Ontmoet Bwanga Pilipili, een van de hoofdrolspelers in ‘Fils de’

Series | In de nieuwe Brusselse serie ‘Fils de’ schitteren Marka, N’Landu Lubansu, Mara Taquin, Camille Pistone en Béatrice Dalle aan de zijde van comédienne en theateractrice Bwanga Pilipili. Proximus sprak met haar over haar rol in de serie, die een epische schattenjacht doorheen onze hoofdstad toont en nu beschikbaar is via de tv-optie Pickx Mix.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Fils de’ is een Belgisch epos met mythologische allures. Het verhaal is geïnspireerd door waargebeurde feiten en begint in het hart van Brussel. Daar ontmoeten we Franck Pistone, de vader van een gangsterfamilie die 17 jaar lang moest onderduiken nadat hij de kraak van de eeuw wist te plegen. In de hoofdstad wil hij de banden weer aanhalen met zijn familie, want zijn einde nadert snel. Maar wanneer blijkt dat zijn buit, een grote partij diamanten, nog ergens in Brussel verstopt zit, begint een dolle zoektocht. Bwanga Pilipili speelt de rol van Safi, de moeder van César (N’Landu Lubansu), een jongeman die meegesleept wordt in het urban avontuur.

Waarin konden we je zien voor ‘Fils de’?

Bwanga Pilipili: “Nadat ik in de communicatiesector heb gewerkt, bijvoorbeeld voor de Special Olympics, heb ik mijn acteerstudies hervat. Na een stage op de kunstacademie in Neufchâteau wilde ik comédienne worden, dus heb ik me ingeschreven in het INSAS (Institut National Supérieur des Arts du Spectacle in Brussel). Ik ben afgestudeerd in 2012, waarna ik me op theater, televisie en film heb gestort. Is schrijf ook poëzie en theaterstukken. Sinds kort leg ik me ook toe op scenarioschrijven. Daarmee heb ik echt een liefde ontdekt.”

Hoe is ‘Fils de’ op je pad gekomen?

Bwanga: “Ten eerste wilden enkele van de makers, specifiek Salim Talbi, Antoine Négrevergne en Camille Pistone, samenwerken met de rapper Isha, die zowel in het echt als op het scherm in ‘Fils de’ mijn kleine broer is. Ze wilden hem graag als personage in de serie integreren en omdat hij een zus nodig had, dachten ze aan mij. Logisch, want natuurlijker dan dat wordt het niet. Salim had me daarnaast al eens op de planken zien staan en Antoine is komen kijken naar een set waar ik acteerde. De rest ging vanzelf. Isha en ik hebben samen enkele testen gedaan voor de camera en het zat meteen helemaal goed. Het was een plezier om samen te spelen, alles was authentiek.”

Wat trok je aan in het project?

Bwanga: “Ik vond het erg gedurfd. De personages en het mysterie zijn echt goed uitgewerkt, wat in Franstalige producties zeker niet gegarandeerd is. Omdat hun psychologische achtergrond goed uitgestippeld is, krijg je echt begrip voor hun daden en beslissingen. We konden ons helemaal in een gangsterwereldje begeven zonder de Belgische identiteit te verliezen. Ook het mythologische kantje trok me aan. Ik herinner me nog een beetje van mijn studies Latijn, dus die tweede laag sprak me aan. Tot slot was het een kans om in een topcast mee te draaien. Marka, Béatrice Dalle, N’landu en mijn eigen broer, zo’n cast vind je niet zomaar.”

Hoe verliep de samenwerking met N’Landu?

Bwanga: “Het deed me wel iets om een jonge acteur bij te staan tijdens zijn eerste stappen op de set. Hij heeft duidelijk zin om bij te leren. Aan de ene kant is hij erg gedreven, aan de andere een beetje rebels. Dat is leuk om te zien. En aangezien ik zelf ook moeder ben van een tiener, voelde het ook erg natuurlijk aan om met hem te acteren.”

Heb je het eindresultaat al kunnen zien?

Bwanga: “Ik heb een paar stukjes gezien hier en daar. Binnenkort spreken we met de hele ploeg af om de reeks samen te bingewatchen.”

De serie is op en top Brussels. Welke relatie heb je zelf met de hoofdstad?

Bwanga: “Ik ben een echte Brusselse. Ik ben hier geboren, ben hier naar school gegaan… Ik ken de stad door en door!”

Hoe heb je je voorbereid op de rol van Safi?

Bwanga: “Het was wel een uitdaging, aangezien het personage een hele evolutie doormaakt. Ze heeft een moederkloek-achtig kantje en ziet het allemaal niet goed komen in het begin. Ze is alleen in haar kapsalon, waar ze haar zoon opvoedt. Beetje bij beetje wordt ze zelfzekerder en ambitieuzer. Zonder al te veel te spoilen: het personage speelt nog een belangrijke rol in het verhaal. Die evolutie heb ik goed uitgediept, zodat die in de reeks niet uit het niets lijkt te komen. Ik heb gelijkaardige personages, vooral vrouwen in misdaadbendes, grondig bestudeerd.”

Wat is je beste herinnering aan de opnames?

Bwanga: “Ik houd er veel goede herinneringen aan over, maar een scène met Béatrice Dalle blijft me het meeste bij. Daarin zijn we een deal aan het sluiten in een restaurant. Naarmate we meer en meer takes deden, voelden we dat we steeds verder moesten gaan en zo is de scène gaandeweg steeds sterker geworden. Uiteindelijk nam die veel dramatischere proporties aan dan voorzien. Na die draaidag waren we helemaal uitgeput, maar het is dankzij zo’n momenten dat ik mijn werk graag doe.”

Hoe was het om samen te acteren met Béatrice Dalle?

Bwanga: “We hebben elkaar voor het eerst gezien om een scenario te lezen. Het was pakkend om te zien hoe zij als ervaren actrice met een groep jongelingen omging. Ze heeft me ook aangenaam verrast, want ze had enkele eisen over taalgebruik. Zo wilde ze bijvoorbeeld niet dat de dialogen te grotesk of vulgair werden. Ze vroeg om enkele woorden te schrappen. Daarnaast is ze heel rock-‘n-roll, maar op een elegante manier. We hebben elkaar echt gevonden, en wanneer we elkaar later terugzagen, hingen we aan elkaars lippen. We hebben met elkaar gemeen dat we wel eens een probleem kunnen hebben met gezag.”

Welke series kijk je zelf het liefst?

Bwanga: “Ik ben van de oude stempel op dat vlak. Ik ben een grote fan van oude series als ‘Columbo’, maar erg glamoureus is dat niet. Dus ik zal een serie aanraden die ik dankzij mijn broer heb leren kennen: ‘The Wire’. Die had een enorme impact, na ‘The Wire’ was geen enkele serie nog dezelfde. Ook de Vlaamse reeks ‘De Twaalf’ is een van mijn favorieten. Die zit echt goed in elkaar. Maar over het algemeen heb ik eigenlijk wat last van beroepsmisvorming, want ik kan niet naar de televisie kijken of naar het theater gaan zonder constant op de techniek te letten. Ik zoek automatisch naar kleine fouten, ik let op de belichting, ik probeer de volgende stappen te voorspellen … Eigenlijk is dat best irritant.”

Hoe zien je volgende projecten eruit?

Bwanga: “Momenteel werk ik vooral aan scenario’s. Ik schrijf veel. Kortfilms, series, theaterprojecten … En daarnaast ben ik ook begonnen met kunsttherapie. Ik heb veel geleerd van kunst en nu wil ik anderen helpen om hetzelfde te doen.”

Lees hier meer over de soundtrack van 'Fils de'.

Ontdek 'Fils de' vanaf 27 januari, beschikbaar in de tv-optie Pickx Mix. Om deze nieuwe tv-optie te vieren, geven wij Proximus-klanten de kans om Pickx Mix één maand gratis te proberen. Daarna betaal je voor dit optiepakket 10,99 euro/maand. Ontdek hier alles over Pickx Mix!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top