‘The Power of the Dog’ en ‘Ted Lasso’ grote winnaars op Critics’ Choice Awards

Films | Het awardsseizoen is goed en wel bezig, want afgelopen zondag werden niet alleen de BAFTA Film Awards uitgereikt, maar ook de Critics’ Choice Awards. De Critics’ Choice Association, die bestaat uit film- en tv-recensenten uit de Verenigde Staten en Canada, kiest elk jaar winnaars in film- en televisiecategorieën. Dit jaar ging ‘The Power of the Dog’ van regisseur Jane Campion met de grootste filmprijzen lopen terwijl de comedyserie ‘Ted Lasso’ net als vorig jaar hoge ogen gooide bij de televisieprijzen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tijdens een wereldwijd gelivestreamde ceremonie waarop de schrijvende filmpers enkele wereldsterren ontving, werden maar liefst 41 beeldjes uitgereikt. Vier van de belangrijkste prijzen waren voor de makers van ‘The Power of the Dog’, een krachtige western van Jane Campion met Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons, Kirsten Dunst en Kodi Smit-McPhee. De Netflix-film won in de categorieën beste regie, beste aangepaste scenario, beste cinematografie en de de meest prestigieuze van de avond: beste film.

Met vier beeldjes is 'The Power of the Dog' de meest bekroonde film op de uitreiking, op de hielen gezeten door ‘Belfast’ en ‘Dune’. ‘Belfast’ van Kenneth Branagh, een coming-of-ageverhaal dat zich tijdens de zogenaamde Troubles in Noord-Ierland afspeelt, won beste ensemble, beste originele scenario en beste jonge acteur (Jude Hill). Het sciencefictionepos ‘Dune’ van Denis Villeneuve won de beeldjes voor beste production design, beste filmmuziek en beste visuele effecten.

‘Belfast’ was maar liefst elf keer genomineerd, ‘Dune’ en ‘The Power of the Dog’ elk tien keer. Steven Spielbergs remake van ‘West Side Story’ was ook elf keer genomineerd, maar kon uiteindelijk slechts twee nominaties verzilveren: beste ondersteunende actrice (Ariana DeBose) en beste montage. Dat kan tellen als teleurstelling, maar ook Guillermo Del Toro gaat vermoedelijk niet tevreden naar huis. Zijn ‘Nightmare Alley’ werd namelijk acht keer genomineerd, maar greep telkens naast de prijzen.

Feest en teleurstelling op televisie

Bij de televisieprijzen ging alle lof weer naar de comedyserie ‘Ted Lasso’, waarin Jason Sudeikis een Americanfootballcoach speelt die naar Engeland afzakt om er, ondanks nul kennis van zaken, een voetbalploeg te coachen. In 2021 was de serie de meest succesvolle comedyreeks op de Critics’ Choice Awards met drie prijzen. Dit jaar kaapten de makers met vier awards het grootste aantal beeldjes weg: beste acteur (Sudeikis), ondersteunende acteur (Brett Goldstein) en ondersteunende actrice (Hannah Waddingham) in een comedyreeks en beste comedyreeks. Bij de komische series staat ‘The White Lotus’ met twee prijzen op de tweede plaats.

De dramareeksen werden dan weer gedomineerd door het erg succesvolle ‘Succession’, over een familie die een enorm mediabedrijf runt. ‘Succession’ won drie keer, in de categorieën beste ondersteunende acteur (Kieran Culkin) en beste ondersteunende actrice (Sarah Snook) in een dramareeks en beste dramareeks. ‘Mare of Easttown’ en ‘Squid Game’ konden elk twee nominaties verzilveren.

De televisieteleurstelling van de avond is voor dramaserie ‘Evil’, waarin een sceptische onderzoekster, een katholieke onderwijzer en een technieker samen vermeende bovennatuurlijke incidenten onderzoeken. De reeks werd vijf keer genomineerd, maar werd in elke categorie overklast.

Ontdek 'The White Lotus' en 'Succession' nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Ontdek 'The Power of the Dog' en ‘Squid Game' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top