'Miss Potter': dit wist je nog niet over de vrouw op wie deze biografische film is geïnspireerd

Films | Vanavond kan je op Eén kijken naar 'Miss Potter', een biografische film over het leven van de Engelse schrijfster Beatrix Potter (Renée Zellweger). Velen onder ons kennen haar vooral vanwege haar wondermooie dierenverhalen met Pieter Konijn, maar Potter was daarnaast ook een gewiekste zakenvrouw en een natuurwetenschapster. Proximus Pickx kijkt terug naar enkele onderbelichte zaken uit het leven van deze getalenteerde auteur.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mycologe

Potter werd geboren in 1866, middenin het victoriaanse tijdperk. Voor vrouwen uit rijkere gezinnen zoals dat van Potter was het in die tijd gebruikelijk dat ze thuis werden opgeleid en zelden een universiteitsopleiding volgden. Als dertiger ontwikkelde ze een interesse in de ontwikkeling en voortplanting van schimmels en zwammen. Ze bestudeerde deze levensvormen en maakte uitvoerige en bijzonder gedetailleerde illustraties. Ze had geregeld contact met gerenommeerde mycologen, onderzoekers die schimmels bestuderen. Tot op de dag van vandaag worden haar illustraties nog steeds gebruikt door mycologen om bepaalde onbekende schimmels te identificeren.

Marihuana

Voor haar illustraties van Pieter Konijn gebruikte Beatrix Potter geregeld levende modellen, zoals haar tamme konijn. In 1890, op 24-jarige leeftijd, boekte ze een eerste succes met het verkopen van enkele illustraties van haar konijn. Als beloning gaf ze haar huisdier een kopje hennep, schreef ze in haar dagboek. "Het gevolg hiervan was dat hij de volgende ochtend helemaal onhandelbaar was", schreef ze. Het THC-gehalte in de hennep was voldoende hoog om het konijn een flinke roes te bezorgen...

Disney

Filmkenners weten ongetwijfeld dat veel tekenfilmklassiekers van Disney zijn geïnspireerd op klassieke verhalen en bestaand werk van auteurs zoals de gebroeders Grimm en A.A. Milne. In 1936 contacteerde niemand minder dan oprichter Walter Disney himself Beatrix Potter om haar te overtuigen een film te maken van Pieter Konijn. Hoewel hij alles in het werk stelde om haar te overtuigen, heeft Potter nooit toegezegd. Ze was bang dat Disney te veel zijn stempel zou drukken op zijn verhaal en eerder een Disney-verhaal in plaats van een Pieter Konijn-verhaal zou maken. 

Bekijk ‘Miss Potter’ op zaterdag 19 maart om 21u25 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil. 

Je kan 'Miss Potter' nu ook bekijken op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug

Als je zin hebt om een film te kijken over het beroemde personage Pieter Konijn, hoef je niet verder te kijken dan de Proximus VOD. Meer informatie hierover vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top