Hoe de actrices van 'My Brilliant Friend' opgroeiden op het scherm

Series | De HBO-serie ‘My Brilliant Friend’, die gebaseerd is op de vier Napolitaanse romans van Elena Ferrante, is nu te bekijken op Canvas en VRT NU. In de eerste twee seizoenen zijn de twee hoofdpersonages tienermeisjes, maar in het derde en vierde zijn ze al beduidend ouder. Fans van de reeks konden actrices Margherita Mazzucco en Gaia Girace dus zien opgroeien op het scherm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het enorm populaire vierluik van Elena Ferrante is door HBO in een beklijvende reeks vol drama en emotie gegoten. ‘My Brilliant Friend’ gaat over de levens van twee jonge vrouwen, Lenù en Lila, in het Italië van de jaren 70. Ze zoeken in turbulente tijden hun weg in het leven en zijn aan elkaar gebonden door hun onbreekbare vriendschap.

Hoofdrolspeelsters Margherita Mazzucco en Gaia Girace hadden beiden nog geen ervaring op het scherm toen ze besloten om te reageren op een casting call. Tot hun eigen verbazing werden ze als jonge tieners gecast in de hoofdrollen, toen ook jonge meisjes. “Ik leerde Lila kennen toen ik 13 was en speelde haar als 14- en 15-jarige”, vertelt Girace in een interview met The New York Times. Toen de eerste reeks in 2018 op de buis kwam, werden de jonge, maar erg getalenteerde actrices de hemel in geprezen.

Het eerste seizoen volgde het verhaal van het eerste boek in het vierluik, de tweede jaargang was gebaseerd op het tweede. Dat tweede seizoen verscheen in 2020. De twee hoofdpersonages zijn intussen zestien, net zoals de actrices die hen vertolken. Geen enkel probleem dus om hen met een grote naturel neer te poten. De problemen – als we ze al zo kunnen noemen, want de actrices vangen dit perfect op – beginnen in het derde seizoen. Het derde boek beslaat namelijk een veel langere periode. Ineens moesten de 18- en 19-jarige actrices gehuwde jonge moeders van halfweg tot eind de twintig spelen.

Valse heupen

“Omdat ik al van een jonge leeftijd met het personage mee leefde, was het niet zo moeilijk om haar te begrijpen als 25- en 30-jarige vrouw”, aldus Girace. “Lila is altijd al volwassen geweest voor haar leeftijd, dus ik kon me met haar als volwassene identificeren.” “Toen ik een scène moest spelen waarin ik van een kind beviel, heb ik veel vragen gesteld aan mijn moeder”, zegt Mazzucco. “En ik heb heel wat video’s bekeken van vrouwen die een kind kregen. Eens we het juiste haar en de juiste make-up kregen, hielp dat ons ook.”

Het proces om de jonge actrices er tien jaar ouder te laten uitzien, was niet eenvoudig. Mazzucco getuigt dat ze soms twee uur in de make-upstoel zat om al haar jeugdpuistjes te verdoezelen. Ze moesten ook valse heupen krijgen om eruit te zien alsof ze meer rondingen hadden. Oordeel vooral zelf over het resultaat, maar fans van de reeks vonden de transformatie alvast meer dan geslaagd. De twee hoofdrolspeelsters zijn - zeker in Italië - populairder dan ooit bij de kijkers die hen volwassen zagen worden op het scherm.

Maar intussen weten we ook dat Mazzucco en Girace niet zullen terugkeren in het vierde en laatste seizoen. De makers bevestigden dat ook het laatste boek in de reeks van Ferrante een adaptatie krijgt, maar aangezien de twee hoofdpersonages daarin vrouwen van middelbare leeftijd zijn, zou het een onmogelijke taak zijn om de twee piepjonge actrices de rollen nog eens te laten spelen. Wie de hoofdrollen dan wel zal vertolken, is nog niet geweten.

“Het was tijd om het personage achter te laten. Na de opnames voelde ik me erg kalm. Maar nu de laatste afleveringen te zien zijn en ik alleen maar kan concluderen dat het nu echt gedaan is en ik niets meer kan doen voor het personage, voelt het echt heel raar”, zegt Mazzucco, die er wel naar uitkijkt om het laatste seizoen te zien. “Ik heb mijn hele adolescentie lang met Lila geleefd, dus het is tijd voor iets anders”, voegt Girace toe. “Maar toen ik besefte dat het de laatste keer was dat we elkaar zouden zien als Lila en Lenù, was ik wel even geschokt.” Fans van de twee actrices hoeven nog niet te wanhopen, want terwijl ze hun universitaire studies afwerken, hebben ze beiden al enkele prestigieuze filmrollen te pakken. Genoeg om naar uit te kijken dus.

Bekijk ‘My Brilliant Friend’ op woensdag om 22u op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top