‘The Power of the Dog’ geëerd op de BAFTA Film Awards

Films | Ook op de Britse eilanden is het awardsseizoen begonnen, want daar werden afgelopen zondag de BAFTA Film Awards uitgereikt. De prestigieuze ceremonie zet elk jaar het beste van de filmwereld in de kijker, en dit jaar werd vooral Jane Campions western ‘The Power of the Dog’ in de watten gelegd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sciencefictionfilm ‘Dune’ van Denis Villeneuve en westerndrama ‘The Power of the Dog’ waren de grootste kanshebbers op de 75ste editie van het Britse equivalent van de Oscars. Het is die laatste die de nominaties ook wist te verzilveren, want ‘The Power of the Dog’ wist zowel de prijs voor de beste film als die voor de beste regisseur binnen te halen. Producer Tanya Seghatchian nam de prijzen in ontvangst in naam van Jane Campion (die intussen de prijzen aan het ophalen was op de Critics’ Choice Awards) en noemde de regisseur een “visionnair die de laatste 30 jaar de toekomst van de cinema mee bepaald heeft”.

De BAFTA’s worden vaak gezien als een goede voorspeller voor de Oscars, dus Campion zal er over enkele weken mogelijk ook flink in de prijzen vallen. Ze werd ook al geprezen op de Golden Globes en door de Directors Guild of America. Campion is de derde vrouw ooit die de prijs voor de beste regisseur in ontvangst neemt, na Chloé Zhao voor ‘Nomadland’ vorig jaar en Kathryn Bigelow voor ‘The Hurt Locker’.

De beste acteurs

De prijs voor de beste acteur ging naar Will Smith, die in ‘King Richard’ in de huid kroop van Richard Williams, de vader en trainer van tennissterren Serena en Venus Williams. Smith overklaste enkele grootheden van de cinema, zoals Leonardo DiCaprio (‘Don’t Look Up’) en Benedict Cumberbatch (‘The Power of the Dog’).

Bij de vrouwen kregen we een verrassing. Joanna Scanlan was een outsider, maar ging zondagavond wel met het beeldje naar huis voor haar rol in ‘After Love’. Daarmee overklaste ze de acterende zangeressen Lady Gaga en Alana Haim, maar ook Renate Reinsve en Tessa Thompson. In ‘After Love’ speelt ze een weduwe die na de dood van haar man diep verborgen geheimen ontdekt.

De verrassing en de teleurstelling

De teleurstelling van de avond is voor de makers van ‘Dune’, die nochtans elf nominaties hadden gekregen. De film wist wel vijf beeldjes te winnen, maar niet in de prestigieuze categorieën. ‘Dune’ verzilverde de nominaties voor de beste visuele effecten, de beste filmmuziek, de beste decors, de beste cinematografie en het beste geluid.

Belfast’ van de Noord-Ierse regisseur Kenneth Branagh was ook een van de vaakst genomineerde films. De film maakte zes keer kans, maar wist toch maar een beeldje te winnen. Gelukkig gaat het wel over een belangrijke prijs: die voor de beste Britse film. Het coming-of-ageverhaal tegen de achtergrond van de Noord-Ierse Troubles is dan ook diep geworteld in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk.

Ontdek 'The Power of the Dog' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top