Ontdek ‘Madeleine Collins’, het nieuwe werk van Virginie Efira, in Proximus VOD-catalogus

Films | Belgische actrice Virginie Efira leidt een dubbelleven in de coproductie 'Madeleine Collins'. De psychologische thriller van de Franse regisseur Antoine Barraud, die in maart werd uitgebracht, is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Lees hier alles wat je moet weten over de prent.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Iedereen houdt wel eens iets geheim. Ook Judith, die zich ook wel de naam Margot aanmeet, heeft haar geheimen groot en klein. Ze heeft een dubbelleven bij twee families in twee verschillende landen. In Frankrijk is ze gehuwd met Melvil (Bruno Salomone), een dirigent met wie ze twee adolescente kinderen heeft. In Zwitserland deelt ze dan weer haar leven met Abdel (Quim Gutierrez), een koerier met een specialisatie in kunstwerken. Met hem voedt ze een dochtertje op. Constant reist ze tussen de twee levens. Haar afwezigheid verklaart ze aan de hand van haar job als vertaalster. Maar dan stort alles in elkaar. Ze ziet geen andere uitweg dan op de vlucht slaan.

De psychologische thriller is van de hand van Antoine Barraud, die voor ‘Madeleine Collins’ al twee andere langspelers inblikte. En voor zijn hoofdrol kon hij zich geen betere actrice voorstellen dan de Belgische Virginie Efira. Het immorele, maar fascinerende en charismatische personage zit haar als gegoten.

Oog voor vrouwen

Dubbellevens en de zoektocht naar identiteit worden wel vaker behandeld als onderwerp in de cinema. In een interview met ‘Le Vif’ legde Barraud zijn keuze uit. “De geschiedenis van sterke rollen voor vrouwen in films is nu eenmaal minder diep dan die voor mannelijke rollen. Jarenlang was de filmwereld enkel geïnteresseerd in mannelijke verhalen. Ik ben blij dat dat nu verandert. Het publiek accepteert intussen vrij makkelijk een mannelijk personage dat een dubbelleven leidt, bijvoorbeeld met een vrouw en kinderen thuis en een maitresse elders. Daar kijken we niet meer van op. Maar bij het schrijven de rollen omdraaien, leek me meteen interessanter. Het maakt alles complexer en dwarser.”

De Belgische Meryl Streep

Deze film haalt duidelijk wat inspiratie uit ‘Kramer vs. Kramer’ van Robert Benton, waarin Meryl Streep een vrouw speelt die van de ene dag op de andere besluit om haar man en kind te verlaten. De sfeer uit dat kunststukje uit 1979 is duidelijk terug te vinden in ‘Madeleine Collins’. Dat is grotendeels te danken aan de twee hoofdrolspeelsters. Net zoals je in ‘Kramer vs. Kramer’ vanaf de eerste minuut gehecht raakt aan Meryl Streep, laat ook het personage van Virginie Efira je de hele film lang niet los. Hun daden zijn niet goed te praten, en toch veroordeel je hen als kijker niet. “Ze is complex, moeilijk te begrijpen, pervers, manipulatief… maar toch houden we van haar”, aldus Barraud in een interview met RTS. “Ze moet erg ver gaan voor het publiek haar daden echt onvergeeflijk vindt. En zelfs dan blijft ze menselijk. ‘Als ze zoiets doet, zal ze er wel een goede reden voor hebben’, zeggen ze. Dat is Virginie. En de enige andere actrice die dat kan, is Meryl Streep.”

‘Madeleine Collins’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top