‘Dealer’ grote slokop op Ensor-uitreikingen met maar liefst negen beeldjes

Series | Afgelopen weekend vond de twaalfde editie van de Ensors plaats waar voor het eerst genderneutrale prijzen werden uitgereikt. Vooral de Vlaamse acteur en regisseur Jeroen Perceval mocht zich in de handen wrijven. Zijn debuutfilm ‘Dealer’ ging met maar liefst negen Ensor-beeldjes naar huis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘Dealer’ volgen we de 14-jarige Johnny (Sverre Rous) die in een tehuis verblijft voor jongeren met een problematische thuissituatie. Tijdens het weekend mag hij naar huis, maar Johnny beslist om dan drugs te verkopen voor een man van middelbare leeftijd, dealer Luca (Bart Hollanders). Op een dag krijgt Johnny de opdracht om drugs te verkopen aan de beroemde acteur Anthony Ophoff (Ben Segers). Zij kunnen elkaar goed luchten en er ontstaat zelfs een band tussen de twee.

‘Dealer’ is de eerste langspeelfilm van de Vlaamse acteur en regisseur Jeroen Perceval. De film wist 15 Ensor-nominaties in de wacht te slepen waarvan negen beeldjes ook werden verzilverd. Tijdens het gala won ‘Dealer’ een Ensor voor Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol (Bart Hollanders), Beste D.O.P. (David Williamson), Beste Geluid, Beste Muziek, Beste Make-Up en Beste Art-Direction.

Regisseur Jeroen Perceval was natuurlijk in de wolken met zoveel nominaties en prijzen. Tijdens zijn dankspeech nam hij de lofbetuigingen maar al te graag in ontvangst en stak hij zijn collega-scenarioschrijvers een hart onder de riem. “Scenario’s schrijven is een vak apart. Veel respect voor alle genomineerden in deze categorie”, klonk het bij Perceval.

Wil je meer lezen over het langspeeldebuut van Jeroen Perceval? Lees dan hier meer in ons interview met de man!

‘Dealer’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Meer zien van Jeroen Perceval? ‘D'Ardennen’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Genderneutrale prijzen

Dealer was dus de grote winnaar bij de films. Bij de series waren dat ‘Grond’ en ‘Beau Séjour 2’. ‘Grond’ is een productie die bedacht werd door Wannes Cappelle, Zouzou Ben Chikha en Dries Heyneman en voortvloeit uit een theatervoorstelling. In ‘Grond’ zien we hoe Ishmael Boulasmoum (Yassine Ouaich) het repatriëringsbedrijf van zijn vader overneemt om overleden moslims terug naar hun land van herkomst te vervoeren. De jongeman denkt de ultieme oplossing te hebben gevonden voor een probleem dat heel wat moslims treft, maar blijkt hoe langer hoe meer toch de doos van pandora te hebben geopend… De serie, de mede ingeblikt werd door Adil El Arbi en Billal Fallah, won de Ensor voor Beste Televisieserie en Beste Scenario (televisieserie). 

Voor het eerst in het twaalfjarige bestaan van de Ensors werden de prijzen genderneutraal uitgereikt. De categorieën ‘Beste Acteur’ en ‘Beste Actrice’ werden vervangen door ‘Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol’ en ‘Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol’ en dat voor zowel films als series.  Maar helaas won geen enkele vrouw een prijs in de bovenvermelde categorieën en dat vond de aanwezige pers zeer opvallend. De prijs voor ‘Beste acteerprestatie in een hoofdrol’ in een film ging naar Nabil Mallat voor zijn rol in ‘Cool Abdoul’. Yassine Ouaich won dan weer een prijs voor ‘Beste acteerprestatie in een hoofdrol’ in een serie (‘Grond’). Bij de ondersteunende rollen won Bart Hollanders (‘Dealer) en Geert Van Rampelberg ‘Red Light’.

Ontdek ‘Grond’ vanaf 17 maart op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top