‘Miss Sloane’ op Canvas: voor deze rollen had Jessica Chastain eveneens een Oscar verdiend

Films | Canvas zendt vanavond de thriller ‘Miss Sloane’ uit, met actrice Jessica Chastain in de hoofdrol van Elizabeth Sloane, een genadeloze lobbyiste die in Washington D.C. over lijken gaat om haar doelen te bereiken. Tot ze tegenover de machtige wapenlobby komt te staan… Chastain werd in 2012, 2013 en 2022 genomineerd voor een Oscar, onlangs verzilverde ze die laatste nominatie met haar rol in 'The Eyes of Tammy Faye'. Maar volgende rollen hadden zeker ook een beeldje verdiend.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mrs. O'Brien in ‘The Tree of Life’ (2011)

Jaren vijftig in het Amerikaanse Midwesten. Jack is de oudste zoon in een gezin met drie broers. Wanneer zijn zorgeloze kinderjaren achter de rug zijn, verloopt de relatie met zijn vader steeds moeilijker en is hij dikwijls ontgoocheld in het leven. Intussen probeert zijn moeder hem een optimistische levensvisie te tonen. Als volwassene voelt hij zich meer en meer een verloren ziel en blijft hij zoeken naar de betekenis van het leven...

Chastain speelt de rol van moeder O’Brien, de belichaming van genade die de wereld aan haar zoons voorstelt als een plaats van verwondering. Vader O'Brien (Brad Pitt), de belichaming van de natuur, verliest dan weer snel zijn kalmte als hij worstelt met het verzoenen van de liefde voor zijn zonen met het feit dat hij hen wil voorbereiden op een wereld die hij als corrupt en uitbuitend beschouwt.

Haar gelauwerde rol leverde Chastain onder meer een Chicago Film Critics Association Award en een Satellite Award op, maar geen Oscar.

‘The Tree Of Life’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Celia Rae Foote in ‘The Help’ (2011)

‘The Help’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kathryn Stockett en speelt zich af in het Verenigde Staten van de jaren zestig. Centrale figuur is Skeeter (Emma Stone), die net als haar rijke vriendinnen opgevoed werd door een zwarte huismeid. Wanneer Skeeter als pas afgestudeerde terugkeert naar huis in Mississippi beseft ze hoe mensonterend die situatie is. Als ambitieuze journaliste beslist ze een aantal verhalen van die huishoudsters te bundelen in een boek en hen zo echt een stem te geven. En dat in een periode waar de Ku Klux Klan nog lelijk huis houdt en racisme in de grondwet verankerd zit.

Chastain speelt het personage Celia, een huisvrouw die door haar blanke omgeving wordt verstoten. Ze behandelt haar zwarte huishoudster met respect en ze worden vriendinnen.

De film van Tate Taylor kreeg vier Oscarnominaties achter zijn naam, waaronder die voor beste film. Chastain verwierf een eerste Oscarnominatie voor haar rol van Celia, maar kon die niet verzilveren.

Maya Harris in ‘Zero Dark Thirty’ (2012)

‘Zero Dark Thirty’ reconstrueert het verhaal van de klopjacht op Osama Bin Laden, de man achter de grootste terroristische aanslag in de geschiedenis. Alle geheime diensten van Amerika zijn op zoek naar de meest beruchte terrorist ter wereld. Het is uiteindelijk de intelligentie en opmerkzaamheid van één vrouw die ervoor gezorgd heeft dat Osama in handen zou vallen van de Navy SEALS: CIA-agente Maya Harris (vertolkt door Jessica Chastain).

Chastain werd geprezen omwille van haar inleving, vastberadenheid, verbetenheid en beklijvende portrettering van de vrouw die Bin Laden ten val bracht. De rol leverde haar een tweede Oscarnominatie en een Golden Globe op.

Madeline "Elizabeth" Sloane in ‘Miss Sloane’ (2016)

In ‘Miss Sloane’, een film van John Madden (‘Shakespeare in Love’), speelt Chastain een machtige lobbyiste die verwikkeld raakt in een politiek schandaal én haar rancuneuze ex-werkgever tegen zich in het harnas jaagt.

De ijzersterke vertolking van Chastain “tilt de film naar een hoger niveau”, zo leest de consensus op filmratingsite Rotten Tomatoes. Toch werd haar bejubelde acteerprestatie niet bekroond met een Oscar – zelfs niet met een Oscarnominatie. Wel werd ze genomineerd voor een Golden Globe, die uiteindelijk naar de Franse actrice Isabelle Huppert ging voor haar rol in ‘Elle’.

Bekijk 'Miss Sloane' vanavond om 21u10 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Molly Bloom in ‘Molly’s Game’ (2017)

‘Molly’s Game’ vertelt het waargebeurde verhaal van Molly Bloom, een Amerikaanse skikampioene die na een ongeval haar leven een nieuwe richting geeft. Ze zet een illegaal pokercircuit op poten, waar op één nacht soms miljoenen op tafel liggen. En aan die tafel zitten grote, bekende namen. Ze vergaart naam en faam in Hollywood en wordt rijk. Maar dan staan er plotseling zeventien FBI-agenten voor haar deur…

Een fascinerende film met Jessica Chastain in de titelrol, Idris Elba als Molly’s advocaat en Kevin Costner als haar dominante vader. Vooral de acteerprestatie van Chastain werd geprezen, onder meer door The Hollywood Reporter: “Chastain wervelt met een oerkracht en vastberaden houding die je aan het scherm gekluisterd houdt.” Variety noemde Chastain een “stratosferisch talent”.  

De rol leverde haar andermaal een Golden Globe-nominatie op, die ze niet kon verzilveren.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top