Onze voorzichtige voorspellingen voor de BAFTA Film Awards

Films | De BAFTA Film Awards kunnen gerust het Britse equivalent van de Oscars genoemd worden. De 75ste editie van de prestigieuze prijsuitreiking gaat op 13 maart door en naar goede gewoonte ziet het ernaar uit dat het kruim van het globale filmlandschap er aanwezig zal zijn om een beeldje – een gouden theatermasker – in ontvangst te nemen. Dit zijn volgens ons de grootste kanshebbers in de belangrijkste categorieën.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Globaal gezien voorspellen we dat zowel Denis Villeneuves sciencefictionepos ‘Dune’ als Jane Campions westerndrama ‘The Power of the Dog’ kans maken om met de grootste prijzenpot naar huis te gaan. Die eerste werd elf keer genomineerd, de tweede acht keer. Kort op de hielen volgt coming-of-agefilm ‘Belfast’ van de Noord-Ierse gevierde regisseur Kenneth Branagh, geliefd in Groot-Brittannië en dus ook een mooie kanshebber. Mochten we het hier over de Amerikaanse Academy hebben, dan zouden we nu al zeggen dat ‘Dune’ maar weinig nominaties zou kunnen verzilveren. Over de grote plas verkiezen ze namelijk gewoonlijk westerndrama’s boven sciencefiction. Maar omdat het hier gaat over de Britse Academy, durven we die voorspelling niet zo snel maken.  

Ondersteunende rollen

Beginnen doen we bij de ondersteunende rollen. Bij de mannen springen twee acteurs uit ‘The Power of the Dog’ er meteen uit als te duchten genomineerden: Jesse Plemons en Kodi Smit-McPhee. Zowel Plemons als McPhee werden voor het eerst genomineerd voor een BAFTA en kregen voor hun rollen ook hun allereerste Oscarnominaties. Beide acteurs verdienen het beeldje zonder twijfel, maar volgens ons zal deze eerder naar oudgediende Plemons gaan. McPhee mag dan weer de Rising Star Award winnen.

Bij de vrouwen vinden we onder anderen Caitríona Balfe (‘Belfast’), Ariana DeBose (‘West Side Story’) en Ann Dowd (‘Mass’) terug, maar wij voorspellen dat het beeldje naar Aunjanue Ellis zal gaan voor haar rol in ‘King Richard’. Ook voor de Oscars is zij een grote kanshebber in dezelfde categorie. Ze staat in de film sterk haar mannetje als Oracene, de vrouw van Richard Williams en moeder van Venus en Serena. Vooral haar explosieve ruzie met Will Smith blijft bij als een sterk staaltje acteerwerk.

Hoofdrollen

Over naar de hoofdrollen dan, en deze keer beginnen we met de vrouwen. Twee zangeressen staan hoog op het lijstje met favorieten: Lady Gaga en Alana Haim. De eerste acteerde in ‘House of Gucci’ ijzersterk als Patrizia Reggiani en de tweede kreeg een rebelse hoofdrol in ‘Licorice Pizza’. Onder de twee zangeressen voorspellen wij dat Alana Haim het net haalt van Lady Gaga, maar we mogen niet vergeten dat ook Renate Reinsve genomineerd is voor haar hoofdrol in ‘The Worst Person in the World’. De Belgische Unie van de Filmkritiek verkoos die prent tot de beste van 2021, en dat zou zonder de hoofdactrice niet mogelijk geweest zijn. Onze voorspelling gaat naar Renate Reinsve.

Over naar de mannen dan, waar enkele van Hollywoods grootste namen op het lijstje staan. Denk aan Will Smith voor ‘King Richard’ en Leonardo DiCaprio voor ‘Don’t Look Up’. Maar – grote namen ten spijt – wij voorspellen dat zij niet naar huis zullen gaan met het beeldje. Smith deed aardig zijn best als Richard Williams, maar zijn maniërisme sloeg soms over in afleidende overacting. DiCaprio verkondigt dan weer een bewonderenswaardige boodschap in ’Don’t Look Up’ en gooide zich in de rol van de ietwat sukkelige wetenschapper, maar zijn beste acteerwerk kunnen we dit niet noemen. Als hij niet kon winnen voor ‘Once Upon a Time in… Hollywood’ of ‘The Wolf of Wall Street’, dan ook niet voor deze rol. Nee, de Britse Academy zal volgens ons kiezen voor hun vaderlandse sweetheart Benedict Cumberbatch, die nog nooit een BAFTA Film Award won, maar die met zijn hoofdrol in ‘The Power of the Dog’ wel dubbel en dik verdiend heeft.

Regie en film

Bij de regisseurs staan eveneens enkele grootmeesters van de kunst op de lijst met genomineerden. Wie oppervlakkig kijkt, zou vermoeden dat we een strijd zullen krijgen tussen Paul Thomas Anderson (‘Licorice Pizza’) en Jane Campion (‘The Power of the Dog’), beiden gevestigde waarden die al vaak terecht geprezen en overladen zijn met awards. Sterke kandidaten zijn ze zeker, maar wij gokken dat de Academy hier voor de verrassende outsider zal kiezen: Julia Ducournau. Met ‘Titane’ leverde zij een visueel meesterwerkje af, vol symboliek, nauwgezette beeldvoering en een stijl om “u” tegen te zeggen. ‘Titane’ won ook al de Gouden Palm en is rebels en gewaagd, net het soort film dat de Britse Academy zou moeten willen promoten.

Dan komen we bij de laatste en misschien de belangrijkste categorie: Beste Film. Met ‘Belfast’, ‘Don’t Look Up’, ‘Dune’, ‘Licorice Pizza’ en ‘The Power of the Dog’ komen we hier geen genomineerden tegen die we eerder in dit artikel nog niet vermeldden. ‘Don’t Look Up’ is misschien net iets te cartoonesk en ‘Belfast’ is sterk, maar misschien net niet sterk genoeg om deze prijs te winnen. Voor ons gaat het dus tussen de overige drie films. ‘The Power of the Dog’ zou de logische keuze zijn, ‘Dune’ de gedurfde en, althans naar onze bescheiden mening, ‘Licorice Pizza’ de juiste. Maar neem die mening zeker met korreltje zout, want ook wij verwedden er geen geld op.

Ontdek ‘The Power of the Dog’ nu op Netflix. Meer info over  de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

‘Titane’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top