‘Alice in Wonderland’, het visuele kunststukje van Tim Burton, wordt 12 jaar

Films | Tim Burtons verfilming van ‘Alice in Wonderland’, het boek van Lewis Carroll, kwam uit in 2010 en pakte uit met enkele visuele technieken die animatie en live action combineerden. Nu de film dag op dag 12 jaar geleden in de zalen kwam, blikt Proximus Pickx terug.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De fantasierijke roman van Lewis Carroll is de inspiratiebron geworden van een aantal filmmakers, waaronder Tim Burton, die met zijn altijd opvallende, tegelijk sprookjesachtige en donkere visuele stijl de ideale kandidaat leek om de wereld van Alice tot leven te brengen. Het resultaat oogt dan ook betoverend.

Net zoals de minstens even iconische Disney-animatiefilm uit 1951, verhaalt de film uit 2010 over het meisje dat in een nieuwe wereld belandt, waar ze de meest fantastische karakters ontmoet. Alice is de enige die het magische koninkrijk kan bevrijden van het tirannieke beleid van de Red Queen, een strijd waarbij ze hulp krijgt van enkele kleurrijke personages.

Tim Burton deed beroep op enkele van zijn favoriete fetisjacteurs. Denk aan Helena Bonham Carter als de Red Queen en Johnny Depp als de Mad Hatter. In de rol van de jonge Alice zien we Mia Wasikowska en de White Queen wordt vertolkt door Anne Hathaway. Alan Rickman leent dan weer zijn stem aan de rups Absolem, een rol die hij zou hernemen in de sequel ‘Alice Through the Looking Glass’, zijn laatste rol voor zijn vroegtijdige overlijden.

Technologische hoogstandjes

Voor zijn live actionversie van ‘Alice in Wonderland’, een boek dat werd uitgegeven in 1865, maakte Tim Burton gebruik van 3D-technieken om het publiek nog meer te transporteren naar een nieuwe wereld. Het merendeel van de scènes werd opgenomen voor een greenscreen, waarna de de beelden met CGI werden aangevuld. Voor de filmploeg bestond de grootste uitdaging erin om de verschillende technieken naadloos samen te laten gaan. De echte acteurs voor de greenscreen, de virtuele decors, de computergegenereerde animatiebeelden, half geanimeerde en half geacteerde karakters… Allemaal moesten ze één coherent resultaat opleveren.

Enkele van de moeilijkste personages om vorm te geven waren de Mad Hatter van Johnny Depp, wiens uiterlijk verandert op basis van zijn gemoedstoestand, de Red Queen van Helena Bonham Carter wiens hoofd door het special effectsteam dubbel zo groot gemaakt moest worden, en Tweedledee en Tweedledum, een dubbelrol voor Matt Lucas. Het harde werk leverde op, want de film sleepte uiteindelijk twee Oscars in de wacht: die voor de beste art direction en die voor de beste visuele effecten.

Ontdek ‘Alice in Wonderland’ op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer informatie over 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' vind je hier terug.

Een nieuw project van Tim Burton

Twaalf jaar later heeft Tim Burton er uiteraard al een pak andere projecten op zitten en ook nu werkt hij aan iets nieuws. Hij maakt de serie ‘Wednesday’, een spin-off van de ‘Addams Family’-franchise. Jenny Ortega zal in de rol kruipen van de morbide adolescente met het bleke gelaat. De jonge actrice is bekend van series als ‘Jane the Virgin’ en ‘You’ en stapt in de voetsporen van Chloë Grace Moretz, Christina Ricci en Lisa Loring, die de rol voor haar opnamen. Catherine Zeta-Jones trekt dan weer het gewaad aan van Morticia Addams, haar man Gomez wordt vertolkt door Luis Guzmán (‘Narcos’).

Het eerste seizoen, bestaande uit acht afleveringen, verschijnt binnenkort op Netflix en zal de avonturen van Wednesday Addams op de universiteit van Nevermore kronieken. Ze krijgt af te rekenen met bovennatuurlijke krachten én het feit dat ze volwassen wordt. Opnieuw is het verhaal op het lijf geschreven van Tim Burton. Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Ontdek ‘Wednesday’ binnenkort op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Alice de musical

We hebben ook het laatste nog niet gezien van de ‘Alice in Wonderland’-adaptaties. Binnenkort kruipt gewezen Disney Channel-ster Sabrina Carpenter in de huid van het personage voor een nieuwe Netflix-adaptatie. “De film zal een moderne versie worden van de klassieker van Lewis Carroll”, aldus het streamingplatform. Carpenter wordt niet alleen de hoofdrolspeler, maar is met haar productiehuis At Last Productions ook nog eens een producer. Het is de actrice zelf die het concept heeft gepitcht aan Netflix, aldus een interview in het magazine Forbes.

De jonge ster legt uit dat ze een grote fan is van het universum van Alice en dat ze het beu was om te gekunstelde rollen te spelen. Haar muzikale versie van ‘Alice in Wonderland’ zal zich volledig afspelen op een muziekfestival, passend genaamd ‘Wonderland’. Wanneer de nieuwe musical naar Netflix komt, is nog niet geweten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top