Hoe de 'Bullet Time'-scène uit ‘The Matrix’ Hollywood voorgoed veranderde

Films | Hollywood heeft al heel wat prachtige films voortgebracht met daarin enkele onvergetelijke scènes. De ‘Bullet Time’-scène uit ‘The Matrix’ is daar alvast één van. Maar wat maakt een scène nu zo memorabel? En waarom moet jij deze gezien hebben? Proximus Pickx legt het je uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tijdens een ontsnappingspoging in de computersimulatie The Matrix komen Neo (Keanu Reeves) en Trinity (Carrie-Anne Moss) vast te zitten op een dak van een gebouw waar een vuurgevecht losbarst. Tijdens die shoot-out komt Neo oog in oog te staan met een agent uit de simulatie die hem uit de weg wil ruimen. De agent opent het vuur en denkt dat hij Neo een kopje kleiner zal krijgen. Maar Neo beschikt over speciale krachten omdat hij ‘de ene’ is en slaagt erin de vuurzee aan kogels nagenoeg allemaal te ontwijken.

Hij doet dit door enorm diep achterover te leunen en zijn lichaam zo uit de baan van de kogels te verplaatsen. Tijdens zijn manoeuvre ziet de kijker dat de tijd vertraagt en dat het beeld 360 graden rond Neo heen draait. De camerabewegingen duren enkele seconden, maar in het verhaal van de film is er veel minder tijd verstreken.

‘Bullet Time’

Deze scène kreeg de naam ‘Bullet Time’ mee en wordt tot op vandaag de dag beschouwd als één van de schoolvoorbeelden over hoe verschillende camerastandpunten, en de vertraging van tijd, een uniek filmeffect kunnen veroorzaken. Om ‘Bullet Time’ voor elkaar te krijgen waren er naar verluidt ongeveer 120 camera’s nodig. Die werden op een cirkelvormige installatie gemonteerd en filmden allemaal tegelijkertijd beelden aan een hoge snelheid. Nadien kwamen er heel wat computers aan te pas die de opnames van de verschillende camerastandpunten verwerkten en er één filmsequentie uit puurden.

Deze scène werd trouwens in de studio opgenomen met een green screen. Keanu Reeves, en later ook Carrie-Anne Moss, werden daar geholpen met touwen en andere attributen om de gekke capriolen uit te voeren. De hulpstukken werden met behulp van software achteraf uit de beelden weggegomd waarna een fotorealistische achtergrond in de scène werd geplakt.

Populair in andere films

'The Matrix' was een grote hit in 1999. Niet enkel het verhaal ging duchtig over de lippen, er werd ook druk gespeculeerd over hoe de Wachowski’s dit effect voor elkaar hadden gekregen. In Hollywood was het geheim echter goed gekend en kort na ‘The Matrix’ schoten de films met een eenzelfde soort scène als paddenstoelen uit de grond. 

Neem ‘Swordfish’ bijvoorbeeld. Deze actiefilm uit 2001 gebruikte de 'Bullet Time'-scène uit The Matrix als eerste om spanning en drama toe te voegen aan zijn plot. De makers van ‘Shrek’ (2001) speelden ook leentjebuur bij de Wachowski’s toen ze prinses Fiona wilden neerzetten als echte vechtersbaas. Nadien zagen we de scène ook terug in ‘Charlie's Angels: Full Throttle’ (2004), televisieserie ‘Sherlock’, ‘X-Men: Days of Future Past' (2014) en ‘Deadpool’ (2016).

‘The Matrix’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top