Series met een feministische insteek die je dit jaar kan ontdekken

Series | 8 maart staat op de kalender als de Internationale Vrouwendag, een dag in het teken van de strijd voor de rechten van de vrouw. Talloze films en series zijn gewijd aan het portretteren van sterke vrouwen en het vertellen van vrouwelijke verhalen. Proximus Pickx zet enkele series in de verf die je niet mag missen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We Are Lady Parts

Vorig jaar pakte de Britse zender Channel4 uit met de nieuwe komische serie ‘We Are Lady Parts’, die moslimvrouwen toont die samen in een ruige punkgroep spelen. De premisse zou al meteen duidelijk moeten maken dat de serie op geen enkel moment zin heeft om clichés te herhalen. We volgen Amina, een Londense studente en een erg getalenteerde gitariste, die zoveel plankenkoorts heeft dat ze op een podium spontaan begint over te geven. De brave en bedeesde studente heeft een oogje op Ashran, maar de enige manier om bij hem in de buurt te raken, is door mee te spelen in de punkgroep van Ashrans zus, Saira.

‘We Are Lady Parts’ veegt de vloer aan met clichés over hoofddoeken en niqabs, deelt snedige prikken uit aan islamofoben en toont bovenal de diversiteit en de broederlijkheid die in de moslimgemeenschap te vinden is. Immers, het geloof is lang niet zo’n monoliet als vaak wordt beweerd in televisieseries. De vrouwen in ‘We Are Lady Parts’ zijn stuk voor stuk sterk. De ene kiest ervoor om een hoofddoek te dragen en devoot te zijn, de ander niet. Maar allemaal respecteren ze elkaar zonder dat daar ooit discussie over hoeft te zijn.

‘We are Lady Parts’ is overal met lof onthaald. Vogue noemde de serie “een hilarische komedie zoals je die nog nooit hebt gezien”, The Guardian noemde het “verfrissend vrolijk”. Humo prees de serie dan weer als een “geweldige comedy met een vaak beschimpte minderheid in de hoofdrol én ijzersterke muziek”. De serie is nu is zijn geheel te vinden op VRT NU.

The First Lady

De serie ‘The First Lady’ komt op 17 april uit in de Verenigde Staten. Zoals de naam al aangeeft, gaat die over de echtgenotes van presidenten van de Verenigde Staten. De makers doken in het verleden om te kronieken over de strijd die de sterke vrouwen voerden terwijl ze tegelijk worstelden met de druk van het publiek en de wens om vooral hun eigen leven in handen te houden. Ze stonden vaak in de schaduw van hun echtgenoten en werden bijna gedwongen om een smetteloos imago te behouden, maar waren in de eerste plaats ook gewoon mensen, met dromen en ambitie. ‘The First Lady’ wil de sluier oplichten rond deze complexe en heroïsche, maar diepmenselijke personen die onder een enorme druk moesten leven. Deze vrouwen zijn veel meer dan alleen maar ‘de echtgenote van’, maar lieten stuk voor stuk hun stempel achter op de geschiedenis, met name in het gevecht voor de rechten van de vrouw.

Michelle Obama, Betty Ford, Eleanor Roosevelt… ‘The First Lady’ kroniekt hun levens en neemt hun rollen onder de loep. De casting mag er zijn, met Viola Davis in de rol van Michelle Obama, Michelle Pfeiffer als Betty Ford en Gillian Anderson als Eleanor Roosevelt. Dat belooft. De cast wordt verder aangevuld met mooie namen als Kristine Froseth, Jayme Lawson, Judy Greer, Dakota Fanning, Regina Taylor, Lily Rabe, Ellen Burstyn en Maria Dizzia.

De serie vertelt een feministisch verhaal, maar is wel gecreëerd door een man: Aaron Cooley. Hij werd geflankeerd door producent Cathy Schulman en regisseur Susanne Bier. Voor fans van sterke vrouwen en waargebeurde historische verhalen is deze serie er eentje die zeker op de watchlist van 2022 moet staan.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top