Marka, van muzikant naar acteur in 'Fils de'

Muziek | Proximus Pickx sprak met de Belgische zanger Marka, die een van de hoofdrollen in de reeks 'Fils de' heeft. Hij schittert naast Camille Pistone, Salim Talbi, Bwanga Pili Pill, Mara Taquin en Béatrice Dalle. Deze coproductie van Proximus Pickx neemt je mee in de grootstedelijke realiteit van onze hoofdstad Brussel en kan je ontdekken via Pickx Mix.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Marka, een opmerkelijke zanger die je nu ook in 'Fils de' kan zien

De reeks 'Fils de' is een Belgisch grootstedelijk en mythisch epos. Dit verhaal, geïnspireerd door ware gebeurtenissen, begint in Brussel. We maken kennis met het verhaal van een gangstervader, Franck Pistone, die 17 jaar op de vlucht ging nadat hij in "de overval van de eeuw" was geslaagd. Hij keert terug naar Brussel om zich met zijn kinderen te verzoenen omdat hij voelt dat zijn einde nabij is. Deze terugkeer leidt tot een gevaarlijke schattenjacht - met name naar een stapel diamanten - in Brussel. In de serie belichaamt Marka het personage van gangster Franck Pistone. Voor deze muzikant is dit zijn acteerdebuut.

Hoe verliepen de opnames? Had je zin om in een televisieserie te spelen?

Marka: "Ik kreeg een telefoontje van Antoine Négrevergne, een van de auteurs, die aan mij had gedacht voor een rol. In eerste instantie antwoordde ik dat hij een fout had gemaakt, dat ik geen goede acteur zou zijn, maar hij drong aan en we hebben elkaar ontmoet. In het begin was ik niet enthousiast omdat ik er nooit van gedroomd had om films te maken. Mijn vrouw is actrice, dus ik weet hoe die wereld in elkaar zit. Ik was ook bang dat men mij zou vragen voor een auditie om me daarna nooit meer iets te laten weten. Dat is me twee keer overkomen en ik heb er nog steeds slechte herinneringen aan. Maar mijn vrouw en mijn dochter hebben me overtuigd om het te proberen, ik had immers niets te verliezen. De eerste auditie verliep goed en ze wilden me opnieuw zien, maar ik kreeg tegelijk de vraag om een paar acteerlessen te volgen. Dankzij deze coachingsessies kon ik me beter voorbereiden, begreep ik beter wat mijn medespelers van me wilden en wat ze van me verwachtten - dat is niet altijd makkelijk in deze sector. Vervolgens heb ik een screentest moeten doen waar ik een nerveus type speelde, op aanraden van mijn vrouw. Ik heb me helemaal laten gaan in mijn personage en ik kreeg de rol!

Acteren is geen eenvoudig beroep, was je niet zenuwachtig?

Marka: "Toen ik te horen kreeg dat ik de rol had, was ik even angstig. Ik herinner me ook dat de dag voor de eerste opnamedag, de scenarioschrijvers hadden alles veranderd en ik had net alle dialogen uit het hoofd geleerd. Ik haat het om uit mijn hoofd te leren, dat kost me echt veel moeite. Maar de scenaristen stelden me gerust en ze gaven me ook voldoende vrijheid in de dialogen, het hoefde niet zo nauwkeurig als in het theater bijvoorbeeld."

In de serie speel je een voormalige gangster, hoe heb je het personage vertolkt? Had je inspiratiebronnen?

Marka: "Al bij al was het leuk om een gangster te spelen, al vroeg men mij om niet aan overacting te doen, om niet te overdrijven. Vreemd genoeg had ik Jean-Pierre Bacri in gedachten, ook al speel ik helemaal niet zoals hij. En als we het dan toch hebben over gangsterrollen, ik moest ook denken aan Amerikaanse films zoals 'Scarface', hoewel ik zo'n rollen natuurlijk niet kan vertolken. Toch heb ik geprobeerd om hier en daar kleine verwijzingen naar zulke rollen in mijn personage op te nemen. Verder heb ik ook een fysiek voordeel: als ik niet glimlach zie ik er erg nors uit en zullen anderen niet de neiging hebben om me aan te spreken. In het algemeen - en daar was de regisseur van onschatbare waarde - vonden we snel de juiste toon in de reeks. We hebben overlegd en daarna de scènes opgenomen, zo eenvoudig was het."

Heb je het resultaat al bekeken?

Marka: "Ja, ik heb drie afleveringen gezien en toen ik mezelf zag, schaamde ik me niet. We zullen zien wat het publiek ervan vindt, maar ik ben tevreden met mijn prestaties. Ik denk dat dit grotendeels komt omdat de regisseur wist wat hij wilde, en hij wist waartoe ik in staat was."

Acteren is natuurlijk een volledig andere stiel, maar heeft je ervaring met muziek je geholpen op de set van 'Fils de'?

Marka: "Ja natuurlijk. Ik ben al gewend om voor een camera te staan. Als ik rekening hou met alle videoclips waarin ik ben verschenen, heb ik al veertig jaar schermervaring. En wanneer je als zanger op een podium staat, ben je door de omstandigheden ook een beetje een acteur die een rol speelt. Ik denk dat deze rol op het juiste moment is gekomen, want als men mij tien jaar geleden dit zou hebben gevraagd, had ik het niet kunnen doen. Ik kan het niet echt uitleggen waarom, het is zo."

Muziek speelt ook een belangrijke rol in de serie. Luister je naar rap of hiphop?

Marka: "Ik heb deze muziekgenres al gehoord, maar ik luister er niet actief naar. Toen ik jong was, luisterde ik nog veel naar rap. Het ging dan wel om de beginjaren van het genre met artiesten als Grandmaster Flash, de Furious Five, LL Cool J en de Beastie Boys bijvoorbeeld. Nadien is de rapscène ingrijpend veranderd en heb ik afgehaakt, tot Romeo me nieuwe dingen liet ontdekken. Maar toen ik naar de muziek van de serie luisterde, begreep ik dat dit geen muziek was zoals ik het zou maken, het is muziek zoals jonge mensen het maken. Het is passend voor deze reeks, die plaatsvindt in het grootstedelijke decor van Brussel. Deze reeks zal jonge mensen ongetwijfeld aanspreken als ze op televisie wordt uitgezonden. Wat ik persoonlijk goed vind, is dat je in elke aflevering een andere rapper kan horen."

Je komt uit Brussel, net als de meerderheid van de cast. Was het belangrijk om deze reeks in Brussel te situeren?

Marka: "Ik heb tot mijn twintigste in Molenbeek gewoond, dus ik ben zeker gehecht aan Brussel. Ik hou van de manier waarop ze de stad hebben gefilmd, er zijn veel mooie shots. De cast bestaat voornamelijk uit Brusselaars, en ik zou zelfs zeggen de Brusselaars van vandaag. Er zijn niet alleen witte Brusselaars, maar evengoed mensen van Marokkaanse of Afrikaanse afkomst."

Wat is je fijnste herinnering aan de opnames?

Marka: "In een van de eerste afleveringen, is er een scène waarin ik tegen mijn zoon schreeuw, waar ik echt boos ben, zoals ik boos kon worden op Romeo toen hij jong was. Toen ik dat gevoel ervoer, zei ik tegen mezelf dat deze rol geschikt was voor mij want ik voelde me goed in mijn vel. Er is ook mijn eerste scène samen met Béatrice Dalle. Ze heeft 90 films op haar actief, voor mij is dit mijn eerste ervaring. Ik herinner me nog goed dat ik haar bewonderde toen ik 20 jaar was. Nu stond ze voor mij, dat was volkomen onwerkelijk."

Zie je jezelf ooit in een carrière als acteur groeien?

Marka: "Natuurlijk vond ik het leuk om deze rol te spelen, en ik denk dat het geweldig zou zijn om in andere, gelijkaardige projecten te spelen. Maar of ik me in staat zie om in andere films of reeksen te acteren? Ik weet het niet. Deze rol was vrij neutraal en bovendien vond ik het geweldig om een gangster te spelen. Maar anderzijds zou ik ook graag eens een minder serieuze rol spelen. Ik hang soms de clown uit en hou van grappen, dat vind ik leuk.  We zullen zien wat de toekomst brengt, maar dit was in ieder geval een geweldige ervaring."

Waar werk je momenteel aan?

Marka: "Onlangs heb ik de muziek gemaakt voor de nieuwste film van Jan Bucquoy, 'La dernière tentation des Belges'. Verder zit ik ook regelmatig in de studio, want ik heb een album dat in oktober uitkomt. Je zal me ook deze zomer kunnen zien op de Francofolies in Spa, en ik zal een muzikale tournee in België doen. Ik vier ook mijn zestigste verjaardag, een jaar te laat vanwege de coronapandemie, dus heb ik een groot concert gepland in de Ancienne Belgique op 27 mei waar ik mijn hele familie mee naartoe neem. Vandaag probeer ik me enkel op mijn albums en mijn concerten te focussen. Ik hoop verder nog steeds filmmuziek te mogen maken en - als de gelegenheid zich voordoet - nog eens een andere rol als acteur te mogen spelen."

'Fils de' is beschikbaar via de tv-optie Pickx Mix. Om deze nieuwe tv-optie te vieren, geven wij Proximus-klanten de kans om Pickx Mix één maand gratis te proberen. Daarna betaal je voor dit optiepakket 10,99 euro/maand. Ontdek hier alles over Pickx Mix! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top