'Pulp Fiction': dit zijn de geheimen van de uitzinnige twistscène tussen Vincent Vega en Mia Wallace

Films | 'Pulp Fiction', door velen beschouwd als een van de beste films in de geschiedenis van de cinema, zit vol scènes die generaties hebben getekend. Proximus Pickx neemt een kijkje naar de danswedstrijd tussen Uma Thurman en John Travolta, die een waar symbool van de popcultuur is geworden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tarantino's tweede film wordt door velen nog steeds beschouwd als zijn meesterwerk. 'Pulp Fiction' bevat de elementen die 'Reservoir Dogs' zo succesvol maakten: de vlotte, banale maar scherpe dialogen, de escalerende spanning, het plotse en brutale geweld en een flinke dosis humor. Opeens werd Tarantino de regisseur die veel andere filmmakers probeerden te kopiëren.

In 'Pulp Fiction' volgen verschillende plots elkaar op niet-chronologische wijze op. Al die verhalen gaan over een soort misdaad en lijken allemaal onwerkelijk en overdreven, waardoor de film een mix wordt van misdaadverhalen, stationsromannetjes en andere films die hun stempel hebben gedrukt op Tarantino, die bekend staat om zijn encyclopedische kennis van cinema. Laten we teruggaan naar de beroemde twistscène in het restaurant tussen Uma Thurman en John Travolta.In deze scène neemt Mia Wallace (Uma Thurman), de vrouw van Marsellus Wallace, niemand minder dan de maffiabaas van Vincent Vega (John Travolta), deel aan een twistwedstrijd in een restaurant met jaren 50-thema: Jack Rabbit Slim's. Ze vertonen hun danskunsten op Chuck Berry's 'You Never Can Tell', dat slechts een van de geweldige nummers op de soundtrack is. 

Aan Vanity Fair vertelde Uma Thurman dat ze bang was voor de scène. "Ik was zo onhandig en stijf en verlegen." John Travolta zegt: "Quentin wilde een twist. Ik zei tegen hem: 'Kijk, toen ik acht jaar oud was won ik een twistwedstrijd, ik ken alle versies. Maar naar mijn mening, moet je andere populaire dansen uit die tijd toevoegen.'" Toen Tarantino hem vroeg over welke dansen hij het had, zei Travolta dat hij de Batusi, de Hitchhiker, de Swim en de twist kende. "Ik gaf hem een demonstratie en hij vond ze allemaal mooi. Dus zei ik hem: 'Ik zal ze Uma leren en als je wilt dat we van pas veranderen, vraag je het maar'", herinnert Travolta zich. Tijdens de opnames liep Quentin Tarantino rond de twee acteurs en riep hij afwisselend "Watusi! Hitchhiker! Batusi!", wat uiteindelijk leidde tot het briljante resultaat dat we kennen. 

Na deze scène zien we Vincent en Mia naar huis rijden met de trofee. De kijker denkt dus, wat normaal is, dat ze de wedstrijd gewonnen hebben. Later in de film zal de oplettende kijker echter opmerken dat wanneer Butch (Bruce Willis) thuiskomt om zijn horloge op te halen, we heel vaag op de televisie horen dat de Jack Rabbit Slim's is bestolen. Zouden ze die trofee dan toch niet al dansend verdiend hebben? 

‘Pulp Fiction’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top