Jennifer Jason Leigh wordt 60 jaar: een veelzijdige topactrice

Series | Jennifer Jason Leigh wordt zaterdag 60 jaar. Dat is een uitgelezen kans om eens terug te blikken op haar memorabele carrière. A trip down memory lane.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De carrière van Jennifer Jason Leigh begon in 1981 toen ze een doofstomme vrouw speelde die tegenover een moordenaar stond in 'Calls for Murder'. We zagen haar ook terug in de tienerkomedie 'It's warming up at Ridgemont High School'. Het is via deze rol dat ze bekend werd bij het grote publiek. Aan haar zijde vonden we ook Forest Whitaker en een jonge Sean Penn in de rol van een mislukte surfer. Ze maakte ook deel uit van de uitstekende cast van Robert Altman's 'Short Cuts' (1993), waarin ook Julianne Moore, Andie MacDowell, Tom Waits, Frances McDormand en Tim Robbins zaten. De acteurs kregen onder meer een gezamenlijke award voor hun acteerprestaties op het Filmfestival van Venetië, waar ze ook de Gouden Leeuw in de wacht wisten te slepen.

The Hateful Eight

De actrice is ook bekend voor haar rol in de film ‘The Hateful Eight’ van Quentin Tarantino, waar ze Daisy Domergue speelt. Zij staat aan het hoofd van een bandietenbende en er staat een premie van tienduizend dollar op haar hoofd, dood of levend. Voor haar vertolking won ze een Golden Globe en een Oscar voor beste vrouwelijke bijrol.

'The Hateful Eight' vertelt het verhaal van een premiejager en zijn gevangene (Daisy Domergue) die moeten gaan schuilen voor een sneeuwstorm. Ze worden vergezeld door een voormalige soldaat en een sheriff, die ze onderweg oppikken, en vinden onderdak in een hut in de bergen. Daar ontmoeten ze vier raadselachtige figuren en er volgt een bijzonder spraakzame en bloedige sessie, waar verraad en wraak de sleutelwoorden zijn.

Ontdek ‘The Hateful Eight’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Atypical

Jennifer Jason Leigh heeft ook in series meegespeeld. Zo was ze te zien in 'Twin Peaks', het meesterwerk van David Lynch, en ook in de Netflix-serie 'Atypical'. De serie onderzoekt het dagelijkse leven van een jongen met autisme en zijn overgang naar volwassenheid. Jennifer Jason Leigh speelt de moeder van Sam, de autistische jongeman op zoek naar onafhankelijkheid. Het vierde en laatste seizoen is onlangs verschenen.

Ontdek de vier seizoenen van ‘Atypical’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Annihilation

De 60-jarige actrice speelde ook mee aan de zijde van Natalie Portman in de bijzonder mysterieuze sciencefictionfilm 'Annihilation'. In deze prent kruipt Portman in de huid van een biologe die op zoek is naar haar man.  Ze gaat samen met drie andere vrouwelijke wetenschappers - waaronder Jennifer Jason Leigh als Dr. Ventress - op expeditie om aanwijzingen te vinden voor de verdwijning van haar man.

De expeditie is echter een heikele onderneming, want ze trekken naar een gebied dat afgesneden is van de bewoonde wereld en het is er extreem gevaarlijk. In het verleden zorgden eerdere pogingen om het gebied te bestuderen voor mysterieuze verdwijningen, zelfmoorden, psychische stoornissen of plotselinge kankers.

Ontdek ‘Annihilation’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

The Woman in the Window

Deze psychologische thriller was tot op heden een van haar laatste projecten, waar ze deel uitmaakt van een straffe cast. 'The Woman at the Window' vertelt het verhaal van Anna Fox (Amy Adams), een psycholoog uit New York die lijdt aan een ernstige vorm van pleinvrees. Ze heeft er een gewoonte van gemaakt om de naburige familie, die een perfect leven lijkt te leiden, door de ramen van haar huis te bespioneren. Maar op een dag is ze getuige van een vreselijke misdaad in het huis van haar buren.

In deze adembenemende thriller is niets en niemand wat het lijkt. Naast Amy Adams en Jennifer Jason Leigh vinden we in deze film ook Gary Oldman, Anthony Mackie, Fred Hechinger, Wyatt Russell en Brian Tyree Henry terug.

Ontdek 'The Woman in the Window' op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

‘Lisey's Story', de nieuwe Stephen King-serie

Na een acteercarrière van veertig jaar en de rollen die we zojuist noemden, weet Jennifer Jason Leigh een kwaliteitsscript te herkennen als ze er een ziet. Ze nam onlangs deel aan de bewerking van de bestseller van Stephen King, 'Lisey’s Story’, dat uitmondde in een serie. De serie verschijnt op 4 juni op Apple TV. In dit familieverhaal speelt ze Darla, de zus van Lisey (Julianne Moore), die rouwt om haar overleden echtgenoot, een schrijver in de trant van Stephen King (Clive Owen).

"Ik wist dat het een heel persoonlijk project was voor Stephen King (geïnspireerd door zijn eigen huwelijk en bijna-doodervaringen, en die alle zes de afleveringen zelf schreef) en het was erg spannend... Ik heb altijd van zijn boeken gehouden", legde de actrice uit aan de vooravond van haar 60ste verjaardag.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top