Sophia Lillis blaast 20 kaarsjes uit: van Shakespeare tot horrorster

Films | Ze stapt vandaag op tram 2, maar heeft al een filmografie om ‘u’ tegen te zeggen: de Amerikaanse actrice Sophia Lillis staat te boek als een rijzende ster in Hollywood na haar doorbraakrol als Beverly Marsh in de populaire ‘It’-films. Ze was amper vijftien lentes jong toen ze het tot wereldfaam schopte.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lillis maakte haar acteerdebuut in 2016 in de geflopte dramafilm ‘37’, een remake van de gelijknamige kortfilm uit 2013 van dezelfde regisseur (Puk Grasten). Daarvoor had ze een kleine rol in ‘A Midsummer Night’s Dream’, een toneelstuk van William Shakespeare. Dat stuk werd ook gefilmd.

Haar doorbraakrol kwam in 2017 met haar hoofdrol van de lieflijke Beverly Marsh in de horrorfilm ‘It’, een verfilming van de gelijknamige roman van Stephen King, geregisseerd door Andy Muschietti. Later dat jaar verscheen ze in de muziekvideo van de song ‘Santa's Coming for Us’ van de Australische popzangeres Sia. Ook The War on Drugs huurde Lillis in voor hun muziekvideo van ‘Nothing to Find’.

Grietje

Door haar geprezen rol in ‘It’ werd Lillis gecast voor andere horrorproducties, met name de HBO-miniserie ‘Sharp Objects’. In 2019 hernam ze haar rol van Beverly in ‘It: Chapter Two’. Een jaar later kroop ze in de huid van Grietje in de donkere horrorfilm 'Gretel & Hansel', naar het bekende Duitse sprookje van de gebroeders Grimm. De film was een schot in de roos met een wereldwijde opbrengst van 22 miljoen dollar tegen een budget van 5 miljoen dollar.

Nog in 2020 strikte ze de hoofdrol in de gelauwerde Netflix-serie ‘I Am Not Okay with This’, een zwarte comedyreeks gebaseerd op de gelijknamige strip van Charles Forsman. Ze verschijnt later dit jaar nog in het drama ‘The Burning Season’ en in ‘Asteroid City’, een nieuwe film van Wes Anderson, met in de cast toppers als Scarlett Johansson, Bill Murray en Tom Hanks.

Horrorsterretje

Lillis verwierf wereldfaam met haar rollen in horrorproducties, maar eigenlijk was ze helemaal niet van zin om bekend te staan als ‘een horrorsterretje’. Meer nog, ze koos pas resoluut voor een acteercarrière kort voor haar 18de verjaardag. “Ik sta nu op een kruispunt: ik moet kiezen tussen acteren en verder studeren”, vertelde ze toen aan The Hollywood Reporter. “Ik heb er lang over nagedacht, en ik blijf bij acteren. Ik geniet er echt van. (…) Maar ik zie mezelf niet voortdurend in horrorrollen, ik wil ook andere genres uitproberen. Het was nooit mijn plan om te boek te staan als het horrormeisje bij uitstek.”

Met haar rollen in I Am Not Okay with This’, ‘Uncle Frank’ en het aankomende ‘Dungeons & Dragons', gebaseerd op het gelijknamige bordspel, voegde Lillis de daad bij het woord: ze probeert dat hardnekkige ‘horrorimago’ van zich af te schudden. Benieuwd of dat lukt.

Ontdek ‘It’ en ‘I Am Not Okay with This’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top