De Spider-Man-saga kan je nu bekijken in de Proximus VOD-catalogus

Films |

Proximus Pickx heeft besloten om je tijdens de paasvakantie te verwennen: de volledige Spider-Man-filmsaga is vanaf 11 april beschikbaar in de VOD catalogus. Zowel Tobey Maguire, Andrew Garfield als Tom Holland hebben het spandexkostuum van de superheld aangetrokken in minder dan tien jaar tijd. Proximus Pickx legt uit waarom.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In tegenstelling tot andere superhelden, zoals Wolverine of Iron Man, die jarenlang door dezelfde acteur worden vertolkt (17 jaar voor Hugh Jackman en 11 jaar voor Robert Downey Jr.), is Spider-Man in de afgelopen 10 jaar door drie verschillende acteurs vertolkt. In de eerste trilogie, geregisseerd door Sam Raimi, speelde Tobey Maguire de hoofdrol: 'Spider-Man' (2002), 'Spider-Man 2' (2004) en 'Spider-Man 3' (2007). Sony herstartte de franchise vervolgens met Andrew Garfield in de hoofdrol: 'The Amazing Spider-Man' kwam uit in 2012 en opvolger 'The Amazing Spider-Man: A Hero's Fate' volgde twee jaar later. Tot slot maken ook 'Spider-Man: Homecoming' (2017), 'Spider-Man: Far From Home' (2019) en 'Spider-Man: No Way Home' (2021) met Tom Holland als Spider-Man hun opwachting in Marvel Studios' Marvel Cinematic Universe. Hier volgt de uitleg waarom er zoveel verschillende acteurs in de huid van de superheld zijn gekropen.

Tobey Maguire

Hoewel superheldenfilms het huidige Hollywood-landschap domineren, was dit niet altijd zo. De echte hausse in superheldenfilms kwam er met het succes van 'Spider-Man' uit 2002. De film bracht wereldwijd 821 miljoen dollar op aan kassa, nog steeds een indrukwekkend cijfer voor een ‘recente’ film. De trilogie uit 2000, geregisseerd door Sam Raimi en met Tobey Maguire in de hoofdrol, hielp het genre dat toen nog in zijn kinderschoenen stond tot bloei komen en de drie films brachten samen bijna 2,5 miljard dollar op. De films maakten sterren van Maguire en zijn tegenspeelsters, Kirsten Dunst (in de rol van Mary Jane Watson) en James Franco (als Harry Osborn), terwijl 'Spider-Man 2' nog steeds wordt beschouwd als een van de beste superheldenfilms ooit.

Maar ondanks het enorme succes van de trilogie en de onmiskenbare impact op de filmindustrie, werd de franchise slechts vijf jaar na 'Spider-Man 3' opnieuw opgestart. Hoewel de film een kassucces was, waren critici en diehardfans niet overtuigd. Zelfs Sam Raimi gaf jaren later toe dat de film "afschuwelijk" was. Toch begon de regisseur al snel na de release van de derde film te werken aan het script voor een vierde deel. Tobey Maguire, Kristen Dunst en de rest van de cast waren allemaal klaar om hun rol te hernemen. Maar geconfronteerd met de moeilijkheid om een script te schrijven dat minder rommelig was dan het derde, en de druk van Sony om een deadline te halen voor de release van de film, gaf hij het op, en dat was het einde van het avontuur voor Tobey Maguire.

Alle drie 'Spider-Man'-films met Tobey Maguire zijn beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD catalogus? Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Andrew Garfield

Nog voor Sam Raimi stopte met werken aan 'Spider-Man 4', had Sony al een back-upplan klaar voor zijn superheld. Op de dag dat Sony aankondigde dat ‘Spider-Man 4’ in 2010 werd geannuleerd, kondigde de studio ook aan dat er in 2012 een reboot in de bioscopen zou komen. Sony's beslissing om een reboot te doen in plaats van door te gaan met de originele cast en een nieuwe regisseur kwam voort uit de overtuiging van de studio dat het Spider-Man verhaal het best verteld kon worden door het prisma van een jongen die een man wordt. De reboot zou opnieuw focussen op Peter Parker in de middelbare school, en daarvoor zou Sony een jongere acteur nodig hebben dan Tobey Maguire, die in 2010 al 35 was.

Na een zoektocht bij de casting, waaraan Josh Hutcherson, Jamie Bell en Alden Ehrenreich deelnamen, koos de studio voor Andrew Garfield, een 27-jarige Brit. Hoewel 'The Amazing Spider-Man' 758 miljoen dollar opbracht, waren de critici niet te spreken over deze nieuwe versie van Peter Parker. Voor 'The Amazing Spider-Man: A Hero's Fate' castte Sony Jamie Foxx om een nieuwe antagonist te spelen, Electro. Het script stelde de fans echter teleur, en Sony besloot verrassend genoeg om te gaan samenwerken met Marvel Studios om Spider-Man in het MCU, het Marvel Cinematic Universe, te integreren.

‘The Amazing Spiderman' 1 en 2 zijn nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD catalogus? Druk op de knop 'On demand' of 'Shop' van uw afstandsbediening of ga hier rechtstreeks naar de Proximus VOD catalogus!

Tom Holland

Sony bezat de rechten op Spider-Man lang voordat de MCU werd opgericht en Spider-Man was hun grootste melkkoe. Het was het falen van de laatste Spider-Man-film en het succes van 'The Avengers' dat Sony ertoe bracht Marvel de productie van een derde Spider-Man-herneming in een decennium te gunnen. De deal was eenvoudig: Marvel Studios zou samen met Sony nieuwe Spider-Man-films produceren en ook MCU-personages in de Spider-Man-films opnemen, maar Sony zou alle distributierechten voor de films krijgen, met inbegrip van alle inkomsten ervan. Bovendien zou Marvel de kans krijgen om Spider-Man in hun eigen superheldenfilms te gebruiken.

Opnieuw zou Peter Parker een middelbare scholier zijn, en na een zeer gemediatiseerde zoektocht die resulteerde in een test van zes tieneracteurs, werd de 19-jarige Britse acteur Tom Holland uitgekozen om de derde Spider-Man te vertolken. Fans en critici hielden van Hollands persoonlijkheid in de rol, terwijl ze het verfrissend vonden dat hij, voor de eerste keer in de geschiedenis van Spidey, dicht bij de leeftijd zat van het personage dat hij speelde!

Ga naar de Proximus VOD-catalogus om 'Spider-Man: Homecoming', 'Spider-Man: Far from Home' en 'Spider-Man: No Way Home' te ontdekken. En voor wie nog meer lekkers wil, de Proximus VOD-catalogus bevat ook korte reportages achter de schermen en uitleg over het Spider-Man-universum. Naar de Proximus VOD catalogus? Druk op de knop 'On demand' of 'Shop' van uw afstandsbediening of ga hier rechtstreeks naar de Proximus VOD catalogus!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top