou brengen, vreesden velen voor een flauwe remake van de originele versie van Robert Wise en Jerome Robbins. Spielberg wist echter te verrassen en gaf hier en daar zijn eigen wending aan het verhaal dat iedereen kent. Dit zijn vijf verschillen tussen de films uit 1961 en 2021.

Door Pickx

Deel dit nieuws

West Side Story', in de versie van 1961, is zonder twijfel een van de grootste klassiekers aller tijden. De film, die slechts vier jaar na het Broadway-debuut van de musical werd gemaakt, was een meteen een grote hit. De soundtrack, geschreven door de beroemde componist Leonard Bernstein, bevat liedjes als 'Maria' en 'America', die tot op de dag van vandaag iconisch zijn. De film werd destijds genomineerd voor niet minder dan 11 Oscars en won er 10, waaronder die voor Beste Film.

Het verhaal van 'West Side Story' speelt zich af in de straten van de Upper West Side in New York City. Twee bendes vechten om de controle over de buurt. De situatie wordt echter gecompliceerd wanneer een bendelid van de Jets, Tony, verliefd wordt op de zus van een rivaal van de Sharks, Maria.

Vorig jaar bracht Spielberg zijn langverwachte remake van de cultfilm uit, nog steeds met Bernsteins legendarische score op de soundtrack. Deze nieuwe versie van 'West Side Story' lijkt in de voetsporen te treden van de oorspronkelijke film, want hij werd genomineerd voor 7 Oscars. Toch waren er nogal wat verschillen met de versie van 1961. Proximus Pickx bekijkt de 5 grote veranderingen waardoor deze nieuwe versie zich onderscheidt van de oude.

Minder braaf

De film uit 1961 heeft wat surrealistische elementen. De openingsconfrontatie tussen de Jets en de Sharks is bijvoorbeeld veel sierlijker dan gewelddadig. Spielberg vertrouwt meer op chaos in zijn versie en houdt het minder braaf dan, waardoor het geheel veel realistischer wordt. Meteen bij de opening van de film zien we hoe een Shark een verfbus in zijn gezicht gesmeten krijgt, en de situatie escaleert al snel in een groot gevecht. Deze verandering maakt Spielbergs versie veel realistischer.

Liefde op het eerste gezicht

Een andere verandering die het realisme van de meest recente versie aantoont, is de eerste ontmoeting tussen Tony en Maria. In de film uit 1961, is het bijna een droom. Terwijl ze naar elkaar toe lopen, vervaagt het feestje in de in de sportzaal naar de achtergrond. De muziek vervaagt om de indruk te wekken van liefde op het eerste gezicht. Dit moment wordt bijna identiek nagespeeld, maar Spielberg neemt de "magie" van het moment weg. In tegenstelling tot de originele versie, is de kus verborgen achter een fluwelen gordijn.

Tony

Spielberg en scenarioschrijver Kushner pasten ook Tony's personage aan. In de versie uit 2021, is Tony's levensverhaal meer diepgaand. Terwijl het in 1961 niet duidelijk is waarom hij de Jets verliet, wordt de reden in 2021 wel uit de doeken gedaan. Na een eerder gevecht met een andere bende, ging Tony te ver en doodde bijna een kind. Hij werd dan naar de gevangenis gestuurd, waar hij zijn fout inzag en besloot de Jets te verlaten.

Valentina

Het personage van Doc, gespeeld door Ned Glass, is ook anders dan in het origineel. In de film uit 2021 wordt de man die de plaatselijke snoepwinkel runt, een neutrale plaats tussen de Jets en de Sharks, vervangen door zijn weduwe, Valentina. Het doel is Rita Moreno terug te brengen naar het scherm en vooral naar een film die haar zo beroemd heeft gemaakt. Zij speelde namelijk Anita in 1961. Valentina is van Puerto Ricaanse afkomst, maar wordt aanvaard door de Jets omdat ze, in haar eigen woorden, een "gringa" is: een witte vrouw, geboren in de Verenigde Staten. De wetenschap dat Valentina met een witte man getrouwd is, geeft Tony hoop dat het goed kan komen tussen hem en Maria.

'Cool'

De muziek is een essentieel onderdeel van 'West Side Story'. Spielberg heeft de volgorde van de nummers dan ook amper veranderd ten opzichte van de eerste versie. De belangrijkste verandering is dat het liedje 'Cool' verplaatst wordt naar vóór het gevecht en niet erna. De betekenis van het liedje is ook anders bij Spielberg. Het wordt nu gezongen door Tony voor Riff, niet door de overlevende leden van de Jets na Riffs dood. Dit verandert de betekenis van het liedje van een groep broers die wraak willen nemen op hun dode leider, naar Tony die probeert Riff en de Jets zover te krijgen dat ze niet vechten.

‘West Side Story’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top