‘Jurassic Park’, dertig jaar later: wat is er van de kindacteurs uit de iconische Spielberg-film geworden?

Films | Op VTM is vanavond een absolute klassieker te zien: ‘Jurassic Park’, een film van Steven Spielberg, en het openingshoofdstuk van een zéér geliefde filmreeks over door de mens artificieel gekweekte dino’s op een verlaten eiland. Bijna dertig jaar na het origineel uit 1993 gaat Proximus Pickx na wat er geworden is van de kindacteurs uit de film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De bloedstollende scène uit ‘Jurassic Park’ waarin het trillende water in een bekertje een eng voorteken vormt van een naderende Tyrannosaurus Rex is intussen zowat wereldwijd filmerfgoed geworden.

Dat ‘Jurassic Park’ een monstersucces was in 1993 is niet enkel een flauwe woordspeling, maar ook een waarheid als een koe. De sciencefictionfilm bracht wereldwijd 1,1 miljard dollar in het laatje en werd daarmee de meest succesvolle film tot dan toe. Naar verluidt verdiende Spielberg 250 miljoen dollar aan zijn film.

‘Jurassic Park’ deed het niet alleen goed aan de filmkassa’s, ook de filmpers was laaiend enthousiast. De blockbuster, gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1990 van de betreurde Amerikaanse auteur Michael Crichton, won drie (kleinere) Oscars en liefst 41 andere filmprijzen.

Ariana Richards

In ‘Jurassic Park’ heeft de excentrieke ondernemer John Hammond (gespeeld door wijlen Richard Attenborough, de oudere broer van bioloog David Attenborough) een commercieel themapark opgetrokken op een afgelegen eiland voor de kust van Costa Rica. Hij nodigt een select groepje uit, bestaande uit een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen, om zijn park te bezoeken. Op het eiland wekte een team van wetenschappers dino’s weer tot leven met behulp van DNA uit dinosaurusbloed. Dat bloed werd gerecupereerd uit een mug die doorheen de millennia bewaard is gebleven in amber. Opeens valt het veiligheidssysteem uit en worden de bezoekers een prooi voor de prehistorische reptielen.

Het is bijna dertig jaar geleden sinds de dinogekte toesloeg in het zog van de ‘Jurassic Park’-release. De grootste aandacht ging naar hoofdrolspelers Jeff Goldblum, Laura Dern, Sam Neill en Samuel L. Jackson, maar ook de twee kinderacteurs – Ariana Richards en Joseph Mazzello – kregen hun deel van de roem. Zij zagen de poorten naar Hollywood openzwaaien.

Richards vertolkte het personage Lex Murphy, het 13-jarige kleinkind van Hammond. Fans zullen haar meest memorabele scène ongetwijfeld herinneren: het moment waarop ze met haar lepel gelatinepudding begint te trillen als ze beseft dat ze opgejaagd wordt door een paar velociraptors.


Na ‘Jurassic Park’ bleef Richards acteren: ze hernam haar rol van Lex in de sequel, ‘Jurassic World’, en verscheen kort in de ninetiessitcom ‘Boy Meets World’. In 2001 had ze nog een grote rol in de tv-film ‘Tremors 3: Back to Perfection’ en 12 jaar later in de tv-film ‘Battledogs’. Maar ze verwierf vooral succes als kunstschilderes van portretten en landschappen in impressionistische stijl. Ze behaalde een diploma in Beeldende Kunsten en Drama aan het Skidmore College in New York. Anno 2022 heeft ze haar vorige leven in Hollywood afgesloten en focust ze vooral op haar bloeiende schildercarrière.

Joseph Mazzello

In tegenstelling tot Richards stortte Joseph Mazzello zich wel helemaal op een Hollywoodcarrière. Na zijn rol als de 11-jarige Tim Murphy, de door dino’s geobsedeerde jongere broer van Lex, in ‘Jurassic Park’ bleef Mazzello aan de slag in Hollywood als acteur en screenwriter. Zo verscheen hij naast Anthony Hopkins in ‘Shadowland’, stond hij op de set met Meryl Streep en Kevin Bacon voor ‘The River Wild’ en was hij samen met Patrick Swayze te zien in het drama ‘Three Wishes’.

Na zijn passage aan de filmschool in Californië verscheen hij in kaskrakers als ‘The Social Network’ (2010), ‘G.I. Joe: Retaliation’ (2013) en ‘Bohemian Rhapsody’ (2018), waarin hij Queen-bassist John Deacon vertolkte. Ook had hij rolletjes in tv-series als ‘CSI: Crime Scene Investigation’, ‘Justified’ en ‘Elementary’.

Bekijk ‘Jurassic Park’ vanavond om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top