AA Gent krijgt een unieke kans op revanche in de bekerfinale

Sport | Anderlecht en AA Gent strijden op maandag 18 april (aftrap 15u) om de Belgische beker. Het wordt een heruitgave van de finale van 2008, toen Anderlecht de Buffalo’s klopte met 2-3.

Door Pickx

Deel dit nieuws

AA Gent kan de beker voor de vierde keer winnen, Anderlecht maakt kans op zijn tiende beker van België. Voor paars-wit is het zeven jaar geleden dat de club in de bekerfinale stond. AA Gent speelde in 2019 voor het laatst de bekerfinale, tegen toenmalige tweedeklasser KV Mechelen. De Gentenaars verloren die toen met 2-1: een zure nederlaag die nog steeds niet helemaal verteerd is in de Arteveldestad.

Extra motivatie dus voor de troepen van Hein Vanhaezebrouck om dit keer wél die felbegeerde beker weg te kapen. Bovendien kunnen Vadis Odjidja en co. in één klap revanche nemen voor de verloren bekerfinale van 2008.

Op 18 mei 2008 kwamen de manschappen van toenmalig AA Gent-coach Trond Sollied na 6 minuten op voorsprong dankzij Dominic Foley, maar amper een minuut later bracht Jan Polak Anderlecht al op gelijke hoogte. Op het halfuur was de beker weer binnen Gents handbereik dankzij de 2-1 van Adekanmi Olufade, maar in het laatste kwart van de match doorprikten uitgerekend ex-Buffalo’s Mbark Boussoufa en Guillaume Gillet de Gentse bekerdroom.

Mister Croky Cup

Anderlecht heeft met Lior Refaelov alvast een dikke troefkaart achter de hand. In heel zijn carrière scoorde Mister Croky Cup tien keer in 28 bekerwedstrijden. Dat lijkt niet zó indrukwekkend, maar zijn bekerdoelpunten zijn bijna altijd van goudwaarde. In 2015 bezorgde de Israëliër Club Brugge de beker door in de 92ste minuut van de finale te scoren tegen rivaal Anderlecht – zijn toekomstige ploeg. Een jaar later speelde hij opnieuw de finale en opnieuw scoorde hij, maar toen verloor Club wel met 1-2 van Standard door een late goal van Ivan Santini.

In 2020 maakte de Gouden Schoen van dat jaar, toen in het truitje van Antwerp, de enige treffer in de bekerfinale tegen zijn ex-ploeg Club Brugge, waardoor The Great Old zijn derde beker van België won. Als RSCA zegeviert tegen AA Gent op de Heizel zal Refaelov de beker dus gewonnen hebben met drie verschillende clubs. Geen unicum: zes andere spelers hebben eveneens bekerzeges op hun palmares staan met drie verschillende ploegen: Sander Coopman (Club Brugge, Zulte Waregem, Antwerp), Koen Daerden (Genk, Club Brugge, Standard), Onur Kaya (Lokeren, Zulte Waregem, KV Mechelen), Mbaye Leye (Gent, Standard, Zulte Waregem), Jacky Munaron (Anderlecht, Club Luik, Standard) en Luigi Pieroni (Anderlecht, Gent, Standard).

Ook in deze bekercampagne van Anderlecht deed Refaelov zijn reputatie alle eer aan: hij scoorde vijf keer en deelde twee assists uit. Fungeert Refaelov in deze Croky Cup-finale als de konijnenpoot van Vincent Kompany?

Bekijk de finale van de Croky Cup deze maandag vanaf 14u15 op Eén.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top