‘The Hunt for Red October’ op VTM 4: de beste verfilmingen van Tom Clancy-romans

Films | Vanavond zendt VTM 4 de grandioze oorlogsfilm ‘The Hunt for Red October’ uit, met Sean Connery, Alec Baldwin en Sam Neill. De duikbootfilm is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Amerikaanse schrijver Tom Clancy uit 1984. Proximus Pickx zet de beste Clancy-verfilmingen op een rijtje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

5. Patriot Games

CIA-analist Jack Ryan voorkomt tijdens zijn vakantie in Londen een moordaanslag op de staatssecretaris van Noord-Ierland. Tijdens deze actie doodt Ryan de broer van terrorist Sean Miller. Sean zweert wraak te nemen op Ryan. De terroristen blijken lid te zijn van een splinterpartij van de IRA. Ryan en zijn gezin raken verstrikt in een dodelijk kat-en-muisspel.

Hoewel ‘Patriot Games’ technisch gezien beschouwd wordt als een sequel op ‘The Hunt For Red October’, werd het hoofdpersonage Jack Ryan niet langer vertolkt door Alec Baldwin maar door Harrison Ford. De film werd goed ontvangen, maar leed wel onder de afwezigheid van Baldwin. Qua intensiteit en morele complexiteit moet ‘Patriot Games’ het afleggen tegen zijn voorganger.

Patriot Games’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

4. Jack Ryan: Shadow Recruit

Na zijn traumatische ervaringen in Afghanistan heeft de voormalige marinier Jack Ryan een kantoorbaan als financieel analist aangenomen. Maar dan vraagt iemand van de CIA om hulp. De Russische oligarch Viktor Cherevin heeft namelijk een complot bedacht om de economie van de Verenigde Staten te kelderen. Jack moet naar Moskou, waar hij al snel verstrikt raakt in gevaarlijke intriges. Bovendien blijkt zijn vriendin Cathy zich ook in de Russische metropool te bevinden.

Chris Pine kroop deze keer in de huid van Jack Ryan in deze flitsende film uit 2014. Regisseur Kenneth Brannagh gaf de film de uitstraling van een blockbuster mee. ‘Pirates of the Caribbean’-ster Kiera Knightley speelt een knappe bijrol. Het verhaal speelt zich af in een hoog tempo, is bijzonder entertainend en beduidend beter dan de Amazon Prime-serie ‘Jack Ryan’.

Jack Ryan: Shadow Recruit’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

3. The Sum Of All Fears

‘The Sum Of All Fears’ uit 2002 is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tom Clancy en een van de vele films over CIA-agent Jack Ryan, hier vertolkt door Ben Affleck. In de film wordt een terroristische nucleaire aanval gepleegd op een American football-stadion in de Amerikaanse stad Baltimore, waardoor een deel van de stad weggevaagd wordt.

Affleck speelt Jack Ryan met een nerveuze intensiteit, wat Ford ontbeerde. Enige minpunt is de ellenlange speelduur, maar deze onderschatte film hoort beslist bij de beste Clancy-verfilmingen ooit.

2. Clear And Present Danger

Wanneer admiraal James Greer kanker krijgt, vervangt Jack Ryan hem als één van de belangrijkste adviseurs van de president. Zijn eerste opdracht is het onderzoeken van de moord op een persoonlijke vriend van de president. Al snel blijkt dat deze machtige Amerikaanse zakenman duistere connecties onderhield met Columbiaanse drugskartels.

Voor de tweede maal kroop Harrison Ford in de huid van Jack Ryan voor deze thriller. Het bloedstollende verhaal over Ryan die het opneemt tegen een bende Zuid-Amerikaanse drugdealers verveelt geen seconde. Dat is de verdienste van ‘Red Dawn’-regisseur John Milius, die een geschiktere rol schreef voor de Jack Ryan van Ford na diens mindere vertolking in ‘Patriot Games’.

Clear And Present Danger’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

1. The Hunt For Red October

‘The Hunt For Red October’ uit 1990 staat nog steeds te boek als één van de beste duikbootfilms aller tijden. De oorlogsprent met Sean Connery, Alec Baldwin en Sam Neill is eigenlijk een spionagethriller vermomd als duikbootfilm. We worden teruggeworpen naar de Koude Oorlog tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, waarin Sovjet-duikbootkapitein Marko Ramius besluit over te lopen naar de Verenigde Staten. Wanneer Ramius met zijn duikboot koers zet naar de Amerikaanse oostkust, denkt het Pentagon dat de Rus een aanval plant. CIA-agent Jack Ryan ziet het anders en gelooft dat Ramius wil overlopen. Wanneer de Russische ambassadeur discreet hulp vraagt aan de VS, moet Ryan tegen de klok werken om een harde confrontatie tussen Ramius en de Amerikaanse strijdkrachten af te wenden.

De intense en bloedstollende plot is een klassieke thriller die bol staat van de morele complexiteit – en dat in een ogenschijnlijk simpel (en claustrofobisch) decor. De film is intelligent en bijwijlen zelfs geestig, ondanks de opbouwende spanning. Baldwin maakt indruk als de onervaren Ryan. John McTiernan bevestigde zijn status als één van de beste actieregisseurs ooit, naast Tony Scott.

The Hunt For Red October’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Bekijk 'The Hunt For Red October' vanavond om 20u35 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top