‘Panic Room’, de claustrofobische thriller van David Fincher, viert 20ste verjaardag

Films |

20 jaar geleden kwam ‘Panic Room’ uit in de bioscopen. Een popcornprent waarmee regisseur David Fincher -op dat moment the hottest kid in Tinseltown- het publiek de stuipen op het lijf joeg. Die verjaardag is voor Proximus Pickx een mooie gelegenheid om terug te blikken op de moeilijke totstandkoming van de film die ook Kristen Stewart lanceerde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘Panic Room’ speelt Kristen Stewart de jonge diabetespatiënt Sarah, dochter van Meg Altman (gespeeld door Jodie Foster). In deze dramatische thriller van regisseur David Fincher worden Meg en Sarah geconfronteerd met drie inbrekers in hun huis, waarna ze hun toevlucht zoeken in een zogeheten panic room -een geheime schuilkelder die vooral dient om te ontsnappen aan een nucleaire aanval.

Het enige probleem: het is net die kamer die de drie inbrekers willen binnendringen, aangezien zich daar hun beoogde buit bevindt. Waarna de zaken nog complexer worden voor Meg en haar dochter nadat blijkt dat ze de insulinespuiten zijn vergeten die Sarah moeten helpen bij een diabetesaanval.

Kristen Stewart ontving een Young Artist Award-nominatie voor haar rol in ‘Panic Room’: ‘Best Leading Young Actress in a Feature Film’. Als amper 12-jarig meisje betekende het haar grote doorbraak in Hollywood. Ook Jodie Foster kreeg positieve reviews voor haar acteerwerk, zo werd ze in 2003 bekroond met een Saturn Award voor beste actrice. Bij de booswichten treffen we eveneens ronkende namen als Forest Whitaker en Jared Leto aan

Late wissel in de cast

Hayden Panettiere zal nog geregeld knarsetandend teruggeblikt hebben op die succesvolle release van ‘Panic Room’, ondertussen 20 jaar geleden. De actrice die we kennen van haar rol als Claire Bennet in de tv-reeks ‘Heroes’ was in feite kandidaat nummer één om de rol van Sarah op zich te nemen, maar vlak voor de opnames van start gingen, trok ze zich terug en koos ze voor een ander project. Kristen Stewart, nog één jaar jonger dan Hayden op dat moment, kaapte de rol en de rest is geschiedenis…

Ook Jodie Foster werd trouwens maar in laatste instantie aan boord gehaald van het filmproject. Want aanvankelijk had regisseur David Fincher Nicole Kidman gestrikt voor de hoofdrol van Meg Altman. De Australische schone had er echter net slopende opnames op de set van ‘Moulin Rouge’ opzitten en hield een ernstige knieblessure over aan een dansscène in die musical van Baz Luhrman.

In plaats van te wachten tot Kidman weer gerevalideerd was, beval de filmstudio een nieuwe hoofdactrice te zoeken. Sandra Bullock, Angelina Jolie en Robin Wright waren namen die vielen, maar de keuze viel uiteindelijk op Jodie Foster. Ondanks het feit dat Fincher grote fan was van Nicole Kidman en eigenlijk enkel met haar wilde werken, kon de prestatie van Foster overtuigen. Kidman was zelfs zo galant om het acteerwerk van haar vervangster “briljant” te noemen. Toch kon ook de Australische filmdiva een klein beetje meewerken aan ‘Panic Room’, want ze verleende haar stem aan het supermodelliefje van Stephen, de ex van Meg, waarmee even telefonisch contact is. Het rolletje was zo klein dat het zelfs niet in de credits vermeld werd.

Door die late wijziging in de cast diende ook het scenario lichtjes herwerkt te worden. Het karakter van Meg Altman werd aangepast om meer overeen te komen met de wensen van Jodie Foster. De Amerikaanse wilde immers dat Meg en haar dochter Sarah geen hulpeloze slachtoffers zouden zijn in de film, maar weerbare, wilskrachtige vrouwen. Mission accomplished!

Ontdek 'Panic Room' nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Lees ook: Kristen Stewart wordt 30: hoe ze van Hollywood haar speelterrein maakte.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top