Er was eens een Rode Duivel: Eddy Snelders

Sport |

In het jaar 2022 presenteert Proximus Pickx een nieuwe reeks gewijd aan Rode Duivels die niet echt geschiedenis hebben geschreven. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het grote boek van onze nationale ploeg. We vestigen deze keer de aandacht op Eddy Snelders.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eddy Snelders is nu een gerespecteerde en gewaardeerde adviseur in de Belgische voetbalwereld. Daarvoor had hij, zoals veel van zijn collega’s, een carrière als speler maar ook als assistent-coach van de Belgische nationale ploeg. De voormalige middenvelder had één keer de eer om het shirt van de Rode Duivels te dragen in 1981.

De Belgische tournee

Veertig jaar geleden was voetbal nog niet zo internationaal als nu en als je in een andere omgeving wilde spelen, waren de mogelijkheden beperkt. Tijdens zijn 21-jarige carrière in de Belgische topklasse werd Eddy Snelders zeven keer getransfereerd – en niet altijd op het juiste moment. Hij begon zijn carrière bij Antwerp in 1976 op 17-jarige leeftijd. Hij werd er een waardevolle speler maar verliet de club in 1980 voor Lokeren, waarmee hij tweede werd in de Beker van België.

Hij probeerde te overleven bij Lierse voordat hij in 1984 naar Wallonië verhuisde om aan de slag te gaan bij Standard Luik. De club werd in die tijd geplaagd door het Waterschei-schandaal, een geval van corruptie in verband met de titel van 1982. In 1986 verhuisde Snelders naar Kortrijk alvorens op 30-jarige leeftijd terug te keren naar zijn geboortestad Antwerpen, maar dan voor Germinal Ekeren waar hij in 1990 nog een bekerfinale verloor. Na vijf seizoenen Germinal keerde hij terug naar Lierse, dat onder Eric Gerets kampioen werd in 1997... maar dan zonder Snelders, die een jaar eerder alweer naar Germinal was teruggekeerd. Hij speelde weinig tijdens zijn laatste seizoen in 1996-1997 en de club won de Belgische beker tegen Anderlecht... nog maar eens zonder Snelders, die niet was opgenomen in de selectie.

63 minuten in het rode shirt

Bij Lokeren, dat in 1981 negen punten achter kampioen Anderlecht eindigde, kende Snelders een geweldig seizoen. Toenmalig bondscoach Guy Thys merkte hem op en riep hem in oktober 1981 op voor een kwalificatiewedstrijd voor het WK 1982. In Rotterdam verloor België tegen Nederland, dat zijn ticket voor Spanje al op zak had, met 3-0.

De middenvelder verscheen aan de aftrap, maar maakte kort na het uur plaats voor Gerard Plessers. Drie jaar later zat Snelders weer in de nationale ploeg voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen Argentinië in Sclessin. Maar hij bleef op de bank zitten en zag de Rode Duivels met 0-2 verliezen. Dat was het einde van zijn geschiedenis bij de Belgische nationale ploeg... althans als speler.

Gerespecteerd adviseur

In 1997 werd Georges Leekens weggeplukt bij Excelsior Moeskroen en nam hij de Belgische nationale ploeg onder zijn hoede. Hij stelde Eddy Snelders aan als zijn plaatsvervanger, die hem zou vergezellen naar de Wereldbeker van 1998 in Frankrijk. Nadat Robert Waseige op de bank van de Rode Duivels was geïnstalleerd, verdween Snelders en ging hij werken in de bouw- en vastgoedsector.

Maar hij maakte nog eens een comeback bij de Rode Duivels in 2002, na de aanstelling van Aimé Anthuenis. Een avontuur dat vier jaar duurde tot 2006. Sindsdien is Snelders een gewaardeerd voetbaladviseur geworden voor verscheidene media in het land, zowel Nederlandstalig als Franstalig.

Fan van deze serie? Lees meer over de tijd van Christophe Lepoint tijd bij de Rode Duivels.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top